Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantıda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde Kahramanmaraş’ta da çalışmalar başlatıldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2023 Eğitim Vizyonu hedefleri doğrultusunda Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’de yerel projeler hazırlayarak çalışmaların startını verdi. Kahramanmaraş 2023 Eğitim Vizyonu yerel projelerinin tanıtımı ise Kahramanmaraş Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapıldı. Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz’ın projeleri açıkladığı toplantıya AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Habibe Öçal ve İmran Kılıç, Dulkadiroğlu Kaymakamı Kadir Okatan, il milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim şube müdürleri ve çok sayıda eğitimci katıldı.

“HEDEFLERİMİZİ KISA SÜREDE GERÇELEŞTİRECEĞİZ”

Programda projeleri anlatan Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, sözlerine Elbistan’dan 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere çıktıkları yolda geçirdikleri kazada hayatını kaybeden 5 kişiyi anarak başladı. Yılmaz, “Elbistan’dan 1 Mayıs etkinliklerine katılmak üzere çıktıkları yolda elim bir kaza geçiren ve vefat eden 5 vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum” dedi.

2023 eğitim vizyonunun hedeflerini gerçekleştirmek için çalışmalara başladıklarını kaydeden Yılmaz, “Bakanlığımız 2018 yılı Ekim ayında 2023 Eğitim Vizyonunu Cumhurbaşkanımızın da teşrifleriyle kamuoyuna açıkladı ve peyder pey uygulamaya koydu. Biz de o günden itibaren Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bin 400 yönetici öğretmenimizle, 11 ilçemizde 2023 eğitim vizyonunun hedeflerini yakından algılamak ve bu hedefleri hızlı bir şekilde gerçekleştirmek için birlikte çalıştaylar yaptık. Bu çalıştaylar neticesinde elde ettiğimiz bulguları ve verileri bakanlığımıza da bir dosya halinde takdim ettik, bakanlığımız da bunun bazı kısımlarını değerlendirerek ülkemiz genelinde uygulanan projelere entegre ettiler. Daha sonrasında vizyon belgesi yürütme kurulunu hem il bünyemizde hem de ilçelerimizde oluşturduk. Gerek ulusal anlamdaki vizyon belgemizde öngörülen çalışmaları yapmak gerekse de projelerimizin bir elden yürütülmesini yakından takip etmek ve sonuçlarını değerlendirmek üzere ilimizde vizyon ofisini oluşturduk. Vizyon belgesi dört temel ayağın üzerine oturuyor. Bu dört temelle beraber bütün illerin yerel renklerini ve yerel imkanlarını da vizyon belgesi içerisine yerleştirmemiz ve uygulamaya almamız bakanlığımızın hedefleri arasındadır” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZI ÇİFT KANATLI YETİŞTİRMELİYİZ”

Eğitim vizyonu belgesinde dört temel hedeflerinin olduğunu, bunların yöneticiler, öğretmenler, öğrenciler ve veliler olduğunu kaydeden Yılmza, “Biz de bu dört hedefte, birinci olarak yöneticilerimiz var. Bizler biliyoruz ki her okul müdürü kadardır. Bundan dolayı da okul yöneticilerimizi, müdür ve yardımcıları bakımından düşünüyoruz, idarecilikten lider yöneticiliğe geçmesi için projeler geliştirdik, uygulamaya devam edeceğiz. Okul yöneticilerimizi idare eden değil, yöneten ve yönetime liderlik eden arkadaşlarımız ve meslektaşlarımız olarak hizmet etmesini bekliyoruz. İkincisi öğretmenlerimiz, hiçbir eğitim sistemi öğretmenin niteliğini aşamıyor. İstediğimiz kadar eğitim teknolojilerinde gerekli gelişmeler sağlanmış olsun, şefkati, merhameti ve insanlığı teknolojiyle öğretmemiz mümkün değildir. Bundan dolayı da öğretmenlerimizin eğitimini de sürece dâhil olmalarını çok önemsiyorum. Sürekli olarak öğretmenlerimizin dolarak taşmalarını sağlamak için dinamik tutmaya, moral ve motivasyonlarını yükseltmeye yönelik programlar hazırladık. Tabi ki üçüncü ayak olarak bütün çalışmalarımız çocuklarımız ve öğrencilerimiz için. Vizyon belgesinde de çok açık bir şekilde ifade edildiği gibi çocuklarımızı aklı selim, kalbi selim, zevki selim ve çift kanatlı yetiştirmek için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Biz de biliyoruz ki dördüncü ayak olarak da okullarda öğrencilerin adeta depolarını doldurduktan sonra eve gittiğinde ailelerimiz bir tekmeyle bizim biriktirdiklerimizi zayi etmesinler, eğitimin içerisine velilerimiz de sorumluluk alsın. Zira, bizim çocuklarımız onların da çocukları, onların çocukları bizim çocuklarımız. Öğretmenler kadar eğitimde etkili olan velilerimizi de işin içine dahil etmek için velilerimize yönelik de bir takım faaliyetler yapacağız” ifadelerini kullandı.

“MODEL OKULLA NİTELİK MAKASI DARALACAK”

Model okul projesiyle okullar arasındaki nitelik makasını kaldıracaklarını dile getiren Yılmaz, sözlerine şu şekilde devam etti, “Vizyon belgesinde de ifade edilen ilimiz genelinde uygulamaya koyduğumuz model okul projemiz var. Her an sadece akademik başarıyı başarı kriteri olarak kabul edersek burada yanılırız. Hem sosyal hem kültürel hem de sportif gelişmeleri sağlamak için bir takım etkinliler yapacağız. En önemlisi de model okul projemizde, okullar arasındaki nitelik makasını daraltmak hedefimiz. Bu kıta Avrupası’nda yüzde 10 olarak nitelik farkı, bizim ülkemizde ve hemen ilimizde de aşağı yukarı benzer rakamlardır yüzde 70’lerde. Yani imkanları en iyi olan okullarımız ile, imkanları zayıf olan okullarımız arasında yüzde 70’lik bir makas var. Bu makası ne kadar daraltırsak okullarımızın çevresindeki öğrencilerimizin kendi bulunduğu okulları tercih etme oranı artacaktır ve en önemlisi de sınav baskısı azalacaktır. Bundan dolayı da sınav baskısını azaltmak için de okul modeli projemizi sisteme koymuş olduk.”

“127 HEDEF BELİRLEDİK”

Kahramanmaraş’ta proje kapsamında 127 hedef belirlediklerine vurgu yapan Yılmaz, “Vizyon belgesinde okul gelişim modeli, veriye dayalı yönetim, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve yönetimi, erken çocukluk eğitimi, temel ve orta eğitim, mesleki ve teknik eğitim, İmam Hatip Ortaokul ve liselerinin eğitimi, özel eğitim, fen ve sosyal bilimler liseleri, rehberlik hizmetleri, özel yetenekli çocuklarımız yabancı dil ve hayat boyu öğrenmeyle ilgili 127 hedef belirlemiş. Biz de ara formüllerle bu 127 hedefimizi en kısa sürede gerçekleştirmek için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Amacımız çocuklarımızın kaliteli eğitim almalarını sağlamak, eğitim öğretim sisteminin temel hedefi de zaten budur. Biraz önce de ifade ettiğimiz gibi aklı selim, kalbi selim, zevki selim sahibi bireyler yetiştirmektir. Günümüzün bilgi yoğunluğu ve rekabetçi dünyasına çocuklarımızı hazırlamak mecburiyetindeyiz” şeklinde konuştu.

“KADEMELER ARASINDAKİ FARK KAPANACAK, SINAV BASKISI AZALTILACAK”

Eğitimin alt yapısıyla ilgili geçtiğimiz 15-20 yılda çok ciddi yatırımlar yapıldığına vurgu yapan Yılmaz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü, “Bazı okullarımızın fiziki alt yapı standartları, özel okulların daha ötesine gidecek şekilde yükseltildi. Şimdi ise nicelikten niteliğe zıplama zamanı diyor ve bu okullarımızdaki niteliği artırmak için birlikte gayret sarf edeceğiz. Çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış, bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı, nitelikli, ahlaklı bireyler yetiştirmek için tüm gücümüzle gayret sarf edeceğiz. Kahramanmaraş’ta bir değil onlarca başarı hikayesi yazmak için gayret sarf ediyoruz. Tüm ekibimizle, öğretmenlerimizle, yöneticilerimizle gece gündüz içten bir gayretle başarı hikayeleri yazalım istiyoruz ve inşallah öğrenci, veli, öğretmen ve okul birlikteliğini sağlamak suretiyle başarı hikayelerini birlikte yazacağız. Tabi ki öğrenci ortak paydamızı oluşturuyor. Okullar arasındaki eşitsizliği ve sınav baskısını azaltmak da en temel hedefimiz. 2023 vizyonunda zorunlu ders saatleri ve çeşitleri de azaltılacak bu da bir takvim dahilinde olacak. Tüm aktörlerin katılımıyla okul geliştirme modellerimiz ki onun Kahramanmaraş ayağını kendi projemiz olarak biz uygulamaya koyduk. En önemlisi de kademeler arasındaki farkı kaldırıp, sınav baskısını azaltmayı temel hedef ediniyoruz.”

“KAHRAMANMARAŞ EĞİTİMDE İYİ BİR HAMLE YAPACAK”

Programda konuşan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal ise Kahramanmaraş’ın eğitimde iyi bir hamle yapacağına inandığını belirterek, “Burada bizi heyecanlandıracak birçok çalışmaya da imza atılacak. Kahramanmaraş’ın eğitimde yeni bir sıçrayış yakalama, yeni bir hamle yapma noktasında bir başlangıç olacağı kanaatindeyim. Biz eğitimi sadece ve sadece bize dayatılan doktrinlerle devam ettiremeyiz. Kendi medeniyetimiz içerisinde dünya ile bütünleşmiş, hızla gelişen dünyaya da ayak uydurabilecek bir eğitim politikasıyla biz kendi varlığımızı toplumuzun gelişmesini, toplumumuzun ayakta durmasının, gelişmiş medeniyetlerle yarışabilmesini bu şekilde sağlayacağımız kanaatindeyim. 26 tane önemli projeden bahsedildi, bunların bir kısmı devam eden projelerin takibi, bir kısmı ise çok heyecan verici projeler. Biz eğitimciler, eğitimi bir saç ayağı olarak görürüz, bunun en önemli saç ayağından bir tanesi öğretmen, öğrenci ve velidir. Bu üç saç ayağı önemlidir. Bizler elimizden geldiğince eğitim neferleri olarak yerine getirmek istiyoruz. Ama bu projelerde beni en çok vuran nokta velinin de aktif bir şekilde eğitimin içerisine dahil edilmesidir. Kahramanmaraş özelinde 2023 eğitim vizyon belgesini adım adım hayata geçireceğiz. Bu projeyle aslında bir nevi toplum mühendisliğinin de adımını atmış bulunmaktayız. Bu çalışmaların devamı gelecek, şehrimizin eğitimle ilgili sorunları ivedilikle halledilecektir. Kahramanmaraş’ın eğitimde iyi bir hamle yapacağına inanıyorum” dedi.

Program projelerin sunumuyla devam etti.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz