4 yılı aşkın süredir Onikişubat Belediyesi ve Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde ‘Okumadığın Gün Karanlıktasın’ sloganıyla hayata geçirilen ‘Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor’ projesinde sınav heyecanı yaşandı. Hem Kahramanmaraşlı velilerin hem öğrencilerin hem de eğitim camiasının büyük takdirini kazanan Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor projesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da yenilikçilik ödüllerine layık görülmüş, Bakan İsmet Yılmaz tarafından Kahramanmaraş’a teşekkür plaketi gönderilmişti. Her yıl binlerce öğrenci proje kapsamında Onikişubat Belediyesi tarafından dağıtımı gerçekleştirilen kitaplar sayesinde okumaya olan ilgisini artırırken, nitelikli bin gençliğin yetişmesine de zemin hazırlanıyor. 5’li ve 10’lu setler halinde sadece Onikişubat ilçesine değil, Kahramanmaraş’ta bulunan tüm okullara dağıtılan kitaplar, öğrenciler tarafından yoğun ilgi görüyor. Büyük ses getiren proje kapsamında bu yıl 72 bin 500 öğrenciye kitap dağıtılırken, projenin başladığı günden bu yana toplamda 1 milyon 660 bin okuma oranına ulaşıldı. ‘Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor Projesi’nin ilk sınav heyecanı ise Ayşe Gümüşer İlkokulu’nda yaşandı. Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz öğrencilerin sınav heyecanına şahit oldu. 

“KİTAP OKUMA HUSUSUNDA GAYRETLİ OLMALIYIZ”

Sınav sonrası açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor Projesi için Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’e teşekkür ederken, kitap okumanın önemine değindi. Hem velileri hem de öğrencileri uyaran Yılmaz, “Eğitim camiası ve Kahramanmaraş’ımız açısından çok önem arz eden, çok keyif veren bir program vesilesiyle bir aradayız. Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor projesi çerçevesinde Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek’in kentteki bütün ilçelerimizi ve bütün öğrencilerimizi muhatap alacak şekilde hazırlatmış olduğu ve dağıttığı kitapları çocuklarımız okudular. Başlangıçta dört yıl önce 20 bin ile başlayan kitap sayısı şuan da 75 bin sayılarına ulaştı. Bugün de onların sınavlarını yapmış oluyoruz. Kitapları okuyan bütün öğrencilerimiz başarılıdır ama bu sınavlarda başarı gösterenleri de ayrıca ödüllendireceğiz. Tabi kitap okuma konusun OECD verilerine göre dünyada birinciliği hep Hintliler elinde tutuyor. ortalama haftada 10-11 saat kitap okunuyor, Çinliler ise ikinci sırada geliyor. Güney Afrika’da haftalık kitap okuma süresi 6,5 saat civarında ama biz ortalarda bir yerdeyiz. Haftada beş saat kitap okuma oranımız var, bu bizim için az bir süre. Ama inşallah çocuk yaştan itibaren okumayı bu şekilde teşvik ettiğimizde çocuklarımız ileriki zamanlarda da kitap okuyacaklardır. Ben özellikle okuma hususunda teşviklerinden dolayı bir kez daha Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek’e teşekkür ediyorum. Bu kitapları biz her ne kadar çocuklarımıza hediye etmiş olsak da çocuklarımızın kitap okumasını istiyorsak mutlaka çocuklarımızla beraber velilerimizin de kitap okumasını arzu ediyoruz. Yani çocuğa kitabını al diğer odaya geç evladım, ben burada televizyon seyredeceğim derse anne babalar, o çocuk kitap okuma hususunda gayretli olmaz. Bu bakımdan çocuklarımızın kitap okumalarını, velilerimizle birlikte yapmalıyız. Öğretmenlerimiz de okulda okuyarak ve okutarak teşvik ediyor. Evlerimizde velilerimiz de bu kitap okuma çalışmalarına katılırlarsa daha verimli olacağını düşünüyorum. Emeği geçen öğretmenlerimize, okul yöneticilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

“EĞİTİM ÇALIŞMALARI ÇOK DAHA ÖNEMLİ”

Eğitim yatırımlarına önem verdiklerini kaydeden Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ise 72 bin 500 öğrenciye kitap dağıttıklarını ve proje kapsamında 1 milyon 660 bin kitap okuma sayısına ulaşıldığına dikkat çekerek, “Dört yıldan bu yana şunu hep ifade ettik; Belediyemiz fiziki çalışmalar yapar. Yani yol yapar, alt yapı yapar, park yapar. O fiziki çalışmaların çok daha ötesinde, çok daha önünde bizim için önemli olan eğitim noktasında yaptığımız çalışmalardır. Bu bağlamda Onikişubat Belediyesi olarak yaklaşık 65 tane daha önce köy olan şimdi mahalle statüsündeki yerleşim yerlerimize Bilgi ve Kültür Evleri yaptık. Merkezimiz 8-10 tane Bilgi ve Kültür Evi inşa ettik. Çocuklarımızın oralarda çok rahat ders çalışmasını, çok daha rahat okumalarını temin bakımından. Bu bağlamda da 72 bin 500 öğrencimizin hiçbir zorunluluk olmadan gönüllü olarak bu sınavlara katıldığı bir gün bugün. Her sene 70 bin kitap alıyoruz, 70 bin kitabı sadece Onikişubat’ın okullarına değil, Kahramanmaraş’ımızın bütün okullarına, ilkokul ikinci sınıftan lise son sınıfa kadar çocuklarımıza kitaplarımızı Milli Eğitim Müdürlüğümüzle beraber seçerek dağıtırız. Geçen sene sonu itibariyle bu çalışmamızda 1 milyon 660 bin öğrencimiz kitap okumuştu. Bu sene okuyanlarla beraber yakın zamanda 2 milyonu bulacağız” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN EN KAPSAMLI KİTAP OKUMA ÇALIŞMASINI YAPIYORUZ”

Türkiye’nin en kapsamlı kitap okuma çalışmasının Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor projesi olduğuna değinen Başkan Mahçiçek, “Emin olun ki Türkiye’de bizim projemiz olan Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor projesi kapsamında ülke genelinde en kapsamlı okuma çalışmasını yapıyoruz. Geçmiş yıllarda Milli Eğitim Müdürlüğümüz bu noktada ödüller de almıştı, bundan da çok mutlu olmuştuk doğrusu. 72 bin 500 öğrencimiz bu okudukları kitaplarla ilgili sınava giriyor. Bir sınav daha yapacağız ve o sınavda birinci olan çocuklarımıza Onikişubat Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü olarak çeşitli hediyeler vereceğiz. Böylelikle de okumalarını teşvik etmiş olacağız. Eğitim bağlamında bugüne kadar yurtlarıyla birlikte altı tane okul yaptık. Yine bizim önemli projelerimizden birisi olan üniversite hazırlık kurslarımızda bu sene 2 bin 750 öğrencimiz var. Geçen sene 2 bin 400 öğrencimiz vardı. Geçen sene başarı oranımız yüzde 71’di. İnşallah bu sene o başarı oranımız daha yüksek olur. Yakın bir zamanda Saçaklızade, Barbaros, Karacaoğlan ve Oruçreis Mahallesi’nde yaptığımız Bilgi ve Kültür Evlerimizle beraber 2 bin 750 olan üniversiteye hazırlık kurslarımızdaki öğrencilerimizin 4-5 bine çıkacağını tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

“BU ÜLKENİN ÇOCUKLARI BİZDEN DAHA İYİ YETİŞECEK”

“Çocuklarımızı okutacağız, bunun başka yolu yok” diyen Başkan Mahçiçek, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Bu ülkenin çocukları bizden daha iyi yetişecek, bizden daha nitelikli insanlar olarak bu ülkeyi yönetecekler İnşallah. Bütün amacımız, bütün hedefimiz budur. Bu ülkenin çocukları bundan böyle sadece ezberci değil, buluşçu, icatçı olacak İnşallah. Bunun için de Milli Eğitim Müdürlüğümüzle beraber gücümüzün yettiğince gayret edeceğiz. Milli Eğitim Müdürlüğümüz kitapların seçiminden tutun da bu sınavların oluşmasına kadar bize çok ciddi destek verdiler. Başta müdürümüz Cemal Yılmaz olmak üzere bütün eğitim camiamıza teşekkür ediyorum.”

Başkan Hanefi Mahçiçek ve Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz ardından sınıfları tek tek dolaşarak öğrencilerin sınav heyecanına ortak oldu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz