Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın hastalık Covid-19, uzun bir dönemden beri sağlık, eğitim, ekonomi gibi pek çok sosyal alanı abluka altına almış durumda. Hastalık, tüm dünyada insan yaşamını olumsuz yönde etkilemeye devam ederken, bu olumsuzluklardan en çok etkilenen alanlardan biri de kuşkusuz eğitim. Türkiye’de10 Mart 2020 tarihinde ilk vakanın görülmesinden sonra kademeli olarak sosyal ve eğitsel hayat kısıtlanmaya başlandı. Eğitime verilen ara MEB tarafından “Eğitim Bilişim Ağı(EBA)” üzerinden uzaktan eğitim formülüyle giderilmeye çalışıldı. Öğrencilerin eğitim hayatından koparılmaması adına gerek milli eğitim okulları, gerek özel okullar, gerek özel eğitim kursları tüm imkânlarını seferber etti.  Mart ayından bu yana yüz yüze eğitime ara veren okullar, yaz aylarında vakaların kontrol altına alınmasıyla hafta sonu kursları yaparak öğrencilere telafi eğitim fırsatı tanıdı. Bu süreçte özel okul ve özel eğitim kursları da uzaktan eğitimin yanı sıra MEB ve Bilim Kurulunun aldığı kararlar doğrultusunda yüz yüze telafi eğitimlerine devam etti.

2020-2021 DÖNEMİ İÇİN OKULLAR ŞİMDİLİK KISMİ AÇILACAK
Yeni dönemde, okulların açılıp açılmaması konusunda Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tüm şartları zorlarken Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderilen yazıda 21 Eylül'de başlayacak olan yüz yüze eğitimin okulların açıldığı ilk hafta olan 21-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek uyum programı okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokul 1'inci sınıflarda "1 gün yüz yüze eğitim" şeklinde gerçekleştirilecek. 28 Eylül-2 Ekim ve devamında ise haftada 2 gün, günde 30'ar dakikalık 5 ders saati eğitim verileceği bildirildi.

YÜZ YÜZE EĞİTİM ZORUNLU TUTULMAYACAK
Öğrencinin yüz yüze eğitime katılımı zorunlu tutulmayacak, veli yazılı bir başvuruda bulunmaksızın kendi isteğiyle öğrencisinin uzaktan eğitime devamını sağlayabilecek.

“ÖĞRENCİ AKRAN DESTEĞİNDEN MAHRUM KALDI”
Konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Beyaz Tebeşir A Plus Özel Öğretim Kursu rehberlik servisi öğretmenlerinden Süleyman Taha Kazıcı, öğrencilerin pandemiyle birlikte gelen uzaktan eğitim sürecinde; yeterince sosyalleşemediği, akran desteğinden mahrum kaldığı, eğitsel anlamda öğrenci- öğretmen- veli ilişkisinin kurulamaması sonucu nitelikli bir eğitimden mahrum kaldığını ifade etti. Bundan dolayı bu süreçte özellikle öğrenci veli ilişkisinin daha da önem kazandığını, velilerin öğrencileri yönlendirme ve motivasyon anlamında daha çok desteklemesi gerektiğini dile getirdi.  Ailelerin öğrencilere eğitsel anlamda daha empatik yaklaşması gerektiği bir süreçten geçtiğimizi ifade eden Süleyman Taha Kazıcı, pandemi sebebiyle öğrencilerin tam eğitimini alamadığı ders ve konuların veli tarafından bilinmesi ve anlayışla karşılanmasını tavsiye etti.

“ÖĞRENCİLERE HER ANLAMDA DESTEK OLUNMALI”
Velilerin ellerinden geldiğince öğrencilere destek olduğunu fakat bir noktadan sonra gelecek kaygısı yaşayan öğrencilere profesyonel desteğin gerekli olduğunu ifade eden Beyaz Tebeşir A Plus Özel Öğretim Kursu rehberlik servisi, sınava hazırlanan öğrencilerin kendilerinden daha çok motivasyon ve takip noktasında yardım talep ettiğini söyledi. Öğrencilere hemen her anlamda destek olunması gerekilen bu dönemde, öğrencilerin başta rehberlik servisinden yararlanması ve branş öğretmenlerinden destek alması gerektiğini ifade etti.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz