Kahramanmaraş’ta doğarak dünya markası haline gelen ve toplam 36 ülkede 400 tane mağazasıyla hizmet veren MADO bu başarısının yanı sıra dondurma sektörünün ileriye gidebilmesi için eğitim sektörüne katkı sağlıyor. MADO Dondurma sektörünün en büyük sorunu olan nitelikli personel eksikliğinin önüne geçmek ve dondurma şehri Kahramanmaraş’ı dondurma eğitim üssü yapmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile bir protokol imzaladı. Bu kapsamda Onikişubat ilçesi MADO Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi başta olmaz üzere Ankara Altındağ ilçesi Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve İstanbul Beşiktaş İlçesi Etiler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yiyecek-içecek sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine katkı sağlayacak.

OKULU BİTİRİR BİTİRMEZ İŞ GARANTİLERİ OLACAK”

MADO Evinde düzenlenen projenin tanıtım toplantısında konuşan Mehmet Sağlam,

Türkiye’de olduğu kadar neredeyse Avrupa'da dondurma değince akla MADO geldiğini anlatarak şu ifadelere yer verdi: “Bildiğim kadarıyla kapasite itibariyle Avrupa’da birinci sıraya yükselmiş durumda. Kahramanmaraş’ımızda böyle bir kapasite var artık Türkiye’de nereye gitseniz herkes Maraş Dondurması diye dondurma satıyor, demek ki bir kaliteye de ulaşmışız seviye itibariyle. Şimdi şehir olarak bir ilke daha imza atıyoruz. Başta Kahramanmaraş’ta bir Endüstri Meslek Lisesi olmak suretiyle Ankara’da ve İstanbul’da 3 Endüstri meslek lisesinde dondurmayla ilgili bölümler açılıyor. Burada insan yetiştirilecek bunların arasında başarılı olanlara burslar verilecek, istihdam garantisi sağlanacak. 30’a yakın Avrupa ülkesinde şube açmış durumda MADO Türkiye’de kaç tane olduğunu bende bilmiyorum. Her tarafta var demek ki çocukların burada da istihdam şartları olacak. Türk kamuoyuna dünya kamuoyuna şunu söylemek istiyorum. Kahramanmaraş dondurmanın yalnız en iyisini yapan şehir, öncü olan şehir değil şimdi onunda ilk defa okullarını açan şehir. Kahramanmaraş’ta bir endüstri meslek lisesinde başlayacak aynı anda Ankara’da ve aynı anda İstanbul’da 3 okulda başlayacak. Üniversitemizde de zaten yiyecek içecek bölümü şeklinde bir bölüm kurulmuş durumda burada yetişenlerin ileride meslek yüksekokulu olarak orada da ayrıca şansları var, öncelikler var dolayısıyla hem okulu bitirir bitirmez bir meslek sahibi olacaklar iş garantileri olacak ve gerekirse başarılı olanlara daha da yardımlar yapılacak, burslar verilecek vesaire.

FİRMAMIZ HER TÜRLÜ KATKIYI SAĞLAYACAK”

Yıllar önce ben Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı iken Sayın Doğramacı’nın başlattığı bir fikir vardı. Üniversiteler sanayi ile işbirliği yapsınlar fikri. Bu fikir 1990’larda başladı Türkiye’de aşağı yukarı 30 yıl olmuş ve bugün bütün ileri derecedeki üniversitelerimizde Teknokentler var. Bu Teknokentte üniversitedeki bilgilerin uygulamaya aktarılması anlamında sanayi kollarının gelişimi ve aklınıza gelecek her türlü mesleklerin uygulamaya dönük yönleri yapılıyor yani 30 yıldır Teknokentler var bu Teknokentler de öncü çalışmalar araştırmalar yapılıyor. Üniversitelerde elde edilen bilgiler uygulamaya aktarılıyor, sanayide zaten bu; yeni fikirler, bu fikirlerin uygulamaya aktarılması. Burada ilk defa bir de lise düzeyinde eğitim yapan Endüstri Meslek Liseleri’nin bünyelerinde ortaöğretim düzeyinde bir nevi üniversite sanayiyle işbirliği modelinin ortaöğretime nakledilmesi gibi bir şey oluyor. Bir firmamız bu okullarda her türlü yardımı katkıyı sağlayarak gerekirse burs vererek gerekirse stajlar yaptırarak kendi şubelerinde mezuniyetlerinde de iş garantisi vermek suretiyle orta eğitim düzeyinde bir Milli Eğitim’in 3 okulu ile MADO Anonim Şirketi arasında bir Teknokent doğuyor. Bu çok yeni bir başlangıç şimdi burada Kahramanmaraş ilk defa bir okul açıyor, dondurmayla ilgili zaten ondan da o beklenir. Çünkü şu anda en ileri derecede bu işi yapan şirketlerden birisi iftihar ettiğimiz bir şirketimiz. Her türlü katkıyı yapacaklar Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile MADO arasında bir protokol imza edilmiş durumda.

MADO BU OKULLARIN İLERİ GİTMESİNDE BAZI AVANTAJLAR SAĞLIYOR”

Galatasaray Üniversitesi biliyorsunuz Fransızların bir okuluyla başlıyor arkasından tamamen onların yönettiği bir üniversite sistemiyken YÖK’ten sonra devletin üniversitesi olması ama onlardan da katkı alması şeklinde bir model geliştiriliyor. Ben o zaman Yüksek Öğretim Kurumu Başkanıydım yaptığımız iş şu oldu: Yine devlet üniversitesi olarak kalacaktır Türkiye’deki insanlar yönetecektir ama Galatasaray Vakfı’nın ona her türlü katkıları da ona ilave ve imkan sağlayacaktır. Bugün dolayısıyla Galatasaray Üniversitesi olarak diğer üniversitelerden bir avantajı var. Galatasaray Vakfı’nın ona aynen MADO’nun bu okullara yaptığı gibi katkıları oluyor. Dolayısıyla daha ileri gitmesinde ona bazı avantajlar sağlıyor.

YİYECEK-İÇECEK SEKTÖRÜNÜN DÜNYADA DA NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞU”

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile MADO Anonim Şirketi arasında bir sözleşme, bir şartname yapılmış burada kimlerin ne kadar katkı vereceği ne kadar süre olacağı, hangi okulların olduğu işti Türkiye’de bu 3 okul olmak suretiyle ayrıntılarıyla var asıl olan bu okulların bünyesinde yiyecek-içecek sektörünün dünyada da ne kadar önemli olduğu hepinizin malumu şimdi. Teknolojik bakımdan gelişmek başka bir şey ama tarımı zayıflattığınız anda ülke büyük sıkışıklıklara uğruyor. Bütün dünyada yiyecek içecek sektörü artık eğitiminde çok önemli bir konusu haline geldi. Dolayısıyla birçok başka üniversitelerde de Yiyecek İçecek Meslek yüksekokulu var bizim üniversitemizde de dondurmacılık başta olmak üzere onlarla da bir sözleşme yapılmış durumda orada şartlar belirleniyor İnşallah mezunlar oradan istifade edecekler. Ondan önce de belki gelecek seneden itibaren orası da öğrenci alacak bir Meslek Yüksek Okulu ilk defa Türkiye’de bizim üniversitemizde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde açılmış. O da kendi hazırlıklarını tamamlıyor yine MADO ona her türlü çalışmalarında, araştırmalarında yardımcı olacak O da Meslek Yüksek Okulu düzeyinde insanlar yetiştirecek dondurma işletmeciliği, imalı, kullanılması satışı vesaire gibi konuları işleyenler şeklinde. Şehrimizin böyle bir eğitim anlayışına katkıda bulunduğu için MADO’nun sahibi olan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bana söyledikleri zaman koşarak geldim. Zaten dondurma değince tüm Türkiye’de 30’a yakın yabancı ülkede Çin’den Fransa’dan İngiltere’ye kadar kendini yetiştirmiş geliştirmiş bir şirketin böyle bir kaygı ve ilgi göstererek memleketin çocuklarını iş garantili bir eğitime tabi tutmaları gerçekten bizim için gurur verici.

ADINI DUYURMADIĞIMIZ BİRÇOK…”

Başka bizim adını duyurmadığımız birçok yiyecek-içecek sektöründe şeylerimiz de var tarhana gibi vesaire bunlarında ileride bütün Türkiye çapında duyurulmasında yarar var. Hele o konuda biliyorsunuz son zamanlarda bütün hekimleri çocuklarınıza cipslerden yedirmeyin diyorlar ama çocuklar yemeye devam ediyor ama tarhanadan bunu yaptığınız zaman hiçbir zararı olmadığı araştırmalarla ortaya konulup yapıldığı zaman nelere kadir olabiliriz tasavvur edebilirsiniz. Bunun gibi başka ürünlerimizin de gerçekten kalitesini ortaya koyarak memlekete faydasını ortaya koyarak gerek ihracatında gerekse iç tüketimde bunların teşvik edilmesi ne kadar önemli biliyorsunuz.”

KAHRAMANMARAŞ VARSA BİZ MADO’YUZ”

MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur Günümüze çıraklar ve usta öğrenciler yetişmediğini belirterek, şunları söyledi: “Artık bu sektörün ileriye gidebilmesi için mutlaka eğitime ihtiyacı var. Bizde bu doğrultuda Kahramanmaraş başta olmak üzere Ankara ve İstanbul’daki okullarla da iş birliği yaptık. Bakanlığımızın da işe sıcak bakması ile birlikte Kahramanmaraş, Ankara ve İstanbul’da dondurma ile ilgili bölümlerin açılmasına karar verildi. Hedefimiz bu liselerde eleman yetiştirmektir. Yetişmiş her elemana da iş garantisi veriyoruz. Şu anda Türkiye’de MADO’nun 400 tane mağazası var. 36 ülkede de fiilen Türkiye ve Kahramanmaraş’ın bayrağı dalgalanıyor. Bizim işimiz sadece dondurma satmak değil, bir kültürü, şehri, ülkeyi anlatmaya çalışmaktır. Bu da kolay mesele değil, artık bununda profesyonelce yapılması gerekiyor. Profesyonelliği de eğitimli insanlarla yakalayabiliriz. Yine bu doğrultuda dondurmacılıkla alakalı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde dondurmacılıkla alakalı bir bölüm açtırdık. Yapan değil satan ustadır. Bu yolda açmayı planladığımız bölümde dondurma yapmanın yanı sıra öğrencilerin kişisel gelişimleriyle yakından ilgileneceğiz.

BÖLÜM MÜFREDATINA ÇİN’CE DERSİ EKLETTİK”

Bölüm müfredatına Çin’ce dersi eklettik. Bu okuldan mezun olan öğrenciler Kahramanmaraş’ın turizm elçisi olacak. Sadece dondurmada değil gastronomiyi de geliştirecek planlar hazırladık. Şu anda bizim çalıştığımız ülkelerin büyükelçilerini ülkemize davet ettik, yakın zamanda da ziyaretimize geleceklerdir. Fabrikamızın önünde 36 ülkenin bayrağı dalgalanıyor ve bu hepimizin gururudur. Kahramanmaraş varsa biz MADO’yuz. Bu gaye ile aldığımız bu eğitim kararıyla sektörde kalifiye eleman yetişmesine destek olunacak ve bu öğrencilerin iş garantisi olacak.

Sokaklarda satılan dondurmaları disiplin edeceğiz. Eğitimli öğrencilerle her dondurmanın profesyonel bir şekilde üretilip satışa sunulmasına destek olacağız. Kahramanmaraş’ı bir milli takım haline getireceğiz. Eğitimde kaliteyi birinci sınıf tutacağız. Gerekiyorsa yurt dışından dahi hoca getireceğiz. Burada ki amacımız en iyi dondurma yapmak değil, biz zaten en iyi dondurmayı yapıyoruz. Asıl amacımız eğitimli yüksek standartlarda bireyler yetiştirmektir. Biz MADO olarak sosyal sorumluluk projesi kapsamında elimizden geleni yapıyoruz. Bunu yapmaya da mecburuz. Biz bu şehirde doğduk, bu şehrin çocuğuyuz. Taş üstüne taş koymamız gerekiyor. Bakanımızın da desteğiyle dondurmacılık sektöründe eğitim konusunda da şehrimizi geliştirme adına bir yola çıktık. Bundan sonraki süreçte takımızın başında Bakanımız Mehmet Sağlam var. Bizde dondurma sektörünü arzu ettiğimiz noktaya getireceğiz. Bölge insanlarına istihdam sağlayacağız. Bölgede model olacağız. MADO model olmayı kendine prensip edinmiştir. MADO markası hepimizin. Herkes kendine düşeni yapmalı ve kentimiz en ileri seviyeye taşınmalıdır.

9’UNCU SINIFLARA 90 TANE ÖĞRENCİMİZ İÇERİSİNDEN MÜRACAAT EDECEKLER”

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile MADO arasında 10 Haziran 2020 tarihinde bir protokol yapıldığını belirterek, şu ifadelere yer verdi: Bu protokol çerçevesinde Kahramanmaraş Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz Kahramanmaraş MADO Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi şeklinde isim değişiklik yapılmak suretiyle Mehmet Sağlam’ın da ifade ettiği gibi bünyesinde özellikle yiyecek-içecek hizmetleriyle ilgili alanda MADO’yla yapılan işbirliği çerçevesinde öğrencilerimizin yetiştirilmesi noktasında protokol yapıldı. Bu öğrencilerimizi alırken hem MADO temsilcileri hem Bakanlığımızın Okul Müdürümüzün ve İl Müdür Yardımcımızdan ve ilgili arkadaşlarımızdan oluşan bir kurulla protokol yürütme kurulu oluşturduk. Öğrencilerimizin nasıl alınacağı, nasıl eğitileceği ve nasıl istihdam edileceği ilgili protokolde yer alan hususları uygulamak üzere bir protokol yürütme kurulu oluşturduk ondan sonraki toplantılarımız gerçekleşti şu anda 9’uncu sınıflara 90 tane öğrencimiz içerisinden müracaat edecekler, müracaatlar yapıldı müracaatlar çerçevesinde mülakatlar devam ediyor. 17-21 tarihleri arasında bu mülakatlara devam edilecek. Özellikle Mesleki ve Teknik Genel Müdürlüğümüz, Bakanlığımız son 2-3 yıl içerisinde meslek liseleriyle sektörler arasında işbirliğini güçlendirmek için olağan üstü atılımlar gerçekleştirdi. Bu atılımların ön önde gelenlerinden bir tanesi şu anda içinde bulunmuş olduğumuz projedir Öğrencilerimizle sanayi işbirliği yapıldığı gibi diğer sektörlerle de yani üretim yapan her sektörde iş birliği yapıldı. Bu çerçevede de yiyecek-içecek hizmetleri kapsamında MADO ile yapılan protokolün şehrimiz için büyük bir kazanç olacağını, model olacağın düşünüyoruz. Bizde Milli Eğitim Müdürlüğü olarak elimizden gelen gayreti bu projenin başarılı bir şekilde ve Türkiye geneli iyi bir model oluşturmasını sağlamak için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz.

BİZ PROGRAMDAKİ BU İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜMÜZÜ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Toplantıda konuşan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sinan Dayısoylu, Bu eğitim protokolüyle üniversite olarak YÖK’e başvurduklarının altını çizerek, “Dondurmacılık öteden beri dillendirdiğimiz ama bir türlü gerçekleşmeyen ve 2019 yılındaki MADO ailesinin üniversitemize başvurusuyla birlikte gerçekleştirdiğimiz iş birliği protokolü çerçevesinde YÖK’e başvurumuzu tekrar yeniledik ve bu defa olumlu cevap geldi. Biz şu anda bu bölümümüze hocalarımızın bölümüne öğretim elamanı alacağız. Yani öncelikle bu kadroyu dondurma sektöründe sadece Mehmet Kanbur’un bahsettiği sadece üretimle alakalı değil tabiki pazarlamasıyla alakalı tabiki lojistiği ile alakalı hocalarımız orada eğitim müfredatına programına bütün bu ders içeriklerini koymuş oldu dolayısıyla biz bu programı bölümümüze eğitim elemanları aldıktan sonra aktif hale getireceğiz ve çok kısa sürede bu elemanlarımızı aldıktan sonra biz bu programdaki bu iş birliği protokolümüzü hayata geçireceğiz” dedi.

MADO’NUN BAYRAĞININ OLMASI TÜRKİYE’NİN BAYRAĞININ OLMASI DEMEKTİR”

MADO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Kanbur ise şu ifadelere yer verdi: “Esnaflıkla, teknolojiyle okulun birleşmesi çok önemli. Mesela benim annem-babam dondurmacı ama ben İnşaat Mühendisiyim. Şu anda bizim işletmelerde tasarımı bana ait olan birçok makine var. Bu ne demek oluyor? Yani ben hem esnaflığı hem de teknolojiyi biliyorum. Tabii bizim yapmış olduğumuz bu işbirliklerinde de öğrencilerimiz esnaflığı öğrenecek hem de teknolojiyi öğrenecek. Tabii Kahramanmaraş dondurmasının dünyada tanınıyor olması apayrı bir şey. Benim en büyük hobilerinden bir tanesi yurt dışında Türkiye’yi temsilen festivallere katılmak. Özellikle Şikago’da bir AVM’nin merdiven sahanlığında bir Amerikalı geldi ve beni hatırladınız mı dedi? Bende hatırlamıyorum dedim. Ama ben her yıl sizin festivalinizi takip ediyorum. Şikago’ya 3 saatlik mesafede olmama rağmen sadece dondurma yemeye geliyorum dedi. Bunlar tabii ülkenin tanıtımıyla ilgili önemli konular. Yani yurt dışında bir yerde Mado’nun bayrağının olması Türkiye’nin bayrağının olması demektir.”

Editör: Mahmut Beyaz