Okulların açılmasına kısa bir süre kala belli olan öğrenci servis fiyatları hakkında konuşan Kahramanmaraş Öğrenci Servisleri Derneği (KOSDER) Başkanı Sefa Şavkılı, haftada 2 gün için aylık 100 TL ücret belirlediklerini ve ücretin makul olduğunu söyledi. Okul servisçileri olarak oldukça zor günler geçirdiklerini anlatan Şavkılı, pandeminin başladığı 13 Mart’tan bu yana kontak çalıştırmadıklarını vurguladı. Bu süreçte en mağdur kesim kendilerinin olduğunu ifade eden Şavkılı, Büyükşehir Belediyesi’nin öğrenci servislerinden aldığı işgaliye ücretlerini en azından çalışmadıkları süre boyunca almamasını talep etti.

“İŞGALİYE BEDELİMİZİ ÇALIŞMADIĞIMIZ SÜREÇTE ÖDEMEYELİM”
Şavkılı, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Öncelikle Büyükşehir Belediyemizden bizim istediğimiz yıllık bin 600 TL olan işgaliye bedelimizi çalışmadığımız süreçte ödemeyelim. Böyle bir talebimiz var.  En azından bu süreçte çalışmadığımız aracın sigortasını yaptırmayalım. Çalışmayan aracın muayenesini yaptırmayalım ve ötelensin tıpkı bizim işlerimizin ötelendiği gibi. En azından burada bize bir destek çıkılsın.”

“TARİF EDİLEMEYECEK DERECEDE MAĞDURUZ”
“Pandemiden dolayı 13 Mart itibariyle servislerimiz kontak kapattı” diyen Şavkılı, o süreçten bu yana yaklaşık 6 aydır hiçbir çalışma yâda faaliyetlerinin olmadığını söyledi. Şavkılı, “Arkadaşlarımız çok mağdur. 6 ay boyunca bir eve ekmek girmediğini düşünün. Herhangi bir gelirin olmadığını düşünün. Bu süreç içerisinde araçların sigortası devam ediyor, muayenesi devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin koymuş olduğu işgaliye bedeli devam ediyor. Mecburen şoförlere maaş ödemek zorundasınız. Bir yandan gelir yok. Pandemi sürecinde en mağdur kesim öğrenci servisleri. Bunun yanında 21 Eylül’de okullar açılacak dendi. Maalesef tekrar virüs artışlarından dolayı okulların açılması ertelendi ve ne zaman açılacağı belli değil. Tarif edilemeyecek derecede mağduruz” şeklinde konuştu.

“OKULLARDA ARAÇLARIMIZI BULUNDURACAĞIZ”
Okullarda araçlarını bulunduracaklarını dile getiren Şavkılı, “21 Eylül’de birinci sınıflar ve ana okuluna gidecek olan öğrenciler seyreltilmiş sınıflarda ders görecekler. Bu öğrenciler haftada 2 gün ders görecekler. Biz buna rağmen okullarımıza araçlarımızı göndereceğiz. Fakat velilerin servis talebi olacağını düşünmüyoruz. Çünkü okullarda birinci sınıf ortalaması 80-90 kişi olacak. Bu kişiler arasından kaçı servise binecek? Hem güvenlik hem de pandemiden dolayı veliler çocuklarını okula kendi vasıtalarıyla bırakmak isteyeceklerdir. Önümüzdeki süreç yine bizim çalışamayacağımızı gösteriyor ama biz yine okullarda araçlarımızı bulunduracağız” diye konuştu.

AYLIK 100 TL
Fiyatlar hakkında bilgi veren Şavkılı, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Fiyatlar konusunda da 2 gün üzerinde 50’şer TL’den aylık 100 TL alacağız. Yani haftada 2 gün aldığımız öğrenciden aylık 100 TL gibi bir rakam alacağız. Ancak normal fiyatlarda okulların açıldığını varsayarsak 0-5 KM 180 TL, 6-10 km 190 TL, 11-15 KM 200 TL, rehber personel bulundurduğumuz araçlarımızda 60 TL. Fiyatlar bu şekilde.” Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz