Fiziki ve teknik belediyeciliğin yanı sıra eğitim faaliyetleriyle de öne çıkan Onikişubat Belediyesi, Başkan Hanefi Mahçiçek öncülüğünde başlattığı projeleri aralıksız sürdürüyor. Özellikle ilçenin bütün mahallelerine Bilgi ve Kültür Evi açarak, kırsal alanda kalan gençlerin bilgiye daha kolay ulaşmasını sağlayan Onikişubat Belediyesi, öğrencilere dağıttığı kitaplarla da gönülleri fethediyor. Bilgi ve Kültür Ev’lerini kitaplarla doldurmasının yanında, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığı protokolle okullarda bulunan öğrencilere de kitaplar dağıtan Onikişubat Belediyesi, dağıttığı kitapların meyvelerini de topluyor. Kahramanmaraş’ın değerlerini gençlere öğretmenin yanı sıra öğrencilerin kültür seviyesini ölçmek ve onları bilinçlendirmek amacıyla Onikişubat Belediyesi ve Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde geçtiğimiz yıl başlatılan ve okullar tarafından da büyük ilgi gören ‘Kültürünü Keşfet: Bilgi ve Kültür Yarışması’nın 2.’sinin startı verildi. Bilgi ve Kültür Yarışması ilk turu ise 15 Temmuz Şehitler İmam Hatip Ortaokulu’nda gerçekleştirildi. Kahramanmaraş’ın kültürü, tarihi, coğrafyası, el sanatları, spor, yiyecek ve içecek kültürü hakkında soruların öğrencilere yöneltildiği yarışmaya, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen, öğrenciler ve öğretmenler katıldı.

EN İYİSİ OLMAK ZORUNDAYIZ”

Yarışmanın açılış konuşmasının Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen yaptı. Türkiye’nin çok zengin bir kültüre sahip olduğuna dikkat çeken Gökşen, öğrencilere uyarılarda bulunarak, “Geçen yıl başlatmış olduğumuz bir heyecanı bugün ilk gün itibariyle yeniden yaşayacağız. İlimizi tanıtacağız, ilimizi tanıyacağız. Biz çok zengin bir kültüre sahibiz, çok zengin bir tarihe sahibiz, çok zengin bir geçmişe sahibiz. Bunları öğrenmek, bilmek, hayatımıza uygulamak gerekiyor. İşte küçük de olsa atılan bu adımın sizlerin zihinlerinde yeşermesini ve yerleşmesini istiyoruz. Bizler, Müslüman Türk milletinin birer evladı olarak, birer ferdi olarak her şeyimizle en iyisini yapmak zorundayız, en iyisi olmak zorundayız. Dünyada onlarca ülkelerin ilk sıralarına girmek zorundayız. Onun için de kafamızı ilimle, kalbimizi de imanla doldurmak zorundayız. Bunu da sizlere verecek olanlar çok kıymetli öğretmenlerimiz, annelerimiz ve babalarımızdır. Birinci yarıya 19 Ocak’ta son vereceğiz, karnelerimizi alacağız. Sınav günleri yoğun bir şekilde devam ediyor, sizlere başarılar diliyorum. Geleceğimiz olduğunuz için çok çalışmanızı temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

BİZİ EN ÇOK EĞİTİM ÇALIŞMALARI HEYECANLANDIRIYOR”

Kendilerini en mutlu edenin eğitime yaptıkları yatırımlar olduğuna dikkat çeken Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ise, “Gönülden söylüyorum, bizleri heyecanlandıran, mutlu eden çalışmalar sizlerle ilgili yani eğitim ve kültürle ilgili yaptığımız çalışmalardır. Biz fiziki olarak dört buçuk yıldan bu yana çok şeyler yaptık. 300’ün üzerinde park, 376 bin ton asfalt, köylerinize 11 milyon 500 bin metrekare kilit parke yol, 6 tane de okul yapmışız. Önemli ölçüde fiziki çalışmalar yapmışız ama bizim için yaptığımız en önemli çalışmalar eğitimle ilgili çalışmalardır. İşte bu bağlamda 6 tane yurduyla beraber okul yaptık. Tekir’de İnşallah ocak ayında ihalesine çıkacağız, bir de Yatılı Bölge Okulu’nun yerine Proje İmam Hatip Lisesi yapacağız. Bugüne kadar yaptığımız çalışmaların içerisinde Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor diye bir projemiz vardı. Dört yıldan beri devam ettiriyoruz, her sene 70 bin civarında kitap alıyoruz. Bunları sizlere beşli setler halinde dağıtıyoruz. Sonra da o beşli setler halinde dağıttığımız kitapları öğrencilerimiz ne kadar okumuş, ne kadar anlamış diye küçük bir imtihan yapıyoruz Milli Eğitim Müdürlüğümüzle. Bu sene o imtihanlara 88 bin öğrencimiz katılmıştı. Anladık ki, yaptığımız çalışma verimli hale gelmiş. Bugüne kadar da 1 milyon 660 bin öğrencimize ulaşmışız. Bu Türkiye’de başka bir memlekette yapılan bir çalışma değil. Türkiye’ye model olabilecek bir projeydi zaten Milli Eğitim Müdürlüğümüzde bu proje kapsamında ödül aldı. Türkiye’de eğitim alanındaki yapılan çalışmalardan en önemlilerinden birisidir denildi” dedi.

BU ÜLKEYE NİTELİKLİ İNSANLAR YETİŞTİRMELİYİZ”

Nitelikli insan yetiştirmenin önemini anlatan Başkan Mahçiçek, sözlerine şu şekilde devam etti, “Eğitim alanında gerçekten 37 bin adet Safahat aldık, bütün liselerimize dağıttık. Her sene ilk okula yeni başlayan öğrencilerimize kitaplar devletimizden, kırtasiye ve çantaları belediyemizden diyerek 12-15 civarında her sene kırtasiye çantaları aldık. Bütün okullarımızı tamir ettik, içlerine oyun takımları koyduk. Çünkü gerçekten önemli olan oydu, önemli olan bu ülkeye nitelikli insanlar yetiştirmekti. O bağlamda bizler belediye olarak ne lazımsa yapmamız gerektiğini düşündük. Çünkü bu ülkenin, iyi yetişmiş, değer yargılarına, ülkesine ve milletine bağlı, ailesine ve büyüklerine saygılı insanlara ihtiyacı vardır.”

EĞİTİMLE GELİŞME DOĞRU ORANTILIDIR”

Türkiye’nin ilerleyen süreçte uluslararası ölçekte daha fazla öne çıkacağına inandığını belirten Başkan Mahçiçek, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde G20 toplantısına katıldı. G20, dünyadaki en büyük 20 ülkeyi temsil eder, yani gelişmişlik olarak ilk 20’de yer alan ülkelerdir. Ama bir de G7 var, yani gelişmiş 7 tane ülke var. Türkiye İnşallah sizlerin gelecekte, çalışmalarınızla, yönetiminizle G7’nin içine girmeli. Dünyada en çok gelişmiş, 7 ülkenin arasına girmeliyiz. Bunun da temeli eğitimdir. Biz eğitimi ne kadar başarılı hale getirirsek, bu ülke daha büyüyecek, daha kalkınacak ve uluslararası ölçekte çok daha ön sıralara geçecek İnşallah. Bu ülkenin çocukları zeki çocuklar, biz bunu biliyoruz. Bir delikanlı çıktı İHA ve SİHA yaptı değil mi? o İHA ve SİHA’ların bize parçalarını bile vermiyorlardı. Yakın bir zamanda bu ülkenin gençleri ATAK helikopterlerimiz var ya onların motorlarını yapacak İnşallah. Bu ülkenin hemen her alanda öncü olması lazım. Bizim öğrencilerimizin de öncü olması lazım” şeklinde konuştu.

TARİH YANLIŞ ANLATILDI, DEĞERLERİMİZ UNUTTURULDU”

Türkiye’de yıllarca tarih dersinin yanlış anlatıldığına dikkat çeken Başkan Mahçiçek, değer yargılarının unutturulduğunu belirterek, “Bizler sizlere güveniyoruz. Bu kültür alanında gerçekten bir kısım değer yargılarımızı unuttuk. Bunları bize öğretmediler maalesef. Tarih kitaplarını biz okurduk, Ostrogotlar-Vizigotlar diye anlatırlardı, bu Ostrogotlar-Vizigotlar kimdi? Bize kendi tarihimizi öğretmediler maalesef. Bunu geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız da söyledi. Halbuki bizim tarihimiz utanılacak bir tarih değildi. Bizim tarihimiz bir medeniyet tarihiydi. Öyle bir medeniyet ki fethettiği ülkeleri hiç sömürge halinde kullanmamış. Ama o medeni denilen ülkelere bakın hepsinin sömürgesi var. Peygamber Efendimiz hadisinde, ‘Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir’ diyor değil mi? Bütün ekonomik sistemler bu bir tek hadisle bitmiştir. İnsanoğlunun bugün içinde yaşadığı sıkıntı paylaşım eksikliğidir. Hemen dünyanın her tarafında istismar edilen konu fakirliktir, insanlar fakirlikle birbirlerine düşürüldüler. Ama biz paylaşırsak ki Türkiye paylaşıyor elhamdülillah ama artırırsak ekonomik sistem daha düzenli olacaktır. Böyle bir medeniyetin mensupları olarak geçmişimizden kesinlikle utanmayacağız. Bizim geçmişimiz çok güzel bir geçmiş. Bu ülke büyük bir ülke, çok daha büyüyecek İnşallah ama o büyümenin en önemli katalizörü kültürdür. Kültürü kesinlikle unutmayacağız İnşallah. Bu yarışma programımız inşallah bizleri daha fazla çalışmaya sevk eder, bütün öğrencilerimize de başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Maraş Tarihi, Coğrafya, El Sanatları, Sanat Tarihi ve Turizm, Yemek Kültürü, Spor Müzik, Şairler ve Yazarlar gibi 7 dalda konulardan soruların sorulduğu yarışmada 1. Grupta yer alan; Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, TOBB Fen Lisesi, Kale Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mükrime Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Özel Adil Dursun Lisesi ve 2. Grupta yer alan; Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi, İbrahim Çalık Anadolu Lisesi, Şehit İlhan Güleç Anadolu Lisesi, Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Özel Uğur Fen Lisesi 9. ve 10. Sınıfın öğrencileri kıyasıya bilgilerini yarıştırdı.

50 Lisenin katılımıyla gerçekleşecek Kültürünü Keşfet Bilgi ve Kültür Yarışması kapsamında okullar 5’er gruplara ayrılarak yarışmaya devam edecek. Toplamda 10 grubun yer aldığı yarışmada her gruptan seçilen toplamda 4 okul finale yükselip yarışmaya hak kazanacak.

Elemeler neticesinde yarı finalde yer alacak okullar 21 Aralık 2018 Cuma günü bilgilerini yarıştırmalarının ardından finale yükselmeye hak kazanacak.

27 Aralık Perşembe günü saat 14.00’te ise Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde final gerçekleşecek.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz