Özel Simya Lisesi’nde kimya öğretmeni olan Burçe Bastırmacı, öğrencilerin televizyon ve bilgisayara olan bağımlılığı değerlendirdi.

Teknolojinin gelişmesiyle beraber öğrencilerin televizyon, telefon ve bilgisayara olan bağımlılığı da artmış durumda. Son dönemde artan bu bağımlılık öğrencilerin sınava hazırlanma sürecinde olumsuz etkilenmeler yapıyor. Üniversite sınavlarına az bir süre kala sınava girecek olan öğrencilerin teknolojiyi bir oyun aracı olarak görmesi velilerin canını sıkıyor. Konuyla ilgili Manşet Gazetesi haber ekibine değerlendirmelerde bulunan kimya öğretmeni Burçe Bastırmacı, Öğrenciler televizyon yâda bilgisayar başında vakit geçirebilirler. Ama bunu olumlu yönde kullanmaları gerekiyor. Ama öğrenciler bunu genelde olumsuz yönde kullanıyorlar. Televizyon veya bilgisayar başında oyun oynayarak, boşa vakit geçirerek kullanmayı tercih ediyorlar. Bunun nedeni ise ders çalışma psikolojisinden kaynaklanıyor” dedi.

‘ÖĞRENCİLERE BASKICI YAKLAŞILMAMALI’
Öğrencilerin televizyon ve bilgisayara olan bağımlılığının nedeninin ailelerin baskıcı yaklaşımı olduğunu belirten Bastırmacı, velilerin öğrencilere baskıcı değil daha ılımlı yaklaşmalarını gerektiğini söyledi. Bastırmacı, “Öğrenciler televizyon yâda bilgisayar başında vakit geçirebilirler. Ama bunu olumlu yönde kullanmaları gerekiyor. Ama öğrenciler bunu genelde olumsuz yönde kullanıyorlar. Televizyon veya bilgisayar başında oyun oynayarak, boşa vakit geçirerek kullanmayı tercih ediyorlar. Bunun nedeni ise ders çalışma psikolojisinden kaynaklanıyor. Bir öğrenci ders çalışmak istemezse her türlü bahane üretebilir. Bu yüzden televizyon izlemek ve bilgisayar başında vakit geçirmenin veliler tarafından belli bir sınırlamanın getirilmesi gerekiyor. Tabii bunu baskıcı bir şekilde değil de daha nazik bir şekilde öğrenciye ifade etmeleri gerekiyor. Velilerin öğrencilere bir program hazırlayıp örneğin kitap okuma bir saat, ders çalışma 2 saat, bilgisayarla oynama bir saat gibi program hazırlayıp uygulayabilirlerse, bu hem veliler hem de öğrenciler açısından daha iyi olur. Öğrencilerde ki televizyon ve bilgisayar bağımlılığının nedenlerinden bir tanesi de velilerin baskıcı yaklaşımıdır” şeklinde konuştu.

‘BAĞIMLILIĞIN BİR DİĞER NEDENİ İLGİ EKSİKLİĞİ’
Bağımlılığı tetikleyen bir diğer nedenin ailelerin çocuklarına karşı ilgi eksikliğinden kaynakladığını söyleyen Bastırmacı, bunun gibi nedenlerden dolayı öğrencinin teknolojiye karşı bağımlı olmasına sebep olduğunu belirtti. Bastırmacı, “Bağımlılığı tetikleyen nedenler ise ailenin çocuklarına karşı ilgi eksikliğidir. Kendine olan güvenini yitirip telefon ve çeşitli teknolojik aletlerle kendini meşgul etme çabası içine girmiş olabilir. Bu gibi nedenler öğrencileri teknolojiye karşı bağımlı hale getirebiliyor. Öğrenci bu bağımlılıktan ancak velilerin yardımıyla kurtulabilir. Öğrenci bir günde bilgisayarın başına 3 saat oturuyor. Bu 3 saati zaman geçtikçe velilerin 2 saate sonra 1 saate indirmesi gerekiyor. Tabii bunu yaparken de nazik bir dil kullanılması lazım” dedi.

‘TEKNOLOJİNİN OLUMLU ETKİLERİDE VAR’
Teknolojinin öğrenciler açısından olumlu yönlerinin de olduğunu belirten Bastırmacı, teknoloji sayesinde öğrencilerin online deneme veya internetten soru çözebilme imkanının olduğunu söyledi. Bastırmacı, “Teknoloji sınava girecek olan öğrencilere sadece zaman kaybettiriyor. Öğrenci ders çalışmayı kendine yük gördüğü için ders çalışmaktan kaçabildiği kadar kaçmak istiyor ve boş vakit bulduğu an hemen bilgisayar yada telefonla uğraşmaya başlıyor. Teknolojinin öğrenciler üzerinde olumlu etkileri de var. İnternet üzerinden online deneme veya soru çözümü gibi şeyler teknolojinin öğrencilere sunduğu bir fırsat aslında. Ama çoğu öğrenci ne yazık ki teknolojiyi oyun olarak görüyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz