Geçtiğimiz günlerde yayınlanan 687 sayılı yeni KHK ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununda yapılan değişiklikle, özel öğrenci etüt eğitim merkezleri kapatılacağı duyurulmuştu. Konu üzerine bilgilendirmelerde bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Akkurt, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni düzenlemeyle ilgili ciddi bir çalışma yürüttüğünü belirterek, vatandaşlara artık özel öğretim kursları gibi yerlere gitmemeleri konusunda uyarılarda bulundu. Bazı kursların kayıt yenileme ve indirim programları gibi kampanyalar yaptığını söyleyen Akkurt, 1 Temmuz itibariyle bu tür yerlerin kapatılacağı ve yasağa uymayanların ise ciddi oranda para cezasına çarptırılacağını vurguladı.

“YENİ KAYIT YAPTIRMAYIN”
Vatandaşların 1 Temmuzda kapatılacak olan özel öğretim kurslarına yeni kayıt yaptırmamalarını isteyen Akkurt, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Dershanelerin kapatılma sürecinden sonra bir geçiş alanı olarak etüt merkezleri ve diğer özel öğretim kursları, seminer programları bütün Türkiye’de uygulamaya geçmişti. Bunlar zaman zaman 4 bilim grubunda daha sonraki süreçlerde de tek bilim grubuna indirilerek uygulamalar yapıldı. Son çıkan Kanun Hükmünde Kararnameler ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni düzenlemeleriyle birlikte de 1 Temmuz itibariyle bu kurumların kapatılması gündemde. Bununla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı ciddi bir çalışma yapıyor. Ben buradan vatandaşlarımıza şunu ifade etmek istiyorum; Bazı kursların kayıt yenilemeleri, indirim programları uyguladıkları ve bunlarda istifade etmeleri gibi konular gündeme geliyor. Vatandaşlarımızın bunlara itibar etmemeleri önümüzdeki dönemde yeni mağduriyetlerin yaşanmaması adına dikkat etmeleri ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bundan sonraki yapacağı açıklamalara göre hareket etmelerinin önemli olduğunu ifade ediyorum.”

“YENİ BİR MAĞDURİYETE SEBEP OLMAYALIM”
Yasaktan sonra yeni bir mağduriyetin yaşanmaması için vatandaşların tedbirli davranması gerektiğini ifade eden Akkurt, şöyle konuştu: “1 Temmuz itibariyle bu kurumlar kapatılacak. Yeni bir mağduriyete sebep olmayalım. Eğer kapatılmama durumu söz konusu olursa bir mağduriyet oluşmayacağını varsaymak gerekiyor. Ama eğer böyle yalan beyanla, yanlış bilgiyle, vatandaşı kandıranlar hakkında biz zaten 35 bin TL’nin üzerinde cezalar kesiyoruz. Yani aldıkları paradan biz daha fazlasını onlara ceza olarak kesiyoruz.”

BELEDİYELER SOSYAL ETKİNLİK MERKEZİ KURACAK
İl Millî Eğitim Müdürlükleri ile belediyeler arasında yapılan ve Bakanlıkça onaylanan ortak işbirliği protokolleri çerçevesinde, Bakanlığın verdiği işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile belediyelerce açılan ve işletilen, ilköğretim ve/veya ortaöğretim öğrencilerinin ödev ve projelerine ilişkin araştırmalar yaptığı, öğrencilerin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin yürütüldüğü özel öğretim kurumu kapsamında sosyal etkinlik merkezleri kurulabilecek.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz