Bir dönemin daha yorgunluğunu hem siz hem de çocuğunuzun attığı yarıyıl tatili bitti. İki haftalık tatilin ardından öğrenciler, yeni döneme başlayacak. Ancak, yarıyıl tatili sonrası okula dönen çocukların okula uyumunu kolaylaştıran yöntemleri nelerdir? Bununla birlikte öğrenciler için yeni döneme hazırlık ve adaptasyon da ne yapmak gerekiyor? Çocuğunuzun bu tatil sonrası uyumunu nasıl kolaylaştırabilirsiniz? Nelere dikkat ederseniz çocuğunuz koşulsuz sevildiğini hisseder ve okul başarısı artar? sorularının cevabını Özel Necip Fazıl Temel Lisesi Rehber Öğretmeni Merve Yaşar, gazetemize anlattı.

 Koşulsuz sevdiğinizi hissettirin!
Çocuklara koşulsuz sevgi mesajları verildiği sürece okul konusundaki stresin daha aza indirgediğini söyleyen Yaşar, “Çocuğunuza okul açılırken “bak bu sefer zayıf not istemiyorum” gibi sözlerle başlarsanız çocuk sadece başarısının sizin için önemli olduğu mesajını alır. Oysa sizin çocuğunuzu koşulsuz sevdiğinizi hissettirmeniz gerekiyor. Başarılı olsun ya da olmasın çocuğunuzun sizin için her zaman her şekilde değerli ve kıymetli olduğunu hissettirmelisiniz. Fakat birçok anne baba bunu davranışlarıyla yansıtamadığı gibi farkında olmadan verdiği mesaj “seni koşullu seviyorum” oluyor. Bu durumda çocuğunuz kendisini kıymetsiz hissediyor. Bu nedenle çocuğunuzun okula başladığı ilk günlerde okul performansına ve okul başarısına vurgu yapmamalısın” şeklinde konuştu.

Okul sorumlulukları konusunda baskı yapmayın!
Yaşar, “İlk hafta çocuğun okula tekrar uyum sağlamaya çalıştığı haftadır. İlk hafta çocuğun okula uyumunu kolaylaştırmak için çaba harcarsanız tatilden okula kolay geçiş yapacaktır. Bunun için ilk hafta çocuğa sık sık okul sorumluluklarını hatırlatmak yerine, okul sonrası eğlenceli etkinlikler yapmayı deneyin. Böylelikle çocuk okul sonrasını heyecanla beklerken, okula gitmekte de zorluk çekmeyecektir” dedi.

Empati kurun!
Çocuklarla her konuda empati kurmanın çok önemli olduğuna değinen Yaşar, şunları kaydetti: “Çocuğunuzla her konuda empati kurmanız çok önemli. Siz yıllık izninizden sonra işe geri döndüğünüz de tekrar iş temposuna girmekte zorlanmıyor musunuz? Çocuklar için de aynı durum geçerli. Çocuğunuzun uyku düzeni ve günlük rutini tatil süresince değişti. Bu nedenle okula tekrar okula uyum sağlaması biraz zaman alabilir. Bu konuda biraz sabırlı olmalısınız.”

Okul sonrası etkinlik yapın!
Çocuklarınızla çeşitli etkinlikler yapmak motivasyonlarını yüksek tutmasına neden olduğunu kaydeden Yaşar, “İlk hafta boyunca eğlenceli etkinlik programı yapabilirsiniz. Örneğin okul sonrası çocuğunuzla tiyatroya, müzeye, sinemaya gitme programı yapabilirsiniz. Çocuklarınız ile birlikte okul çıkışı yaptığınız bu etkinlikler onları fazlasıyla mutlu ederken bir yandan da ertesi gün için okula motive edecektir” ifadelerini kullandı.

Erken uyu baskısı yapmayın!
Yaşar, “Okul açılacağı için iki haftadır düzeni bozulan uyku saatini bir anda normale çevirmeye çalışmayın. Çocuğa okula gideceği akşamdan baskı yapmak uyumu zorlaştırır. Çocuğunuzun uyku düzeni zamanla normale dönecektir.  Geç yatsa da erken kalktığı için ikinci gün erkenden uykusu gelecektir. Bu yüzden endişe etmenize gerek yok” diye konuştu.

Okul nasıl geçti sorusu sormayın!
Kesinlikle çocuklara okulu sorulmaması gerektiğinin altını çizen Yaşar, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Akşam eve geldiğinizde çocuğunuzu görür görmez “bugün okul nasıl geçti yerine “merhaba” diyin. O okul konusunu açana kadar siz okuldan bahsetmeyin. Onun yerine başka konular hakkında konuşsun.”

Öğretmenleriyle görüşün!

Yaşar, son olarak şunları söyledi: “Bir önceki dönemde zayıfı olan öğrencilerin, zayıf getirdiği dersin öğretmeniyle mutlaka konuşun. Yeni dönem içerisinde öğrencinin başarısını nasıl arttırabileceğiniz yönünde ders öğretmeniyle birlikle program yapın.”

Bütün öğrencilere başarı dolu bir dönem temennisiyle…

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz