Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Gazetecilik Bölümü okuyan öğrencilerin bir günlük çalışma maratonlarını yerinde incelemek için Manşet Gazetesi olarak ziyaret ettik. Geleceğin gazeteci adayları, mesleğe dair planlarından, okulun kendilerine kattığı becerilerden, gazeteciliğin kendilerine ne ifade ettiğinden ve en önemlisi hayallerinden bahsettiler. Burada açıklama yapan Okul Müdürü Hüseyin Ceritli, meslek alanlarında atölyelerde uygulamalı eğitimler verdiklerini kaydetti. Ceritli, “Ticaret, Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak okulumuzda 4 alanda eğitim veriyoruz. Adalet, Grafik Tasarım, Halkla İlişkiler ve Gazetecilik alanıdır. Bu mesleki alanlarında biz öğrencilerimize iş hayatına atıldıklarında gerekli donanımı almış halde işe başlamalarını istiyoruz. Bu yüzden derslerimizi uygulamalı şekilde vermeye çalışıyoruz. Bizim işimizin mevzuatı çerçevesinde gerekli modülleri çocuklarımıza öğreterek, eğitimini vererek eğitim öğretimimize devam ediyoruz. Gazetecilik alanda da atölyemizde fotoğraf makinaları, kameralar bulunuyor. Öğrenciler okula geldiklerinde o gün işlenecek derslerin toplantılarını yaparak eğitim öğretime başlıyorlar. Diğer alanlarımızda da aynı uygulamalı şekilde devam ediyor. Çocuklarımızı mesleklerine en iyi şekilde hazırlamaya çalışıyoruz. Pratik ağırlıklı bir atölyede mesleğine dair uygulama görüyorlar. Bizim işimiz burada öğrencimize sahada ne var ise burada bire bir öğretmektir. Piyasa da zaten birçok öğrencimiz Kahramanmaraş’ın yerel basınında, ulusal basınında iş bulup çalışmaya başlıyorlar” şeklinde konuştu.

İşte öğrencilerin gazetecilik mesleğinden beklentileri…

Büşra Şeker

Gazetecilik mesleğini bilerek bu okula başladım. Araştırmayı okumayı seviyorum. Bir gazeteci bilgili olmalı ki halkı yönetmelidir. Bu meslekte ileride iyi bir yerde güçlü bir kalem olmak istiyorum.

Sena Nur Solmaz

Burada mesleğimi gayet iyi öğrenebiliyorum. Gazetecilik mesleği kimilerine göre zor meslek arasına giriyor. Aslında gazetecilik doğru ve dürüst olmayı gerektiriyor. Bazı insanlar doğru ve dürüst olmayı yapamadıkları için bu mesleği zorlaştırıyorlar. Ben ileride iyi bir gazeteci ve iyi bir spiker olmayı düşünüyorum.

Elife Zorkun

Gazeteci olmak bir ayrıcalıktır. Bayanlara karşı gazetecilikte bir ön yargı var. Erkeklere daha çok yoğunlaşılıyor. İyi bir meslek. Önyargılı davranmamak lazım. Sahada olmak istediğim için muhabir olmak isterdim.

Melike Karas

Gazetecilik zor bir meslek ve çoğu insanında ön yargısı var. Hakkını vererek yapılırsa gerçekten güzel bir meslek. Objektif davranıp doğru şekilde vatandaşlara bilgi vermemiz gerekiyor. Vatandaşlara kısa sürede ulaştırma gibi bir sorumluluğumuz oluyor.

Havva Gökyar

Her sabah haber toplantısı yapıyoruz. Gündeme dair değerlendirmelerde bulunuyoruz. Haber yazmayı öğreniyoruz. Benim çevremde ki insanlar gazeteciliğe olumlu bakmıyor. Ama ben bu mesleği sevdiğim için devam ettirmek istiyorum.

Hikmet Horasan

Gazeteciğin bir ayrıcalık olduğunu düşünüyorum. Gazetecilik en güzel mesleklerden birisidir. İleri de ki hedefim savaş muhabiri olmak. Hedefimin peşinden gideceğim.

Zehra Nar

Gazetecilik mesleği aklımdan geçmiyordu ama bu okula gelince ilk seçeceğim meslek olarak yer aldı. şimdi atölyelerimiz sayesinde birçok uygulamalar yapabiliyoruz. Gazetecilik hakkında birçok şey öğrenerek tecrübe kazandım. Haberin mutfağından gazeteciliği öğreniyorum. Liseden mezun olduktan sonra İletişim Fakültesi okumak istiyorum.

Merve Yılmaz

İyi bir gazeteci redaktör olanıdır. Bir gazeteci haberi güzel bir şekilde derleyip toplayabilmelidir. Yanlışları bulup çıkarabilmeli o kadar bilgili olmalıdır. Bende redaktör olmak istiyorum. hedefim Karadeniz teknik üniversitesi var.

Batuhan Çıtak

Gazetecilik mesleğine hiç araştırma yapmadan geldim. İyi ki de gelmişim. Bölüm hocalarımız sayesinde çok şey öğrendim burada. Bir gazeteci olarak topluma daha çok sesimizi duyurabileceğimizi öğrendik.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz