Her geçen gün gelişen ve değişen, kaliteli eğitimi ile öğrencilerini geleceğe en iyi şekilde hazırlayan Kahramanmaraş Sütçü Üniversitesi, öğrencilerinin yaptığı farklı ve özel projeler sayesinde adını tüm dünyaya duyuruyor. Daha önce atık çimento kâğıtlarından ısı yalıtımı, atık yumurta kabuklarından kâğıt üretimi elde eden Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, şimdi ise yeni bir projeye imza atmak için düğmeye bastı. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi ilgili öğretim üyeleri ve öğrencileri, üniversitenin çatısına yerleştirecekleri güneş panelleri ile üniversitenin elektriğini buradan karşılamayı amaçlıyor. Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Temiz, “Üniversitemizin binalarının çatılarını ve otopark çatılarını güneş panelleri ile donatıp, üniversitemizin elektrik ihtiyacını buradan karşılamak istiyoruz” dedi. Bunun yanında elektrikli Araba projelerinin de olduğunu belirten Temiz, elektrikli araba projesinde de araba parçalarının üretildiğini ve yavaş yavaş monte edildiğini kaydetti.

TEKONOLOJİNİN GELİŞMESİNE BAĞLI OLARAK MÜHENDİSLİK FAKÜLTEMİZ GELİŞİYOR’
Kahramanmaraş’ın tekstil ve teknoloji kenti olması sayesinde iplik, kumaş, kâğıt, çimento, gıda ve çelik mutfak eşyası sanayi dallarında Türkiye’de önemli bir yere sahiptir. İldeki sanayi ve teknoloji alanalrındaki gelişme gibi mühendislik fakültesinin de önemli gelişmeler kaydettiğini belirten Temiz, “Enerji alanında, malzeme alanında, tekstil alanında, Elektrikli araba üzerinde çalışmalarımız var. Elektrikli araba projemiz TÜBİTAK tarafından da kabul edildi. Yine farklı bir düşüncemiz olan Mükemmeliyet Merkezi kurmaya uğraşıyoruz. Mükemmeliyet Merkezinde ilgili sanayi alanında meydana gelen problemlerin çözülmesine katkı sdağlamak ve yeni ileri teknoloji ürünü malzemeler üretmek” şeklinde konuştu.

ELEKTRİKLİ ARABA PROJESİ
Elektrikli araba projesinin detaylarını anlatan Temiz, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Elektrikli araba konusunda araştırma yapmak ve üretmek amacıyla elektrik ve makine mühendisliği hocaları ve öğrencilerinden oluşan bir komisyon görevlendirdik. Makine mühendisliği bölümünden Mehmet Ermurat hocamız elektrikli araba üretimi için oluşturduğumuz komisyonun başkanı olarak görevlendirildi ve çalışmalara başlandı. Bizim daha önceden de güneş arabası projemiz vardı. Şu anda güneş arabası projesi değer kaybettiği için bizde elektrikli araba çalışmalarına ağırlık verdik.  Elektrikli araba projesinde arabalarımızın parçaları üretiliyor ve yavaş yavaş monte ediliyor. Projenin maddi yükü Fakültemiz bütçesinden ve TÜBİTAK tarafından karşılanıyor. Bu projeyi bitirince üniversiteler arası yarışlara katılacağız.  Bu proje aslında güneş arabasından kalan birikimin devamıdır. Güneş arabası projesini bitirdiğimiz için okuldan yeni bir proje yapalım fikri çıktı ve bizde elektrikli araba projesini yapmaya karar verdik.”

MÜKEMMELİYET MERKEZİ PROJESİ
Mükemmeliyet Merkezi Projesi ile ilgili bilgiler veren Temiz, şöyle konuştu: “Bu düşünce henüz hazırlık aşamasındadır. Bu amaçla bir komisyon görevlendirildi. Paydaşlarlarımızla görüşmelerimiz oldu. Tüm taraflardan olumlu tepki aldık. Bu düşüncemiz inşallah olgunlaşır.”

FAKÜLTEMİZ DE 3 BİN CİVARINDA ÖĞRENCİMİZ VAR’
Mühendislik-Mimarlık Fakültesinde şu anda 3 bin civarında öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Temiz, “Şu anda fakültemiz de 3 bin civarında öğrencimiz eğitim görüyor. Fakültemizin adı Mühendislik ve Mimarlık ama şu an mimarlık bölümümüzün öğrencisi yok. Öğrenci almak için çalışmalarımız sürmektedir.İnşallah kısa süreçte gerçekleşir. Fakültemizde toplam 10 bölümümüz var. Bu 10 bölümün 8’inde öğrenci var. Mimarlık gibi Endüstri mühendisliği bölümüne de öğrenci alma çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

TEKNOLOJİNİN GELİŞMESİ İÇİN MÜHENDİSLİĞİN GELİŞMESİ LAZIM’
Teknolojinin gelişmesi için mühendisliğin gelişmesi gerektiğini ifade eden Temiz, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Mühendislik gerçekten çok önemli. Bir ülkenin gelişmesi kesinlikle teknoloji ve bilimle alakalıdır. Bu yüzden de teknolojinin gelişmesi için mühendisliğin olması lazım, mühendisliğin öncülük etmesi gerekiyor. Biz de KSÜ olarak bu bilinçle çalışıyoruz. Dolayısıyla bizim elektrik-elektronik, inşaat, bilgisayar, makine bölümlerine gerçekten yüksek puanlı öğrenciler geliyor. Üniversitemiz içerisinde öğrencilerimizin oluşturduğu bir topluluklar var. Örneğin Makine Mühendisliği topluluğu makine ile ilgili yeni bir şeyler üretmeye çalışıyor. Bu projelere öğrencilerimiz gayret gösteriyor ve bu alanda da öğrencilerimiz oldukça başarılı durumda.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz