Yaklaşık bir milyon 8’inci sınıf öğrencisinin heyecanla beklediği gün geldi. Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) 8. sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 1 Haziran’da yapılacak. Öğrenciler, istedikleri liseye girebilmek için ter dökecek. 1 Haziran’da iki oturum olarak düzenlenecek sınavda, 8. sınıf öğretim programları esas alınacak. Sınav, iki bölüm halinde ve aynı gün uygulanacak. Sınavda çoktan seçmeli 90 soru sorulacak. Türkiye saatiyle birinci oturum 09.30, ikinci oturum ise 11.30’da başlayacak. Birinci oturumda, 8’inci sınıf Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil, ikinci oturumda ise matematik ve fen bilimlerinden sorular yöneltilecek. Sınavın birinci bölümü 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve 75 dakika süre verilecek. İkinci bölüm ise 40 soruluk sayısal alan testinden oluşacak ve 80 dakika süre tanınacak. Sayılı günlerin kaldığı LGS öncesi, Simya Eğitim Kurumları Rehberlik Bölüm Başkanı Emine Çolakerol öğrencilere altın değerinde tavsiyelerde bulundu. Çolakerol, “Kaygınızı arttıracak insanlardan bu dönemde uzak durun ve beslenme konusunda günlük rutininizin dışına çıkmayın” dedi.

“BİLGİYİ NE KADAR KULLANABİLDİĞİNİZ ÖNEMLİ”

Öğrencilerde sınavın yaklaşmasıyla birlikte duygusal ve davranışsal değişimlerin görüldüğünü kaydeden Simya Eğitim Kurumları Rehberlik Bölüm Başkanı Emine Çolakerol, “Öncelikle yaklaşmakta olan LGS’de hepinize başarılar dilerim. Sınava sayılı günler kala yaşayacağınız duygu ve davranışlar, hazırlık süreci boyunca göstermiş olduğunuz çalışma performansınız kadar sınav başarınız üzerinde etkili olacaktır. Unutmayın ki başarı sadece bunu hak ettiğine inananlara verilen bir ödüldür. Bu nedenle yapmanız gereken tek şey bugüne kadarki yapmış olduğunuz çalışmaların yeterli ya da yetersiz olduğunu düşünmeden sadece onları sınavda en iyi şekilde nasıl kullanabileceğinize odaklanmak olmalıdır. Çünkü bu yarışta artık önemli olan kimin ne kadar bildiği değil onu ne kadar kullanabildiği olacaktır” ifadelerini kullandı.

“KAYGIYI BEDEN EGZERSİZLERİYLE KONTROL EDİN”

Öğrencilere kaygıyı normal düzeyde tutmaları uyarısında bulunan Çolakerol, sözlerine şu şekilde devam etti, “Peki bunu başarabilmek neler yapmalısınız. Öncelikle pozitif düşünceye odaklanın. Olumsuz düşüncelerden özellikle bu son dönemde kaçınmaya dikkat edin. Çünkü kaygı yaşandıkça çoğalan bir duygudur ve gereğinden fazla yüklenmek zihinsel performansımızı olumsuz etkiler. Tamamen kaygısız olmak da iyi değildir. Beyin sadece önemsenen konulara yüksek düzeyde odaklanır. Bunun tam tersi durumda ise zihinsel performansımız da düşük olacaktır. O halde yapılması gereken kaygıyı normal düzeyde tutmaya çalışmak olmalıdır. Kaygıyı kontrol edebilmenin bir diğer yolu da beden egzersizleridir. Çünkü terleme vücuttaki aşırı stresi de beraberinde dışarı atar. Her gün en az iki kilometre olmak şartıyla yapılacak olan düzenli yürüyüşler günlük olarak biriken stres den kurtulmamız da ve rahat uyumamıza sebep olacaktır.”

“KAYGINIZI ARTTIRACAK İNSANLARDAN BU DÖNEMDE UZAK DURUN”

Öğrencilere kaygıyı artıracak insanlardan uzak durmalarını anlatan Çolakerol, “Sınavdan önceki son bir kaç günü keyif alacağınız etkinliklere ayırın. Kendinizi kötü hissettiğinizde konuşmanın iyi geldiği kişilerle görüşün. Kaygınızı arttıracak insanlardan bu dönemde uzak durun ve beslenme konusunda günlük rutininizin dışına çıkmayın. Sınavdan önce ihtiyacınız olan her şeyi yanınıza aldığınızdan emin olun. Son anlara bırakılan hazırlıklar gereksiz telaşa sebep olabilir. Sınav esnasında aşırı heyecanlandığınızı hissettiğinizde korkmayın derin nefes alin ve bir kaç kez tekrarlayın. Su için ve ellerinizi açıp kapayarak hareket ettirin, kendinize başaracağınızı söyleyin ve kaldığınız yerden devam edin. Başaracaksınız çünkü bunu hak ediyorsunuz” şeklinde konuştu.

TARİHİ OKULLAR ‘PROJE OKULU’ OLMUŞTU

Bakanlığın açıkladığı kılavuza göre, fen liselerinde 2018'e göre okul sayısında değişiklik olmadı. Anadolu imam hatip liselerinde sınavla öğrenci alan okulların toplam kontenjanında da değişiklik yapılmadı. Sosyal bilimler liselerine 2019'da bir okul ilave edildi ancak kontenjanı aynı kaldı. Anadolu liselerinde, tarihi uzun yıllara dayanan ve bir geleneği senelerden beri başarılı şekilde sürdüren okullar, "proje okulu" yapılarak sınavlı okullar kapsamına alındı.

MERKEZİ SINAV PUANININ EŞİTLİĞİ DURUMU

İş birliği protokolü olan mesleki ve teknik Anadolu liseleri proje okul kapsamına dahil edildiği için buralara da sınavla öğrenci alınacak. Merkezi sınav puanının hesaplanmasına okul başarı puanı dahil edilmeyecek. Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde önce okul başarı puanı üstünlüğüne, eşitliğin yine sürmesi durumunda ise sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak. Eşitliğin yine devam etmesi durumunda sırasıyla okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliğine bakılacak. Eşitlik yine devam ediyorsa öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.

SINAVSIZ YEREL YERLEŞTİRME

Sınavsız yerel yerleştirmede, 2018'de ortaokullarda bulunuşluk kriteri bu yıl kaldırıldı. Sınavsız yerel yerleştirme, öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak. Üç kriterde eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak. Okul başarı puanının değerlendirilmesinde, puan dilimleri kullanılmayacak. Hesaplanan okul başarı puanları, virgülden sonra dört hane olarak dikkate alınacak. Bakanlık, LGS'ye yönelik toplam 8 örnek soru kitapçığı yayımladı. Bu sorularda, ezbere dayalı değil yorumlama, akıl yürütme, eleştirel düşünebilme, okuduğunu anlama, çıkarım yapabilme gibi becerileri isteyen sorular dikkati çekti.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz