Milli Eğitim Bakanlığı’nın Motorlu Taşıt Sürücü Adayı Sınavı’nın (MTSS) elektronik ortamda yapılmasına ilişkin projesi olan E-Sınav, Kahramanmaraş’ta da uygulanmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ehliyet sınavlarında zaman ve maliyeti azaltmak için uygulamaya koyduğu E-Sınav sistemi, daha önce yapılan merkezi sınav sistemine oranla başarı çıtasını daha da arttırdı. Türkiye genelinde 16 pilot ilde uygulamaya alınan ‘E-Sınav’ projesi 7. pilot il olan Kahramanmaraş'ta da uygulamaya konuldu. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Müdürü Hamza Büyüksakallı, E-Sınav için çok yoğun talepler olduğunu günde 7 kere sınav yapıldığını söyledi.

YOĞUN TALEP VAR”

E-Sınav’a girmek için çevre illerden talep olduğunu ifade eden Büyüksakallı, bu kapsamda sınıfların arttırılacağını vurguladı. Büyüksakallı, “Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Müdürlüğünde İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün desteği ile E-Sınav Merkezi kurulmuştur. Yaklaşık 2 aydır yoğun bir şekilde faaliyet göstermektedir. E-Sınav, sürücü kursları belgesi alabilmek için yazılı sınav yerine geçerli bir sınavdır. Sisteme sürücü kursların yönlendirdiği kursiyerler burada E-Sınav merkezinde elektronik ortamda sınav olmaktadır. Bu sınav 45 dakika sürüyor. Sınava giren kursiyerler sınav sonunda hemen başarılı veya başarısız olduğunu TC numarasını yazıp sistemden alabiliyor. Sınavdan çıktığı an başarılı olduysa yüzlerinin güldüğünü görebiliyoruz. Sonuçta anında hızlandırılmış bir sınav gerçekleşiyor. Sınavın tüm görüntüleri kameralar aracılığıyla bakanlık tarafından izlenmekte ve görülmektedir. Sorularda Bakanlığın hazırladığı serverlardan buraya intikal etmektedir. Bu bakımdan bazı günler gün içerisinde 7, 8 kere ayrı ayrı gruplar sınav oldu. Yoğun bir şekilde talep var. Bu talep sadece ilimizde değil diğer E-Sınav merkezi olmayan illerden de gelen var. Talep edildikçe her gün oluyor” şeklinde konuştu.

ANINDA HİZMET”

Kahramanmaraş’ta sadece Suzan ve Abdulhakim Bilgili Hakim Eğitim Merkezinde E-Sınav Merkezi kurulduğunu dile getiren Büyüksakallı, konuşmasında şunları kaydetti: “E-Sınav Merkezi bir alt yapı olarak gerekli olan bir konu. Bakanlığın izin onayı ile oldu. Bakanlık bunu tanzim etmekte, onaylamakta. Uzun bir müddettir sistem kurulmuştu. Yine İl Milli Eğitim Müdürümüzün çabaları üzerine sınav merkezi kuruldu. Bir sınıfımız var şuan ve 25 kişilik kapasitesi var. İkinci sınıf ise kısa azman içerisinde faaliyete geçecek. Büyük bir ihtimalle duyumlarımızla Açık Öğretim Sınavları da E-Sınav şekline dönüşecek diye biliyorum. Bu gerçekten anında bir hizmet. Normal bir yazılı sınav gününü beklemiyoruz. Sürücü kursları buraya kurs bittikten sonra E- Sınav için yönlendiriyor. Büyük bir şekilde hızlı yaşadığımız bu dünyada vatandaşımızın günlerce, haftalarca ve aylarca beklemesine gerek kalmadan anında E-Sınav’dan direksiyon sınavı da bir plan dahilinde gerçekleşiyor. Bir insan eğer bu sınavı ve direksiyon sınavını başardığı zaman 1 ay içerisinde ehliyet sahibi olabiliyor. Kahramanmaraş için kahramanlığına yakışır, Büyükşehir ‘iliğine yakışır bir şekilde hizmet vermektedir. Bundan dolayı emeği geçen Valiliğimize, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkür ediyorum.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz