Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aslan yaptığı koleksiyon ile öğrencilerin eğitimine de katkı sağlıyor. Üniversitede kendine ayrılan odada çalışmalarını yürüten Aslan, koleksiyonunu her geçen gün büyütüyor. Bitki Koruma Bölümü öğrencileri ise hocaları Aslan’ın koleksiyonunun göz doldurucu olduğunu söyledi.

3 BİNDEN FAZLA TESİSLİ TÜRÜMÜZ VAR”
Konuyla ilgili bilgi veren Aslan, “1989 yılında Çukurova Üniversitesi’ne girdiğimde orada bir böcek müzesi vardı. O böcek müzesinde ikinci sınıftan beri çalışmaya başladık. Tabii değişik projeler, değişik kaynaklardan elde ettiğimiz böceklerle birlikte böyle bir koleksiyon oluşturdu. Daha sonra yüksek lisansımı boğumsarıları üzerine yaptım. Bomu sarılarının Türkiye’de 218’den fazla türü var. Benim tesisimde 118 örneği var. Tabii buradaki tesisler hem burada hem de Belçika’daki hocalarımızla yaptığımız tesisler. Müzemizde genel olarak öğrenci arkadaşlarımızın yıllardır topladığı 3 binden fazla tesisli türümüz var. Bunun içerisinde uğur böcekleri, bomu sarıları var” ifadelerini kullandı.

CANLILARI TOPLUYORUZ, KOLEKSİYON HALİNE GETİRİYORUZ”
Böcekleri toplayıp koleksiyon haline getirdiklerini söyleyen Aslan, “Tesislerimize arkadaşlarımızın çocukları geldiğinde çok mutlu oluyorlar, seviyorlar. Ama bizim toplumda böceğe karşı bir önyargı var. Biz çocuğu bile korkuturken öcü diye korkuturuz. Ama herkes kelebeği çok seviyor. Aslında bütün böceklerin doğada o kadar büyük fabrikaları var ki aslında yaşamın devam ettiğini gösteriyorlar. Ama tabii biz bu canlıları topluyoruz, koleksiyon haline getiriyoruz. Tesise gönderiyoruz, bununla ilgili sistematik çalışmalar yapıyoruz. Makaleler yapıyoruz ve bunları ülkemize, bölgemize, kazandırıyoruz. Hem doğada ne var ne yok onları ortaya çıkarıyoruz hem de bunları bir müze haline getiriyoruz” dedi.

BÖCEĞİN DOĞAYA OLAN FAYDALARINI ANLATMALIYIZ”
İnsanlara böceklerin doğaya olan faydalarını anlatmaları gerektiğini ifade eden Aslan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “İlk derse girdiğimde birçok öğrencim böcekten korkuyor. Bunlarla birlikte zehirli böceklerden korkanlarda oluyor. Genelde öğrencilerimi açık araziye çıkarttığımda herkesin bana birer tane böcek getirmesini istiyorum. Ellerinde küçük veya büyük ayırt etmeden farklı familyalara farklı türlere bağlı birer tane örnek getiriyorlar. Bu konuda mezun ettiğim öğrencilerden çok iyi iltifatlar alıyorum. Böceği iyi anlatırsak, böceğin doğaya katkısını anlatırsak, faydasını anlatırsak insanlar zaten korkmaz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz