Down Sendromlu çocukların sağlıklı diğer akranlarıyla beraber olmasını sağlayarak, topluma kaynaşmasına vesile olmak amacıyla Milli Eğitim tarafından yürütülen kaynaştırma projesi kapsamında özel bir ana okulu 5 Down Sendromlu öğrenciye 2 yıldan bu yana hem eğitim veriyor hem de diğer çocuklarla kaynaşmalarını sağlayarak hayata hazırlıyor. Proje kapsamında ana okulunda eğitim gören Down Sendromlu çocukları ziyaret eden Kahramanmaraş Down Sendromu Dernek Başkanı Zeynep Nur Yerhan, her zaman bu özel çocukların yanlarında olmaya çalıştıklarını ifade etti.

“HER BİR YAVRUMUZ BU İMKÂNA ERİŞENE DEK BU ÇALIŞMALARI YÜRÜTECEĞİZ”
Yerhan, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “ Biz Kahramanmaraş Down Sendromlular Derneği olarak birçok yerde ifade ediyoruz. En temel amacımız ve hedefimiz çocuklarımızın, özel yavrularımızın toplum içinde her alanda olabilmeleri tabii bunun en önemlisi de eğitim olanaklarına en rahat şekilde ulaşabilmeleridir. Bu ziyareti bugün bunun için gerçekleştiriyoruz. Çok sevgili bir dostumuzun ana okulundayız. Kendisi ana sınıfında bir kaynaştırma öğrencisi olmak suretiyle bu işe gönül vermiş insanlardan bir tanesi. Aynı zamanda bir yazar. Sendrom ne demek isimli bir çocuk hikâyesi yazdı ve çocuklara bu meseleyi anlatmak için bu yolu seçti. Bugün hem kendisini ziyarete geldik hem teşekkürlerimizi iletmeye geldik hem de çocuklarımızı sınıflarında görmek istedik. Çok mutlu olduk. Onlar yaşıtlarıyla arkadaşlarıyla beraber aynı ortamdalar. Biz her bir yavrumuz bu imkâna erişene dek bu çalışmaları yürüteceğiz.”

“GÜZEL SONUÇLAR OLUYOR”
Anaokulu Müdiresi Rabia Karagöz ise şunları söyledi: “Biz Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı bir ana okuluz. Milli Eğitimin böyle bir prosedürü var. Bizde aile olarak bu konuda biraz hassasız. Ben kendimde daha önce down sendromlu çocukların eğitimiyle ilgilendim. Her sınıfımıza bir kaynaştırma öğrencisini koyduk ve bunu da kendimize görev bildik. Bu anlamda 5 öğrenci okulumuza geldi. Güzelde sonuçlar oldu. Velilerimizle de bir aile gibiyiz. Onlarla dertleşiyoruz ve sorunlarını dinliyoruz. Ben olaya şöyle de bakıyorum; Bizim sınıfımızdaki öğrencilerin kaynaştırma öğrencilerine katkısından ziyade bu çocuklarımızın okula çok büyük katkısının olduğuna inanıyorum. Diğer öğrencilerimiz o çocuklardaki farklılığı değerlendiriyorlar.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz