LYS yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleşemeyen adaylar için de ek yerleştirme tercih sürecine girilecek. Üniversite kayıtlarının tamamlanmasının ardından boş kontenjanlar listesi belli olacak. Bu sayede adaylar üniversite kayıtlarının gerçekleşmesiyle birlikte belirlenecek boş kontenjanlar üzerinden ek tercihlerini gerçekleştirebilecek. Ek yerleştirme kılavuzu, üniversite kayıtlarının tamamlanmasının ardından açıklanacak. Konu hakkında gazetemize konuşan Özel Necip Fazıl Lisesi Rehber Öğretmeni Merve Yaşar, tercihlerin aceleye getirilmeden, detaylı araştırmalar sonrası yapılması gerektiğini vurguladı.

BOŞ KONTENJANLAR

Yaşar, “ÖSYM’nin yaptığı açıklamaya göre, üniversitelerdeki örgün lisans programlarına 422 bin 950, ön lisans programlarına ise 273 bin 291 aday yerleşti. Lisans programlarında 50 bin 817, ön lisans programlarında ise 163 bin 613 olmak üzere 214 bin 430 kontenjanın boş kaldığı görüldü. Örgün öğretimdeki devlet üniversitelerinin lisans programlarında 26 bin 967, ön lisans programlarında 127 bin 682, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 16 bin 40, ön lisans programlarında 33 bin 185, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 6 bin 836, ön lisans programlarında 2 bin 700, yurt dışındaki üniversitelerin lisans programlarında 974, ön lisans programlarında 46 kontenjan boş kaldı” dedi.

 YERLEŞEN ÖĞRENCİLER ÜNİVERSİTE KAYITLARINI NASIL YAPTIRACAK?

Yerleşen öğrencilerin üniversiteye kayıt sürecinden bahseden Yaşar,  “Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır. Bu yüzden yerleşen öğrencilerin, yerleştikleri okulların resmi internet sayfasında ki duyurular bölümünü sık sık takip etmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

LYS EK YERLEŞTİRME SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

LYS ek yerleştirme sürecinin nasıl işleneceği konusunda bilgiler veren Yaşar, şunları kaydetti: “ÖSYM’nin yayınlamış olduğu 2017 ÖSYS yerleştirme kılavuzundaki açıklamaya göre, Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversiteler tarafından ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.”

LYS EK YERLEŞTİRME TERCİHİNİ KİMLER YAPABİLECEK?

Yaşar, “Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabilecekler. Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır. Yerleştirme işlemleri kapsamında ilk tercihini yapmayan adaylar ek yerleştirmelerde tercih verme hakkına sahiptir” şeklinde konuştu.

LYS EK YERLEŞTİRME TERCİHİNİ KİMLER YAPAMAYACAK?

LYS tercihinde yerleşen adayların ek yerleştirmede başvuru yapamayacaklarını vurgulayan Yaşar, “Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak. Ek yerleştirmede ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puana sahip olan adaylar yerleştirilmemektedir. Aynı zamanda kesin kayıt sonunda da kontenjan açığı bulunan programlara ön kayıtla öğrenci alınmamaktadır” dedi.

LYS EK YERLEŞTİRME TERCİH ÜCRETİ NE KADAR?

Yaşar, son olarak şunları kaydetti: “Ek yerleştirme tercihleri 15,00 TL ücreti karşılığında yapılabilecektir. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır. Ek yerleştirme kılavuzu, üniversite kayıtlarının tamamlanmasının ardından açıklanacak. Yani 18 Ağustos’tan sonra kılavuzun yayımlanması bekleniyor.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz