Milli Eğitim Bakanlığı’nın Motorlu Taşıt Sürücü Adayı Sınavı’nın (MTSS) elektronik ortamda yapılmasına ilişkin projesi olan E-Sınav, Kahramanmaraş’ta da uygulanmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ehliyet sınavlarında zaman ve maliyeti azaltmak için uygulamaya koyduğu E-Sınav sistemi, daha önce yapılan merkezi sınav sistemine oranla başarı çıtasını daha da arttırdı. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Akdeniz Sürücü Kursları Federasyonu ve Kahramanmaraş Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Seyfi Moroğlu, E-Sınav sisteminin Türkiye’de 7’nci olarak Kahramanmaraş’ta uygulanmaya başlandığını söyledi. Bu sistemle birlikte devletin mali yönden girdiği büyük külfetin önüne geçtiğini ifade eden Moroğlu, projenin yüzde 50’lerde olan başarı oranını yüzde 90’lara çıkarttığını kaydetti. E-Sınav sisteminde ehliyet sınavına girmek için Kahramanmaraş’a; Gaziantep, Adıyaman, Osmaniye ve Şanlıurfa gibi çevre illerden de vatandaşların geldiğini söyledi.

VATANDAŞLAR EN HIZLI ŞEKİLDE SONUCA ULAŞIYOR’
Yeni sınav sistemiyle vatandaşların daha hızlı bir şekilde sonuca ulaştıklarını dile getiren Moroğlu, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Kahramanmaraş’ta büyük uğraşlardan sonra en başta eski Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Emin Akkurt’un gayretleriyle E-Sınav salonumuz diğer illerden önce hazırlandı ve Kahramanmaraş bu uygulamayı Türkiye’de 7’nci hizmete açan il oldu. Bu proje aslında 5-6 yıldır 1, 2 ilde pilot uygulama olarak uygulamaya konuldu. Daha sonrada bu projede devletin büyük bir gelir kaybı önlendi. Daha önceden normal sınavlarda Ankara’da sorular matbaa üzerinde basılıyordu ve kargolarla, otobüslerle 81 ile dağıtılıyordu. Sınav yapıldıktan sonra ise tekrar bu cevap kâğıtları 81 ilden toplanıyordu ve Ankara’ya gidiyordu. Sınav sonucunun açıklanması da 15 gün sürüyordu. Bu devlete maddi açıdan büyük bir külfet oluyordu. Ama şimdi vatandaşlarımız sınava internet ortamında giriyor ve sınavdan 45 dakika sonra çıkarken de butona basarak sınav sonuç kâğıdını alıyor. Bu şekilde de hiçbir kâğıt veya nakliyat masrafı olmuyor. Vatandaşlarımızda en hızlı şekilde sonuca ulaşıyor. Mesela bugün bir vatandaşımız sürücü kursumuza kayıt olduysa, 1 hafta sonrada sınava girebilecek. Ama daha önceden merkezi sınav sisteminde olsaydı en az 2 ay bekleyecekti. E-Sınav zamandan kardır. Bilhassa üniversite öğrencilerimiz bu zaman kaybından etkileniyorlardı. Çünkü sadece belli tarihlerde şehirde oluyorlar.”

ÇEVRE İLLERDEN DE GELİYORLAR’
E-Sınav sistemi için çevre illerden Kahramanmaraş’a gelenlerin olduğunu ifade eden Moroğlu, “Gaziantep, Adıyaman, Osmaniye ve Şanlıurfa’dan gelenler oluyor. Kentte E-Sınav sistemi 2 aydan bu yana var. Sürücü adayları sınavdan önce bizim sürücü kurslarımızda ders görüyorlar. Teorik derslerimiz zaten 1 hafta sürüyor. Bu 1 hafta içinde adaylar teorik derslerini gördükten sonra hemen 2-3 gün içinde sınavca giriyorlar. Daha önceden yapılan merkezi sınav sistemlerinde başarı yüzde 50-60’lardayken, E-Sınav sisteminde şu anda başarı yüzde 90’lara ulaşmış durumda” diye konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz