PUANIMIZ GİTMEK İSTEDİĞİMİZ BÖLÜM İÇİN YETERLİ Mİ?”
“Öncelikli olarak aldığımız puan gitmek istediğimiz bölümler için yeterli mi? Buna bakmak gerekir” diyen Kaplan, üniversiteden üniversiteye ciddi puan farklarının olduğunu bunların iyi kritik edilmesi gerektiğini belirtti. Kaplan, “İş imkânı olan bölümler için devlet üniversitelerinde yerleşme mümkün değilse, ekonomik imkân dâhilinde, özel üniversiteleri de tercih etmek faydalı olur, çünkü üniversite için yaptığımız harcamaları kısa süre içinde kazanabiliriz. Tercihimizde belli sıralamaya girmek çok önemli, bu bölümlere yerleşebilmek için sıralamanın içinde olmak gerekiyor. Sıralama tablomuz şu şekilde:

Program Türü

İlgili Puan Türü

Başarı Sırası*

Hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde

EA

En düşük 190 bininci (190.000)

Mühendislik programlarına yerleştirme
işlemlerinde (Orman, Ziraat, Su Ürünleri/Su Bilimleri
Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri
Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin
Gıda Mühendisliği programları dâhil)

SAY

En düşük 300 bininci (300.000)

Mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde

SAY

En düşük 250 bininci (250.000)

Tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde

SAY

En düşük 50 bininci (50.000)

Öğretmenlik programlarına yerleştirme
işlemlerinde (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
programı dâhil)

İlgili Puan Türünde

En düşük 300 bininci (300.000)


 

GİTMEK İSTEDİĞİMİZ BÖLÜM, BİZİ SEVDİĞİMİZ MESLEĞE GÖTÜRECEK Mİ?”
Her öğrencinin bir sevdiği meslek olduğunu, puanı yeterli ise bu meslek gruplarını tercih ederek ömür boyunca sevdiği işi yapmasının en doğru tercih olacaktır. Gerekirse bu uğurda, puanı yetersiz ise bir yılını daha sınava çalışarak geçirilebilir.

TERCİHİMİZ ÜNİVERSİTEYİ BİTİRDİKTEN SONRA İŞ İMKÂNI OLAN BİR BÖLÜM MÜ?”
Üniversite mezunu olarak işsizlik sorunu var, bu açıdan tercih ettiğimiz bölümün devlette ve özel sektörde karşılığı var mı? Tercih en önemli aşadır. AYT puanımız iyi değilse TYT puanı iyiyse, iki yıllık sağlık alanlarında, tapu ve kadastro gibi ataması yapılan bölümler var. İllaki dört yıllığa odaklamayalım Yıllarca KPSS işi yapıyoruz hangi dört yıllıklar hangi iki yıllıklar avantajlı biliyoruz. Bu açıdan tecrübelerimizi öğrenciler ile paylaşmak üzere herkesi Yediiklim Akademiye bekleriz.

BAŞKA ŞEHRE GİTMEYE GEREK VAR MI?
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve İstiklal Üniversitesi şehrimizde bulunan üniversiteler, tıp, mühendislikler ( inşaat, makine, elektrik-eloktronik gibi) , diş hekimliği, ilahiyat, ziraat bölümleri, öğretmenlik için ilköğretim matematik, sınıf öğretmenliği, fen bilgisi, beden eğitimi, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, sosyal bilgiler öğretmenliği, resim, matematik, coğrafya, biyoloji, tarih gibi, iktisat, işletme, kamu yönetimi gibi İİBF bölümleri, Sağlık alanında ebelik hemşirelik gibi… İki yıllık Sağlık alanında acil tıp teknikerliği anestezi, laboratuar, çocuk gelişimi, yaşlı bakım gibi birçok bölüm, inşaat teknikerliği, muhasebe vs. hemen hemen iki yıllıkların bütün bölümleri Kahramanmaraş Merkez, Pazarcık, Göksun, Afşin, Elbistan da mevcut gittiğimiz üniversite Boğaziçi, ODTÜ, Hacettepe gibi Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden olmayacaksa Elması uzaklarda aramaya gerek yok. Kendi memleketimizde okumak en doğrusudur. Okumamız daha rahat olur, barınma yemek, çamaşır gibi fizyolojik ihtiyaçlarımız daha rahat sağlanacağından zamanımızı kendimizi geliştirmeye daha çok zaman ayırabiliriz.

ALTERNATİFLER NE OLABİLİR?
Devlet her yıl belli oranda lisans ve ön lisans mezunlarından, KPSS puanı olma şartıyla polis ve asker almaktadır. YKS Puan düşüklüğü durumunda, hedefi polislik ve askerlik olan kişiler kendisine uygun lisans ve ön lisans bölümlerinden birisini bitirmek üzere tercihlerini yapabilir.

TERCİHİMİZİ HANGİ SIRAYA GÖRE YAPMALIYIZ?
Tercih yaparken geçen yılki puanlar ve sıralamaları göz önünde tutalım. 24 tercih hakkımızı gitmek istediğimiz bölümlere ve okumak istediğimiz şehirlere göre belirleyelim Örneğin geçen yıl yüksek bir puanla kapatmış bir üniversiteye puanımız yetiyorsa bile öncelikli olarak okumak istemediğimiz bir şehir ise puan üstünlüğüne göre değil gitmek istediğimiz üniversiteye göre tercih yapmak gerekir. Tercih sırası önemli.

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Adaylar, 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna tercih süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.). Merkezimize posta vb. yollarla gönderilen tercih listeleri işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerlidir. Haber: Emre Akkış


 


 


 


 


 

Editör: Mahmut Beyaz