Çocukların nitelikli eğitimle buluşmasına destek olan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Bilişim ve Tasarım ve Beceri Atölyesi alanlarında kapasite geliştirmek üzere bir işbirliği protokolüne imza attı. Yapılacak iş birliği kapsamında Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışan gönüllü bir grup öğretmen, Temel Gönüllü Eğitimi alarak TEGV Gönüllüsü olacak. Sonrasında ise, TEGV eğitmenlerinden “Bilişim” ve “Tasarım Beceri Atölyesi” olmak üzere 2 ayrı programın eğitimini alıp, TEGV etkinliklerini Kahramanmaraş’ta il ve ilçelerdeki Milli Eğitim Müdürlükleri’ne bağlı okullarda uygulayacak.

Söz konusu protokol için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde program düzenlendi. Programa; Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Sait Tosyalı, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Duran Doğan, Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen ile ilgililer katıldı.

VİZYON BELGESİNİN İÇERİSİNDE YAPILACAK OLAN BİRÇOK ÇALIŞMA VAR”
Protokol lansmanında konuşan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Duran Doğan, şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi Milli Eğitim Bakanlığımız 2018 Ekim ayı itibariyle vizyon belgesini hazırlayarak kamuoyuyla paylaşmıştı. Vizyon belgesinin içerisinde yapılacak olan birçok çalışma var. Bunlardan bir tanesi de Tasarım, Beceri Atölyeleri. Tasarım, Beceri Atölyeleri ile ilgili bakanlığımızın pilot çalışmaları devam ediyor. Ayrıntılar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı’nın burayla ilgili gerek okuma, matematik, sanat, fen alanında yürüttüğü çalışmalarda vardı. Bunlara ilaveten tasarım, beceri atölyesiyle de örtüşen beşinci alanı bilişim alanı olarak belirledi. Dolayısıyla bizlerde tasarım, beceri atölyelerimizle Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı’nın 5’inci alan olarak belirlemiş olduğu bilişimin örtüştüğü fikrinden hareketle böyle bir işbirliğine giriştik.”

BU ATÖLYE BİZLER İÇİN ÖNEMLİ”
Tasarım ve Beceri Atölyelerinin kendileri için oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Doğan, “Bu atölye bizler için önemli. Hem ilkokullarımızda hem ortaokullarımızda hem liselerimizde bu tasarım beceri atölyelerinin 2023 yılına kadar kurulumunu gerçekleştireceğiz. Tabii bu çerçevede bizim Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile yaptığımız işbirliği ilköğretim öğrencilerini kapsıyor. Yani 6-14 yaş aralığını kapsayan bir süreç. Bu hem eğitimimizle ilgili hem de ülkenin, dünyanın yaşamış olduğu dijital dönüşümle ilgili çok önemli bir süreci devreye koyacaktır. Beraberinde çocuklarımızın yaparak, yaşayarak, eğlenerek, sorgulayarak, sorarak, oynayarak öğrenme süreçlerini devreye koyacaktır. İçinde kodlama eğitiminin olduğu, 3 boyutlu yazıcılarının olduğu, farklı içeriklerin olduğu süreci tasarım beceri atölyelerimizde çocuklarımıza yaptırarak, yaşatarak öğretmiş olacağız” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN 71 NOKTASINDAYIZ”
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Sait Tosyalı, şunları kaydetti: “TEGV olarak önümüzdeki yıl aslında çeyrek asırlık bir kurum olacağız. Misyon ve vizyonda da çağdaş, evrensel değerlere bağlı, nitelikli, donanımlı, soran, araştıran, hoşgörülü farklılıklara saygılı çocuklar yetiştirebilmek, tıpkı Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nde ifade edildiği gibi. Bu maksatla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Genelde sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı bölgelerdeki çocuklarımıza imkânları sunmaya çalışıyoruz. 24 yıllık bir kurum olarak ta bugüne kadar 3 milyona kadar çocuğumuza ulaşmışız. Geçtiğimiz yıl 190 binden fazla çocuğumuz birimlerimize geldi. Türkiye’nin 71 noktasındayız. Bunlardan bir tanesi de Kahramanmaraş’ta. Dolayısıyla çocuklarımıza matematik, fen, sanat, okuma ve son olarak Google’nin desteğiyle başlattığımız bilişim alanlarında etkinlikler veriyoruz. Değişik fiziki imkânlarımız var ama genelde çocuk dostu renkli mekânlar, çocuklarımızın severek geldikleri mekânlarımız var.”

EĞİTİMLER GÖNÜLLÜLERİMİZ TARAFINDAN VERİLİYOR”
“Eğitimler, etkinlikler, özel eğitim görmüş gönüllülerimiz tarafından veriliyor” diyen Tosyalı, “60-70 gönüllümüz geçtiğimiz yıl bin 800 Kahramanmaraşlı çocuğumuza eğitim verdiler. Sistem bunun üzerine dönüyor. Çocuklarımız kazanımlar elde ediyorlar, gönüllülerimizde kendi yetkinliklerini, becerilerini geliştiriyorlar. TEGV böyle bir model üzerine çalışıyor. Milli Eğitim ile olan bir protokolümüz var. Protokol çerçevesinde faaliyetlerimiz devam ediyor” dedi.

20 KASIM’DA DA TEKİRDAĞ’DA İLK ATÖLYEMİZİ AÇTIK”
İlk atölyeyi 20 Kasım’da açtıklarını anlatan Tosyalı, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Geçtiğimiz yıl bakanımızı ziyaret ettiğimizde aslında 2023 Eğitim Vizyonu belgesinin bizim çalışmalarımızla örtüştüğünü gördük. Aynı şekilde tasarım ve beceri atölyelerinin de o belgenin birçok yerinde ifade edildiğini gördük. Buda bizi ayrı bir heyecanlandırdı. Çünkü o belge çıktığında bizim ilk tasarım ve beceri atölyemizin son hazırlıkları yapılmak üzereydi. Nitekim 20 Kasım’da da Tekirdağ’da ilk atölyemizi açtık. Dolayısıyla bu yıl sonuna kadar Türkiye’nin değişik bölgelerinde yeni atölyelerimiz açılımlarına devam edecek. Bunlardan heyecan duyduğumuz farklı bir model var ki Kahramanmaraş’a bu hizmetimizi sunmayı planlıyoruz. Ateş böceği dediğimiz tırımız, bunlar mobil araçlardır. Şu an tadilat ve imalat çalışmaları başladı. İnşallah Ekim ayında hep birlikte açılışını yaparız. Tamamen özel maksatlı tematik dediğimiz tasarı ve beceri atölyesi etkinliğini vermek üzere tasarlanıyor.”

Haber: Emre Akkış


 


 

Editör: Mahmut Beyaz