Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği Liselere Giriş Sınavı (LGS) sınav sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden erişime açıldı. Nitelikli liselerde eğitim görmek isteyen öğrencilerin 1 Haziran tarihinde katılım gösterdiği LGS sonuçları sonrası okulların yüzdelik dilimleri ve kontenjan bilgilerine bağlı olarak tercih aşamasına geçildi. Bununla beraber illerin LGS’de başarı sıralaması da gösterildi. Açıklanan puanlara göre Kahramanmaraş LGS’de 32.8 puanla 81 il arasında 65’inci oldu. Bu tablonun ardından Eğitimci Prof. Dr. İsmail Güvenç, durumu gazetemize değerlendirdi.

NİTELİKLİ OKULLARIN TOPLAM KONTENJANI 139 BİN 660”
Nitelikli okulların toplam kontenjanı hakkında bilgi veren Güvenç, “2019 Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları yayımlandı! Bu sınav için öğrenci katılım bilgilerini hatırla(t)makta fayda var: Sınava başvuran 1 milyon 74 bin 13 öğrenciden 1 milyon 29 bin 555’i sınava girdi. 2018-2019 eğitim öğretim yılında MEB’e bağlı eğitim kurumlarında 8. sınıfı başarıyla tamamlayan bir milyon 210 bin 112 öğrenci bulunmaktadır. Bu rakamlar öğrencilerin/velilerin nitelikli okullarda okutma isteğini göstermektedir. Bu sınav sistemi getirilirken her öğrencinin bu sınava girmeyeceği düşünülüyordu. Ama sınava girebilecek ve giren öğrenci sayıları dikkate alındığında bu düşüncenin yanlış olduğu ortaya çıkmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından nitelikli okulların toplam kontenjanı 139 bin 660 olarak açıklandı” dedi.

ÖZLEMİMİZ KAHRAMANMARAŞ’IN BİR EĞİTİM VE BİLİM KENTİ OLMASIDIR”
“Özlemimiz Kahramanmaraş’ın bir eğitim ve bilim kenti olmasıdır” diyen Güvenç, son olarak sözlerine şunları ekledi: “LGS sonuçlarında Kahramanmaraş 65. Sırada yer almaktadır. Birinci sırada yer alan Muğla’nın ortalama 43.7 puana sahiptir. Kahramanmaraş puanı ise 32.8’dir. Kahramanmaraş’ta 18 bin öğrenci bu sınava girmiştir; LGS sınavınsa Türkçe, matematik, fen, tarih ve yabancı dil testlerinde puanları da düşüktür. İki üniversitenin de yer aldığı ilimizde eğitimin her kademesinde potansiyelimizi geliştirici/iyileştirici tedbirler alınmalıdır. Özlemimiz Kahramanmaraş’ın bir eğitim ve bilim kenti olmasıdır.”

LGS PUANLARI NASIL HESAPLANIYOR?
Merkezi Sınava katılan öğrencilerin puanları tek puan türünde (merkezi sınav puanı) hesaplanmaktadır. Merkezi sınav puanı hesaplanırken öncelikle sayısal ve sözel bölümlerdeki her bir alt testte öğrencilerin sorulara verdiği doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanmakta ve doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkartılarak ham puanlar (net sayısı) elde edilmektedir. Hesaplanan ham puanlar, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülmektedir. Standart Puanlar (SP), Tablo 2'deki katsayılar ile ağırlıklandırılarak Ağırlıklı Standart Puanlar (ASP) hesaplanmaktadır. Daha sonra alt testlerin ASP'leri toplanarak Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) elde edilmektedir. Hesaplanan TASP kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan bir puan dağılımına aşağıdaki formül kullanılarak dönüştürülmektedir. Merkezi Sınav Puanı (MSP) = 100+ (400 (TASP-En Küçük TASP) (En Büyük TASP-En Küçük TASP)

2019 LGS SINAVINA DAİR DETAYLAR
LGS, 1 Haziran 2019 Cumartesi günü yaklaşık 1 milyon öğrencinin katılımıyla yapılmıştı. Öğrencilere sözel alandaki 50 soru için 75 dakika, sayısal alandaki 40 soru için ise 80 dakika süre verilmişti. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek.

LGS TERCİH KILAVUZU YAYIMLANDI
LGS sonuçları 24 Haziran’da açıklanmıştı. LGS tercih kılavuzu da açılandı. Kılavuz hemen ertesi gün yayımlandı. Tercih başvurularının ise temmuz ayının ilk haftası başlaması bekleniyor.

LGS TERCİHLERİ NASIL VE NEREDEN YAPILACAK?
Tercih işlemi öğrenci/veli tarafından bireysel olarak https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir resmi ortaokul müdürlüğünden yapılabilecektir.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz