Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün Değerler Eğitimi Projesi kapsamında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde “Değerler Eğitiminin, Dünü, Bugünü ve Yarını Konulu Panel” yapıldı.

Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünde görevli okul müdürleri, AR-GE Birimi proje koordinatör öğretmenleri, aday öğretmenler, İl Millî Eğitim ve İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri yöneticilerinin katılımı ile gerçekleşen, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt’un  moderatörlüğünde  “ Değerler Eğitimi Çalışmalarının Dünü, Bugünü, Yarını” konulu panelin konuşmacıları Marmara Üniversitesi öğretim Görevlisi  Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın, KSÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Pak ve KSÜ Öğretim Üyesi İzzet  Döş oldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt yaptı ve şunları söyledi: “Kendi medeniyetindeki rol modelleri bilen,  milli ve manevi değerlerine sahip çıkan bir nesil vizyonunu kendisine hedef olarak belirleyen Müdürlüğümüz, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde 2014’te hayata geçirdiği Kahramanmaraş Değerler Eğitimi Projesini güncelleyerek 2015/2016 Eğitim-Öğretim yılında da uygulamaya devam etmekteyiz.  Müdürlüğüm üstlendiği misyon gereği; ‘1 yıl sonrasını düşünüyorsanız tohum ekiniz, 10 yıl sonrasını düşünüyorsanız fidan dikiniz, 100 yıl sonrasını düşünüyorsanız insan yetiştiriniz’ anlayışı ile yarınlarımızı kucaklayan, teknolojiyi kullanan,  kendi medeniyetindeki rol modelleri bilen,  milli ve manevi değerlerine sahip çıkan bir nesil vizyon belirledik. Bu vizyonu elde etme adına, değerlerimizin temsilcilerinden gûzide örnekleri bulup, onların değer güzelliklerini öğrencilerimize hatırlatmayı hedefliyoruz. Bunu yaparken, yöremize özgü örnek şahsiyetlerin güzelliklerini hatırlatmaktan öte, yaşantımıza katmak maksadıyla “Kahramanmaraş Değerler Eğitimi Projesi”ni uygulamaktayız. İnsan olmanın en önemli göstergesi olan değerlerimizi yarınlara ulaştırmanın gayreti ve heyecanıyla çalışmalarımızı ekip olarak sürdürmekteyiz. Bu kapsamda, Edep-Hayâ, Sorumluluk, Misafirperverlik, Sevgi-Saygı, Vatan Sevgisi, Vefa, Şefkat ve Yardımlaşma konulu 8 farklı değerimiz okullarımızda her ay düzenli olarak bir değerimizi işlemekteyiz.” ‘ÖĞRENCİLERİMİZİ ÇANAKKALE GEZİSİNE GÖNDERDİK’

Akkurt, “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile yapmış olduğumuz protokol doğrultusunda basımı gerçekleştirilen değerler eğitimi projesi basılı materyalleri olan ve güzel sözleri, hikâyeleri, Kahramanmaraş’ın değerli şahsiyetlerini içeren 63 bin adet afiş ve proje broşürleri 981 okulumuzda 251 bin 294 öğrenciye ulaşmıştır. Dokümanlarımızın içerisinde okullarımıza rehberlik edecek, değerler eğitimi kapsamında gerçekleştirilebilecek afiş, hikâye,  tiyatro, şiir, sertifika, değerli şahsiyetler, veli ziyaret belgeleri, öğrencilerimiz için poster gibi çalışmalar yer almaktadır.  Yine Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalıştığımız başarıyı okulla yakala projesi kapsamında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Kitap fuarında 46 tane şair ve yazarımızı okullara götürdük ve öğrencilerimizle buluşturduk. Belediyemizle yaptığımız bir çalışma sonucunda 14 Mart 2016 tarihinde yaklaşık 12 bin 400 olan 12. Sınıf öğrencilerimize YGS sınavı düzenledik ve bu sınav sonucunda 120 kadar öğrencimizi Çanakkale’ye gönderdik. Yine 19 Nisan 2016 tarihinde planladığımız  yaklaşık 21 bin öğrencimizin katılacağı TEOG sınavı sonucunda başarılı olan 360 öğrencimizi de Çanakkale’ye göndereceğiz. Projemizle, her şeyin alınıp satılma ölçüsünde kıymet gördüğü günümüz dünyasında ahlaki değerlerimize bir nebze dikkat çekebiliyorsak ne mutlu bizlere. Değerler eğitimi projemize katkı sunan Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Müdürlüğümüz Ar-Ge Birimi yetkililerine, projeyi sahiplenip örnek çalışmalar gerçekleştiren ilçe yöneticilerimize, okul müdürlerimize, öğretmenlerimize ve ayrıca bizleri kırmayarak panelimize konuşmacı olarak katılan değerli hocalarımıza teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
‘ÖĞRENCİLERİN İKİNCİ VELİSİYİZ’

Akkur’ttan sonra kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, şu ifadeler yer verdi: “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak biz, öğrencilerin ikinci velisi olacağız demiştik. Bu göreve talip olduğumuzda Eğitimin yanında olacağını söz vermiştik. Hamdolsun bu verdiğimizin sözün gereğini yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Biz Büyükşehir olarak yaklaşık 25 Milyon TL. Eski parayla 25 Trilyon Lira para harcadık. Nedir bunlar? Okul yapıyoruz, okul salonları yapıyoruz, bahçe düzenlemeleri yapıyoruz, kütüphaneler yapıyoruz buna benzer birçok fiziki çalışmalarımız var.  Bunlardan farklı çalışmalarımız söz konusu, milli eğitim müdürümüz bazılarından örnekler verdi. Bugün bura yaptığımız değerler eğitimi paneli de buna bir örnek.  Bunun dışında da KAMEK eğitim merkezimizde çocuklarımıza sanatsal ve kültürel ağırlıklı kurslar düzenliyoruz. Bizim zengin petrol yataklarımız yok, bizim altın kaynaklarımız yok. Bizim tek sermayemiz beşeri sermayemiz, sosyal sermayemiz, insanımız. Hocalarımız, öğretmenlerimiz geleceğimizi inşa etmekte ve çocuklarımıza eğitim vererek geleceğimizi  şekillendirmektedirler. Tarihimize bakıyoruz, çağa mühür vuran, dünya tarihine ismini altın harflerle yazdıran insanların arkasında bir hoca, bir öğretmen var. Fatihi yetiştiren bir Ak Şemsettin gibi. Sizlerde yetiştireceğiniz talebelerle adınızı tarihe yazdıracaksınız.”  Konuşmalardan sonra panele geçildi ve panelistlere 25’er dakika zaman verildi. Değerler eğitiminin sosyolojik açıdan, İslam dini açısından ve eğitim açısından önemi üzerine duruldu. Yaşanmış olaylarla örnekler verilerek pekiştirildi. Konuşmalardan sonra 5’er dakikalık zaman daha eklendi ancak KSÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Pak ve KSÜ Öğretim Üyesi İzzet Döş haklarını Marmara Üniversitesi öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın’a devretti. Aydın son 15 dakika içerisinde düşüncelerini özetleyerek anlamlı ve faydalı bir paneli sonlandırdı. Panelin sonunda Panelistlere günün anısına Maraş işi yöresel hediye takdim edildi.

 Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz