Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürü Akkurt, Kahramanmaraş’ta liseye giden öğrencilerin okulu bırakma sebebini kentte çok ciddi bir sanayi ölçeğinin olmasına bağladı. Akkurt, “Kahramanmaraş’ın çok ciddi bir sanayi ölçeğinin olması öğrencileri daha çok okulu bırakıp belli işte çalışmalarına neden oluyor” dedi.

Kahramanmaraş’ta ilkokul ve ortaokula devam eden öğrenci sayısı Türkiye ortalamasına yakınken lise de ise çok ciddi bir azalma görülüyor. Liseye giden öğrencilerde Türkiye ortalaması yüzde 79,3 iken Kahramanmaraş’ta ise bu ortalama yüzde 72,6’larda. Kentte liseye giden öğrencilerin okulu neden bıraktığını araştıran Manşet Gazetesi Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt ile görüşerek, liseye giden öğrencilerinin okulu neden bıraktığını ve bunun önüne nasıl geçilmesi gerektiğini sordu. Kahramanmaraş’ta liseye giden öğrencilerin okulu bırakmasının 4 sebebi olduğunu belirten Akkurt, bu terklerin en büyük nedenlerinden bir tanesini Kahramanmaraş’ın çok ciddi bir sanayi ölçeğine sahip olmasına bağladı. Akkurt, “Kahramanmaraş’ın çok ciddi bir sanayi ölçeğinin olması öğrencileri daha çok okulu bırakıp belli işte çalışmalarına neden oluyor. Bunun yanında zanaat ya da sanatkarlık gibi mesleki durumlar insanlarda genç yaşta öğrenilmesi gerekiyor. Bu nedenlerden dolayı öğrencelerin örgün eğitimi terk ettiklerini gözlemliyoruz” dedi.

“İŞ OLANAKLARININ ÇOK OLMASI ÖĞRENCİLERİ ETKİLİYOR”
Liseye giden öğrencilerin okulu bırakmasının birçok nedenlerinin olduğunu dile getiren Akkurt, bu terklerin başlıca 4 sebebi olduğunu belirterek şöyle dedi:

Birinci sebep öğrencilerin istediklerin okula gidememeleridir. Hem aileden hem de öğrenciden kaynaklı sebepler vardır. Almış olduğu eğitim ortamı da çok önemlidir.

Belde okulunda okuyan bir çocukla merkezde okuyan bir çocuk arasında belli oranda bir farklılık vardır. Öğrencinin bulunduğu coğrafik şartlara da bunları ilave etmek gerekir.

İkinci bir sebep ise; başarısız öğrencilerin kısa yoldan hayata atılma, hayatın içerisine yönelme ihtiyaçları var. Bununla ilgili çalışmaları ve zihni gelişimleri var. Söylediğim sebep Türkiye’nin yapısıyla ilgili ikinci bir eşdeğerdir.

Üçüncü bir sebepte; Genellikle fakir ailelerin çocukları bir an önce hayata başlayıp aileyi geçindirmek, ailenin ekonomisine, katkı sunmak ailenin ekonomisi ile ilgili olarak bir süreç işletme zorunluluğunun ortaya çıkmış olması okulla olan ilişkileri ve ilişki boyutunu belli bir noktaya getiriyor.

Dördüncü sebep ise; çocukların Kahramanmaraş’ta iş bulma imkanının, iş olanaklarının olabildiğince fazla olması da öğrencilerin okul ile ilgili olan durumunu etkiliyor” şeklinde konuştu. Öte yandan Akkurt, Organize sanayi olan bölgelerde eğitim oranının daha düşük olduğunu belirtti.

“İMKANLAR VERİLMELİDİR”
“Liselerin zorunlu eğitime dönüşmesinden sonra öğrencilere belli bir noktadan sonra çıkış şansı verilmelidir” diyen Akkurt, “İşin doğasında olması gereken bir süreçtir çünkü belli bir süreye geldikten sonra çocuk torna, pense tutamaz, anahtar çeviremez. El yatkınlığını kaçıracaktır. Çocuklara çıkış imkanı verilmesi gerekir.

Durumdan dolayı açık liseler ve mesleki eğitim merkezleri konuyla ilgili çalışmalar yapıyor. Mesleki eğitim merkezlerinde yetişen çocuklar hem eğitimlerine devam ediyor hem de kalfalık, çıraklık süreçlerini tamamlıyorlar. Kalfalık ve çıraklık dönemlerini okuyarak geliştirerek kendilerini belli bir noktaya getirerek yaparlarsa bu onlara ciddi anlamda bir kazanım sağlıyor. Hem eğitimlerini almış oluyorlar hem de bu eğitime bağlı olarak mesleklerini öğrenmiş oluyor. Bir taşla birkaç kuş vuruyorlar. Ailelerine katkı sunuyorlar kendi hayallerini gerçekleştirme şansı ve imkanı buluyor. Bunların kendi içerisinde arttırılması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlıkları Organize sanayilerin ihtiyaç duyduğu meslek liseleri ile ilgili onlara teşvik veriyor. Organize Sanayi işverenleri devlet teşviklerinden yararlanıyor” dedi.

“OKULLAŞMADA SIKINTI YAŞANMADI”
Dershanelerin okullaşmasına da değinen Akkurt, dönüşümde hiçbir sıkıntının olmadığını ve yoğun bir yaz dönemi getirdiklerinin altını çizerek şöyle konuştu:

“8’inci sınıftan 22 bin liselerden ise 12 bin öğrenci mezun ettik. 10 bin fazlamız vardı. Bunlarla ilgili olarak çok ciddi bir problem yaşanmadı. Ufak tefek eksiklerle 5-6 kişilik dışarıda kalmış öğrencilerin dışında bir sorun ve sıkıntı yaşanmadı.

Dershaneleri özel okula dönüştürerek, dönüşüm işlemleri zamanında yapılarak onların bir kaos bir sıkıntı yaşamasına meydan verilmedi. Donatımla ilgili olarak tüm okulların donatım ihtiyaçlarını karşılayabildik. Okullar açıldığı zaman öğrenciler malzeme beklemeden çok hızlı bir şekilde okullarına yerleşti. Öğretmenlerin sevk ve idaresini de uygun zamanlarda yapma şansımız oldu.

DERSLİK SIKINTISI ÇÖZÜLÜYOR
Derslik sorununun kısa zamanda daha iyi noktalara geleceğinin altını çizen Akkurt, bir yıl önce derslik başına düşen öğrenci sayısının 33 olduğunu bu yıl ise bu oranın 30 a düştüğünü önümüzdeki yılda bu sayıyı 27’lere çekeceklerini belirtti.

Akkurt, Bu yıl içerisinde devam eden 122 tane projenin olduğunu belirterek şöyle dedi: Bunların içerinde yurtlar spor salonları var bunların tamamı da bu sürece dahil. Şu anda 4 bin 400 kişilik devam eden yurtlarımız var. Çok ciddi anlamada ilçelerde yaptığımız ve yapmaya devam ettiğimiz okullar var.

Kahramanmaraş’ta derslik başına düşen öğrenci sayısı 30 kişi ve altında seyrediyor.

Tüm bu hesaplamaları yaparken ilçeleri de bunun içerisine alıyoruz. Sayı il merkezinde bu sayı daha da yukarıda bunun içinde il merkezinde çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
HABER: MÜCAHİT DALKARA

 

Editör: Mahmut Beyaz