Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen eğitim seminerinde özellikle Türkiye genelinde son dönemde artan yangınları önlemeyle ilgili bilgilendirilme yapıldı. Düzenlenen seminerde konuşma yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cahit Küçükönder, bu seminerde ki amaçlarının farkındalığı arttırarak, olası yangın ve patlamaları en az zararla atlatmak olduğunu söyledi. Küçükönder, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Biz Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi olarak eğitime çok büyük önem veriyoruz. Önleme faaliyetlerini çok önemsiyoruz. İtfaiyemizin şu anda 4 tane önemli birimi var. Bunlar, Önleme Şube Müdürlüğü, Eğitim ve Afet Koordinasyon Şube Müdürlüğüdür. Biz itfaiyeciliği tıptaki koruyucu hekimlik gibi görüyoruz. Yani yangın çıkmadan, yangınlarla mücadele etmek.”

DÜNYANIN EN SAYGIN MESLEĞİ İTFAİYECİLİKTİR’
Hangi ülkeye gidilirse gidilsin dünyanın her yerinde en saygın, en yetkin mesleğin itfaiyeciliğin olduğuna dikkat çeken Küçükönder, itfaiyeciliğin günümüzde ki vurgu yaptı. Küçükönder, “Gelişmiş ülkelerde Amerika’dan Japonya’ya Avrupa’sından Asya’sına kadar gelişmiş hangi ülkeye giderseniz orada karşılaşacağınız manzara şudur; en güvenilir meslek, en saygın meslek, en profesyonel meslek itfaiyeciliktir. Hatta bazı Orta Afrika ülkelerinde itfaiyeci olabilmek için en az 2 üniversite bitirmek gerekir ve buda yetmez 3-5 tane ailenin de ona referans olması gerekir. Yani bir itfaiyeci gerektiğinde uçakta kullanır, gemide kullanır, su altında arama kurtarma yapar. Kahramanmaraş kentimizde şu an yüzlerce tekstil fabrikamız mevcut ve her fabrikada da farklı kimyasallar var. Mesela yakın zamanda Gaziantep’te çok üzücü bir olay gerçekleşti. Bir kimyasal sızıntı patlamaya dönüştü ve ölenler, yaralılar oldu. Yaralıların içerisinde itfaiyecilerde vardı” dedi.

İTFAİYECİLİĞİ TIPTAKİ KORUYUCU HEKİMLİK GİBİ GÖRÜYORUZ’
İtfaiyeciliği tıptaki koruyucu hekimliğe benzettiklerini ifade eden Küçükönder, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Kahramanmaraş’ta şu ana kadar 500’ü aşkın tekstil fabrikası var. Diğerlerini de sayarsak neredeyse bine yakın fabrika var. Bu salonunun tamamının dolması hatta ve hatta ayakta olanların bile olması lazımdı. Biz itfaiye olarak bütün fabrikalarımıza birer yazı gönderdik ve davet ettik. Ama maalesef katılım beklentimizin altında oldu. İlla başımıza bir şeyin gelmesi mi gerekiyor? Şu anda bütün fabrikalarımızın iş güvenliği uzmanlarının burada olması gerekirdi. Bizim amacımız burada farkındalığı arttırmak ve olası yangın veya patlamaları en az zararla atlatmaktır. İşte bu düşünceden hareketle biz Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi olarak eğitime çok büyük önem veriyoruz. Önleme faaliyetlerini çok önemsiyoruz. İtfaiyemizin şu anda 4 tane önemli birimi var. Bunlar, Önleme Şube Müdürlüğü, Eğitim ve Afet Koordinasyon Şube Müdürlüğüdür. Biz itfaiyeciliği tıptaki koruyucu hekimlik gibi görüyoruz. Yani yangın çıkmadan, yangınlarla mücadele etmek.”

TÜM YURTLARDA YANGIN ÖNLEME EĞİTİMLERİ YAPTIK’
İl genelindeki tüm yurtlarda yangın önleme eğitimlerini tamamladıklarını belirten Küçükönder, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Yakın zamanda Adana’da maalesef bir üzücü olay yaşadık. Orada eğitim denetim benzeri şeylerle o kayıplar belki de önlenebilirdi. Biz Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi olarak bütün yurtlarımızın tamamını yangın önlemleri denetimini yaptık. Tüm yurtlarımızda birinci eğitimlerimizi yaptık. Eğitim yaptık ardından ise uygulamalı söndürme tatbikatları yaptık. Daha sonra hastanelerimiz, fabrikalarımız ve diğer kamu kurum kuruluşlarına da eğitimlerimiz olacak.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz