Üniversitelere şahsen yapılacak kayıt takvimi geçtiğimiz gün başlarken, 23 Ağustos'a kadar devam edecek. Adaylar e-devlet üzerinden de 21 Ağustos'a kadar kayıt yaptırabilecek. 23 Ağustos'ta kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından ise üniversiteler boş kontenjanlarını ÖSYM'ye bildirecek. ÖSYM de yeni bir ek kayıt takvimi açıklayacak ve bunun için kılavuz yayımlayacak. Adaylar da bu kılavuz doğrultusunda tercihlerini oluşturarak, ek merkezi yerleştirmenin sonuçlarını bekleyecek. Kayıt işlemlerinin başlamasıyla birlikte Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ni (KSÜ) kazanan öğrenciler kente gelerek direkt olarak kayıt yaptırmaya başladı. Yeni kayıt heyecanının yaşandığı KSÜ’nün yeni öğrenci ve velilerini AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can karşıladı. Öğrenci ve velilere Kahramanmaraş’ı ve KSÜ’yü anlatan Sezal ve Can, KSÜ’ye büyük bir ilginin olduğunu söyledi.

KSÜ’YE GEREKLİ DESTEĞİ VERECEĞİZ”

Öğrenci ve velilerle sohbet ederek, heyecanlarını paylaşan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal, kendisinin de KSÜ mezunu olduğunu belirterek, KSÜ’yü layık olduğu seviyeye getirmek için birlik olarak çalışacaklarını söyledi. Sezal, “Öncelikle ben 2002 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden mezun olmuştum, bununla da gurur duyuyorum. Hem lisans hem de yüksek lisans eğitimimi burada tamamladım. Yaklaşık 20 yıl oldu, üniversitemizin şartları biz okurken çok da iç açıcı değildi. Kampüsümüz eskiydi, o dönemde Bahçelievler’de eğitimimiz tamamlandı, buraya geçiş yapamamıştık. Aradan yaklaşık 15 yıllık bir zaman geçmiş, KSÜ’nün geldiği nokta gerçekten muazzam. Bunu göz ardı etmemek lazım, 17 bin öğrenci seviyesinden bugün 34 bin sayılarına, yeni kayıtlarla birlikte de 40 bin civarı bir öğrencimiz olacak. Fiziki şartlar çok iyi, hem hocalarımızın odaları, hem öğrencilerimizin bulunduğu alanlar bugünkü Türkiye’nin şartlarına uygun hale gelmiş vaziyette. Bunu geliştirmek için de hem rektörlüğümüz hem de hükümetimiz ciddi çalışmalar yapıyor. Öğrencilerimizin yurt alanları şuan da çok güzel, iki-üç kişilik odalarımızda kalıyorlar. Bugünkü şartlarda KSÜ, layık olduğu yere gelmek adına hızlı bir şekilde ilerliyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda da hem öğrenci sayımızın artması hem şartların daha iyi hale getirilmesi her zaman bir üst noktaya taşınacaktır. Bu noktada çaba göstereceğiz, hocamla birlikte biz de siyasiler olarak KSÜ’ye gerekli desteği vereceğiz” dedi.

KAYGILANMADAN KSÜ’YÜ SEÇEBİLİRSİNİZ”

Öğrenci ve velilerine de seslenen Sezal, KSÜ’yü kaygılanmadan seçebileceklerini anlatarak, “Öğrencilerimiz hiç kaygı etmeden KSÜ’yü seçebilirler, Kahramanmaraş bugünkü şartlarıyla öğrencilerimizi en iyi şekilde ağırlayacak durumda. Hem yurt noktasında hem de öğrencilerin üniversite bölgesinde 1+1 daireler bulabilmesi eskiye oranla daha kolay, çok sayıda yeni binalar ve yaşam alanları oluşturuluyor. Öğrencilerimizin birer-ikişer ya da üçerli şekillerde ev tutup kalma imkanları çok fazla. Kahramanmaraşlıların da dışarıdan gelen öğrencileri bağrına basmak noktasında hiçbir sorunu yok, İnşallah bu sayının önümüzdeki yıllarda artarak devam etmesini diliyoruz” ifadelerini kullandı.

HEDEFİMİZ 40 BİN ÖĞRENCİ SAYISIN YAKALAMAK”

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can da KSÜ’nün doluluk oranının yeni kayıtlarla yüzde 82’den yüzde 92’ye çıktığını belirterek, hedeflerinin 40 bin öğrenci olduğunu söyledi. Rektör Can sözlerine şu şekilde devam etti, “Milletvekilimiz şehrimiz ve üniversitemiz hakkında bilgilerini paylaştılar, teşekkür ediyoruz. Şuan itibariyle üniversitemizde memnun edici bir doluluk oranına ulaştık. Daha önce de açıkladığım üzere geçen yıl yüzde 82 olan lisans programlarındaki doluluk oranı bu yıl yüzde 92’ye çıktı. Bu yüzde 10’luk artışı biz önemsiyoruz, bu gösteriyor ki önümüzdeki yıllarda yüzde 100’e doğru yaklaşacağız. Bu doluluk oranının yükselmesinde tüm akademik ve idari personelimizin, üniversitemizin fiziksel ve insan kaynaklarını, laboratuvar imkanlarını tanıtmada önemli bir işleve sahip oldular. Fakültelerimiz, yüksekokullarımız, buralardaki bölüm ve programlarımız rektörlüğümüz koordinesinde tanıtım ve basın birimiyle bir tanıtım süreci yaşandı. Bunun neticesini bu yerleştirme sonuçlarında gördük. Bugün itibariyle üniversitemize yerleşen öğrencilerin kayıtları başladı. Öğrencilerimiz isterse kendi evlerinden kendi bulundukları yerden internet ortamında kayıtlarını yaptırabildikleri gibi bizzat buraya gelerek, kampüsümüzü de gezerek kayıt bürolarımızda kayıtlarını yaptırabilecekler. Geçen yıl 34 bin olan öğrenci sayımızın 40 bine yaklaşması bekleniyor. Yeni kayıtlarda 6 bin 911 öğrencinin kayıt yaptırmasını bekliyoruz. Burada tabi bazı öğrencilerimizin vazgeçme ihtimali olabilir ama biz yüzde 100’ünün üniversitemize kayıt yaptırmasını bekliyoruz. Bu kayıtlarla beraber öğrenci sayımız 40 bini bulacaktır. Bizler hoca kadrosuyla, insan kaynaklarıyla, laboratuvar ortamlarıyla her türlü imkanlarımızla 16 Eylül’de başlayacak eğitim-öğretim dönemine KSÜ olarak hazırız ve öğrencilerimizi kaliteli bir eğitim, öğretim, araştırma ve bilimsel süreçlerin anılacağı bir dönemi bekliyoruz.”

3 BİN YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİMİZ OLACAK”

KSÜ’nün 3 binden fazla yabancı uyruklu öğrenciye de ev sahipliği yaptığını anlatan Rektör Can, “Bu yıl 800 yabancı uyruklu öğrencimiz yeniden aramıza katılacak. Geçen yıl ki rakamlar 2 bin 100 idi, bununla beraber 3 bin yabancı uyruklu misafir öğrencimiz burada olacak. Onları da biz aynen kendi öğrencilerimiz gibi sahip çıkıyoruz, üniversitemizin tüm imkanları onlar için de seferber edilmiş durumda. Bu misafir öğrencilerimiz de geldiklerinde görecekler ki eski öğrencilerimizin yaşadığı başarı ve mutluluğu bu öğrencilerimiz de yaşayacak. Öncelikle Türkçe programlarından başarıyla geçmiş olmaları gerekiyor, bu öğrencilerimizin bir kısmı Türkçe bilgisi belgelerine sahipler, o belgeye sahip değillerse biz buradaki TÖMER programlarına alıyoruz ve Türkçe’yi öğrendikten sonra kayıt oldukları programa devam ediyorlar. Misafir öğrencilerimizi de güzel zamanlar, güzel eğitim-öğretim ortamları bekliyor” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERİMİZ BARINMA SORUNU YAŞAMAYACAKTIR”

Kahramanmaraş’ta yeni dönemde öğrencilerin barınma sorunu çekmeyeceğini kaydeden Rektör Can, “Geçtiğimiz yıllarda bazı sorunlar yaşandı ancak yeni eğit-öğretim yılında barınma sorunlarının hiç yaşanmaması için gerek Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz ve gerekse de üniversite olarak, ayrıca valilik ve belediyelerimiz olarak her türlü tedbir alındı. Bunlar içerisinde Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarımız var, yurtlar her geçen gün kendini yeniliyor. 2-3-4 kişilik gayet nezih ortamlarda öğrencilerimiz barınabilecekler, ilaveten çevresi çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Burada da apart daireler var, ayrıca bazı öğrencilerimiz de ev kiralamak istiyor onlar da yine Kahramanmaraş’ta bu imkanı kolaylıkla bulacaklar. Üniversitemize geldiklerinde kayıt sırasında da bu noktada her türlü sorularına cevap verebilecek personelimiz hazır bulunuyor. Belediyelerimiz, emniyet müdürlüğümüz, meslek yüksekokul yöneticilerimiz, rektörlüğümüz öğrencilerimizin sorularına cevap vermek üzere burada hazır bekliyorlar. İnanıyorum ki 2018-2019 eğitim-öğretim yılındaki başarı, huzur ve yoğun etkinlikler 2019-2020 döneminde de artarak devam edecek ve öğrencilerimiz kesinlikle burada kendi seçtikleri bölümde mesleklerini en iyi ve etkili stajlar ve uygulamalarla öğrenecekler. Bizzat kendilerinin organize ettiği kültür, sanat ve spor etkinliklerinin de içinde bulunarak eğlencelerine, sevinçlerine yeni başarılar katacaktır. Öğrencilerimize şimdiden başarılar diliyorum, hepsine hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz