Demokrasi Meydanında gerçekleşen programda, girişimci kadınların emeklerinden oluşan çeşitli stantlar açıldı. Açılan 20 stant ile kadınların ekonomiye katkısının artmasının amaçlandığı belirtildi. Folklor gösterilerinin ardından konuşma yapan Kahramanmaraş Kadın Platformu Başkanı Kibar Özdemir, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününün sıradan yazılmış bir tarih günü olmadığını, altında 128 kadının cesedi olduğunu söyledi. Özdemir, emek adına fabrikada verdikleri mücadele de talepleri şudur; İnsanca çalışmak. 8 saatlik çalışma süresinin verilmesi yaşanabilir bir ücret talebiyle yola çıktılar. Ama ne yazık ki bu talepleri ölümle cevap buldu. O yüzden, 8 Mart önemlidir, kıymetlidir. Hak yolunda, emek yolunda verilen büyük bir mücadelenin adıdır” dedi.


NEDEN BU SIKINTILAR YAŞANIYOR?

Peygamberin eşinin ticaretle uğraştığını, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş savaşında yoldaşlarının kadınlar olduğunu dile getiren Özdemir, şunları kaydetti: "Bu günkü ekonomik mücadelede de yine biz kadınlar sizlerin yanınızda olup omuzlarınızdaki yükü paylaşmak istiyoruz. Diyoruz ki, hakça saygı sevgiyi paylaşalım. Unutmayın ki toplumu yetiştirenler kadınlardır. Biz sizi topluyoruz büyütüyoruz, ceme, cemaate katıyoruz. O yüzden kadınlara sevginizi desteğinizi, aklınızı, fikrinizi esirgemeden bu yolda yürüyelim. Biz kimsenin ne bir adım önünde olmak istiyoruz ne bir adım gerisinde olmak istiyoruz. Adil bir yaşam biçimi talep ediyoruz. Sizler bizim kardeşlerimizsiniz, babalarımızsınız, amcalarımızsınız, çocuklarımızsınız, eşlerimizsiniz. Son yıllarda özellikle kadın ölümleri artıyor. Her gün 3 tane kadın öldürülüyor. Neden bu sıkıntılar yaşanıyor? Herkesin kendisini sorgulaması gerekiyor. Bu toplumda boşanma oranları artmıştır, sevgi ve saygı azalmıştır, ortak paylaşım yok edilmiştir neden? Bunların hepsini ayrı ayrı sizlerin düşünmesini istiyorum. Hepimiz birlikte ülkemiz için milletimiz için Kahramanmaraş'ımız için mücadele veririz. Bundan sonraki savaşlar ekonomiktir. Eğer güçlü olmazsanız dünya devletleriyle masada olmayacaksınız o yüzden bu toplumun yüzde 50'sini oluşturan kadınların üretim noktasında hep beraber üretmesine katkı sağlamanız gerekiyor."

VALİ

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan,

Öncelikle bugün 8 Mart Dünya Kadınlar günü, onun için bütün kadınların dünya kadınlar gününü tebrik ediyorum. Dünyada bütün insanlar için huzur, sevgi, barış, mutluluk olsun. Özellikle Kahramanmaraş ilimizde ki bütün annelerimizin, kardeşlerimizin daha mutlu günlerle beraber olsun. Kadınlarımız şefkat ve fedakarlık kahramanlarıdır. Gelecek nesillerimizi en iyi bir şekilde yetiştiren ailenin lokomotifidirler. Bütün bu özellikleriyle güzellikleriyle aslında hepimizi hem koruyan hemde ileriye yönelik

KADINLARA HER ZAMAN DEĞER VERİYORUZ”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladığını söyleyen Onikişubat Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ünsal, "Kadınlarımız bizim analarımız bacılarımız, eşlerimiz her zaman başlarımızın üstünde yerleri var. Kadınlarımıza Onikişubat Belediyesi olarak her zaman pozitif ayrımcılık yaparak onlara öncelik tanımışızdır. Hükumetlerimiz döneminde de kadınlar için pozitif ayrımcılık her zaman yapılmıştır. 2002'den sonraki meclise baktığınız zaman kadın sayısının her geçen gün giderek artığını görmektesiniz. Dolasıyla kadınlara her zaman değer veriyoruz" dedi.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz