Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta öğrenciler yarın yapılacak olan YGS sınavının heyecanını yaşıyor. Tüm yıl boyunca gece gündüz demeden bin bir emekle sınava hazırlanan öğrenciler yarın saat 10.00’da başlayacak olan sınavın hem heyecan hem de tedirginlikle bekliyor. Uzman Psikolog Oya Birsen, sınav öncesi öğrencilerin ve velilerin neler yapması gerektiğini gazetemize anlattı.

‘SINAVIN SADECE BİR SINAV OLDUĞUNU HATIRLATIN’

Velilere neler yapması gerektiğini hakkında tavsiyelerde bulunan Birsen, öğrencilere sınavın sadece bir sınav olduğunun hatırlatılması gerektiğini kaydetti. Birsen, “Sınavın yeri ve zamanını mutlaka teyit edin. Eğer sınav daha önce gitmediğiniz bir yerde ise sınavın yapılacağı yeri çocuğunuz ile birlikte görmeye gidin. Çocuğunuza ne kadar çalışması gerektiği ile ilgili düşüncelerinizi söylemenin zamanı değil. Çocuğunuzun sınav öncesinde sizden nasıl çalışması gerektiğine dair ipucu almaya değil rahatlamaya ihtiyacı olduğunu kendinize hatırlatın. Baskıdan kaçının anne-baba dinlenmiş bir zihin ve bedenin önemini hafife almaktadır. Yorgun çocuk odaklanmakta güçlük çektiği gibi zorluklar karşısında kolayca allak bullak olabilir. Çalışmalar çocukların uykusu ve sınav performansları arasında anlamlı ilişki olduğunu göstermektedir. Uykuyu en çok bozanlar bilgisayar, cep telefonu, televizyon gibi elektronik aletlerdir. Çocuğunuz uyumadan en az 30 dakika önce elektronik aletlerden uzaklaştırın çocuğunuzun yatmadan önce birkaç saat dinlenmesine izin verin, bütün gece çalışmak çocuğunuz için stresli olabilir. Sınavın sadece bir sınav olduğunu hatırlatın. Dünyanın sonu olmadığını her koşulda onu sevip sayacağınızı hissettirin. Kendi kendine negatif konuşma yoğun kaygı yaşayan birçok öğrencinin yaptığı bir davranıştır. Kendi kendine negatif konuşma sınav öncesinde ya da sınav sırasında öğrencinin güvenini kaybetmesine ve sınavı bırakmasına neden olur. Negatif konuşmaların yerine pozitif konuşmaları yerleştirmenin öğrencinin hem rahatlamasına hem de kendine güvenmesine yardımcı olacak, sınav kaygısının da azalmasını sağlamaktadır. Bu şekilde davranmasına izin vermeyin olumlu telkinlerde bulunun ve cesaretlendirin” şeklinde konuştu.

‘HİÇBİR ŞEY İÇİN GEÇ OLMADIĞINI BELİRTİN’

“Hiçbir şey için geç olmadığını belirtin” diyen Birsen, şöyle konuştu: “Sınav öncesi rahatlama egzersizlerinin kaygıyı azalttığını göstermektedir. Gevşeme öğrenme ve pratik gerektiren bir beceridir. Bunları öğrenmesini sağlayın. Bu sınav için değilse de hayatta ki tüm sınavlarına etkisi olacaktır. Hiçbir şey için geç olmadığını belirtin. Umutlandırın.  Sınav günü zamanında uyandığına ve okula gitmeden önce yeterli zamanı olmasına dikkat edin. Sınavdan bir saat önce stres oluşturacak şeyler yapmasını ya da stresli kişiler ile görüşmesini engelleyin. Sınav öncesinde rahatlatıcı şeyler yapmasına izin verin Sınav eğer günün ilk dersinde ya da bilmediği bir sınıfta ise sınav başlamadan 5-10 dakika önce sınav yerinde olması onu hem çevreyi tanımasına hem de sınav öncesinde daha rahat odaklanmasına yardımcı olacaktır. Sınav öncesinde olumlu şeyler hakkında konuşun. Çok stresli ise onu mutlu eden an olaylar ve kişileri hatırlamasını isteyin.”

ÖĞRENCİLERİN YAPMASI VE YAPMAMASI GEREKENLER
Öğrencilerin neler yapması gerektiğini ifade eden Birsen, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Sınavdan 2-3 gün öncesinde çalışmayı bırakmak, her günkü bedensel aktivitesini devam ettirmek, uyku düzenindeki değişikliklere "uyuyamıyorum", "ya sınav öncesi gece uykusuz kalırsam" şeklinde odaklanarak uykusuzluğa ve kaygıya sebep olmamak, aşırı, zorlayıcı spor aktiviteleri yapmamak da önemlidir. Sınav günü hafif bir fizik egzersiz ve nefes egzersizi ile güne başlamak, sınav salonunun tahmini ısı koşullarına göre kıyafetler giymek, dengeli bir kahvaltı yapmak ve sınav sırasında salondaki ses, ısı, diğer insanlar gibi tüm dış faktörlerden etkilenmeyecek şekilde sorulara konsantre olmak, sorunun niteliğini tam anlamak, zamanı kullanmak, geri dönüp kontrol etmek de öğrencilere yardımcı olacaktır. Olumlu düşünmek kendine inanmak iyi hazırlanmamış bile olsa elinden gelenin en iyisini yapacağını kendine telkin etmek önemlidir. Ayrıca sınav sırasında diğer kişilerin endişelerini göz ardı edip kendine yoğunlaşmasını sağlamalıdır.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz