Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen atama sisteminde değişiklik yaptı. Bir çok değişikliğin olduğu yeni sistemde zorunlu hizmet bölgelerine de yenileri eklendi. Bu zorunlu hizmet bölgelerinden biri de Kahramanmaraş oldu.

Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye geneli 30 bin öğretmen ataması gerçekleştirildi. Kahramanmaraş'ta ise 470 öğretmen ataması yapıldı. Atamaların ayrıntılarını gazetemize anlatan Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, öğretmen atamalarında yapılan değişiklikler hakkında bilgiler vererek, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Kahramanmaraş'ın da zorunlu hizmet bölgesine alındığını ifade etti. Kahramanmaraş'ın zorunlu hizmet bölgesi olmasının kent eğitimine katkılar sağlayacağını söyleyen Akkurt, Öğretmenlerin zorunlu hizmet görevini Kahramanmaraş'ta yerine getirecekleri için bundan sonraki süreçte kente gelen öğretmen sayısı gidenlerden faha fazla olacak. Bu da eğitim seviyesini yükseltecektir” dedi.

KENTTE 15 BİN ÖĞRETMEN VAR
Kahramanmaraş'ta yaklaşık 15 bin çalışan öğretmen olduğunu söyleyen Akkurt, norm olarak 2 bin civarında eksikliğin olduğunu belirtti.Kahramanmaraş'ta birbirinden farklı 15 çeşit atama türü olduğunu hatırlatan Akkurt, “Atama türlerinde isteğe bağlı, zorunlu, kadro fazlası, özür grubu, yönetici atama, boş kadro, yeni açılan kurumlar, iller arası, isteğe bağlı il içi, sınavla öğretmen alan kurumlar dahil olmak üzere birbirinden farklı çok çeşitli atama var. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir sistem üzerinden öğretmenlerin TC Kimlik numaraları ve şifreleriyle alınan müracaatlarıyla birlikte bakanlığın belirlemiş olduğu takvim çerçevesinde gerçekleşiyor” dedi.

ATAMALARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI
Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen atama sisteminde değişiklik yaptığını söyleyen Akkurt,
Şubat ayında atanan 30 bin öğretmenin hemen sınıflara girip ders anlatmasını sağlanmayacak. Bu öğretmenler görevine başlayacak maaşlarını alacak ama 19 Şubat'ta tekrar bir modül açılacak. Modül üzerinden staj yapmak istedikleri illeri seçecekler ve bakanlık yine 3 ercih doğrultusunda bağlı olarak illere 6 ay süreyle stajer öğretmen olarak atamasını yapacak. Listelerde müdürlüğe geldikten sonra bu süreci KPSS puan üstünlüğüne göre müracaat alarak yeniden bir modül oluşturacağız. Staj yapmak isteyenler 20 tercihte bulunacak ve bunlarıda biz puan üstünlüğüne göre sistem üzerinden yerleştireceğiz. Bu arkadaşlar 6 ay boyunca derse girmeden kendilerini tayin ettiğimiz rehber öğretmenler vasıtasıyla önce ili ve ilin kurumlarını, ilçeyi ileçenin kurumlarını, ilin tarihi, turistik, doğal güzelliklerini, ekonomisini, insan unsurunu, onları yaşam standarlarını, geleneklerini, göreneklerini yapmış oldukları uygulamaları yakından görecekler.
 
2 BİN REHBER ÖĞRETMENİ...
Öğretmenlik formasyonu ve öğretmenlik mesleği ile ilgili olarak geliştirmeleri gereken alanları tanıyacaklar. Öğrenci ile iletişim süreçleri, ders anlatım yöntemleri ve teknikleri ile ilgili rehber öğretmenlerinin eğitimleriyle ilgili olarak bir süreç olacak. Süreçlerden sonra ise bu öğretmenlerimizin artık belli bir olgunluğa geldikten sonra artık atandıkları illere gitmeleri ile ilgili olarak süreç başlayacak. Süreçle ilgili Kahramanmaraş'a 10 yıl ve üzerinde bakanlığımızda çalışmış 2 bin rehber öğretmen belirledik. Her öğretmene bir stajer öğretmen belirleneceği için belki tamamı gelmeyecektir ama bir kısmıda yetmeyecek. Sayımızı bakanlığa bildirdik ve bununla ilgili olarak süreç devam ediyor. Atanan öğretmenlerin en güzel şekilde yetişip kurumlarına gidebilmeleri içinde öğretmenlerimizi yetiştirmeye devam ediyoruz.
 
470 ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILDI
Kahramanmaraş'a 470 öğretmen ataması yapıldığını söyleyen Akkurt, “Öğretmenlerde bu yıl şubat ayında yayınlanan tebliler dergisinde de kırsalı diyebileceğimiz merkez ilçeler hariç olmak üzere genel anlamdaki yerlerinde ulaşım ile ilgili sosyal hayatın, ve doğal hayatın zorluk getirdiği bölgeler ise Kahramanmaraş'ta zorunlu hizmet bölgesine alındı. Burada da öğretmenler daha uzun süreli çalışmak şartıyla zorunlu çalışma yükümlülüklerini de yerine getirmiş olacak.
Zorunlu çalışma yükümlülüğünün Kahramanmaraş'a bundan sonraki süreçte öğretmen açığının kapatılması hususunda ciddi anlamda katkı sunacağını düşünüyorum. Yapılacak bu çalışmalardan heyecan duyuyoruz çünkü bu insanların yetiştirilmesi, öğrencileriyle buluşturulması, tecrübelerin paylaştırılması çok önemlidir. Süreç başladıktan sonrada hem sivil toplum örgütlerinden hem belediyelerden yardım alarak bu kişileri Kahramanmaraş'ın tüm doğal ve turistik güzellikleri de dahil olmak üzere bu kişilere tanıtacak. Tüm şehirlerde zorunlu hizmet bölgesi var ama kırsal bölgelerinde zorunlu hizmet vardı. Bizde bu zorunlu hizmet bölgesini alan olarak daha da genişletmiş olduk. Uygulama Kahramanmaraş'ta öğretmenlerin çalışma süresinin daha fazla artacağını düşünüyorum. Öğretmenler zorunlu hizmet görevinide yerine getirecekleri için bundan sonra ki süreçte gelen öğretmenlerin sayısının gidenlerden daha fazla olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
 
ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLER VERİLECEK
EBA'nın tanıtımına da değinen Akkurt şu bilgileri verdi: “EBA tanıtımları ile ilgili olarak çalışıyoruz ve o uygulamaya çok önem veriyoruz. EBA tanıtımları ve kullanımı hem öğrenci gelişimine hemde öğretmen gelişimine katkı sunacaktır. 30 bin öğretmen alımında da EBA'yı öğretmenlere çok iyi bir şekilde tanıtarak göndereceğiz. EBA çocukların dersane ve özel öğretmen ihtiyacını hem de ders tekrarı için sıkıntılarını ortadan kaldıracak br süreçtir. Yapılan yeni proje kitap okuma ile ilgili bir süreç kampanyanın sonucunda her okulun birinci olan öğrencisini uçakla Çanakkale'ye götüreceğiz ve çeşitli ödüller vereceğiz. Büyükşehir Belediye ile bir sınav organizasyonu yapılıyor ve o sınavla birlikte güzel ödüller verilecek. Yapılacak olan bu uygulamalar tamamen eğitim ortamını iyileştirmeye yönelik bir organizasyon” diye konuştu.
Haber: Mücahit Dalkara
Editör: Mahmut Beyaz