Dulkadiroğlu İlçesi’ne bağlı Çatmayayla Mahallesi, Ümmetler Obasında bulunan Çatmayayla Ümmetler Obası İlkokulunda yaklaşık bir ay önce ücretli öğretmen olarak göreve başlayan Mehmet Birgün, okulun içindeki malzeme eksikliğini tespit etti. Bunun üzerine mahalledeki çocukların şehirdeki öğrencilerle aynı imkânlara sahip olması adına kolları sıvayan Birgün, küçük çaplı yardım kampanyası başlattı. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yaparak okuluna yardım isteyen Birgün’ün bu paylaşımı sonrası yardımlar adeta çığ gibi büyüdü. Başta ve ağırlıkta İstanbul olmak üzere Ege, Akdeniz ile İç Anadolu bölgelerinden gelen yardımlarla okulun hemen hemen tüm ihtiyacı karşılandı. 

“BİRÇOK İYİ KALPLİ İNSANLA TANIŞTIK”
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Öğretmen Mehmet Birgün, “Bundan birkaç hafta önce bir arkadaşımla görev yaptığım okulun durumu hakkında konuşurken dedik ki: "Acaba bir yardım kampanyası başlatsak bir yerlere ulaşabilir miyiz?". Sonrasında ise kolları sıvayıp elini taşın altına koyabilecek insanlara ulaşmaya çalıştık. Bir süre sonra tahminimizi aşan bir tabloyla karşılaştık. Emin olmamakla beraber giriştiğimiz bu iş günden güne büyüdü. Birçok iyi kalpli insanla tanıştık, konuştuk, bilgi alışverişi yaptık. Bu konuşmalar geçtiğimiz günlerde ilk meyvelerini vermeye başladı. Tek isteğim, şehirden uzak, yüksek dağların arkasındaki bu bir avuç çocuğun şehirdeki çocuklarla aynı imkânlara sahip olmasıydı, daha fazlası değil” dedi.

“İHTİYAÇLARI BÜYÜK ORANDA TAMAMLADIK”
“Şimdilik çocuklarımın kırtasiye, ders materyali, öğretim elemanlarını büyük oranda tamamladık” diyen Birgün, “Geriye okulumuzu, bahçemizi, sınıfımızı güzelleştirmek kaldı. Onları da birkaç yardımseverin gayretleri ile daha iyi hale getireceğiz. Biz çalışmaya devam ediyoruz. Hâlâ yardım etmeye gönüllü olanları bekliyorum. Kat ettiğimiz mesafede bizlere destek olan, isimlerinin verilmesini istemeyen bu kanatsız meleklere hepinizin huzurunda sonsuz teşekkürlerimi ve minnetlerimi sunuyorum. Diyeceğim şey o ki, bir şeyi, bir eşyayı, bir hayvanı, bir çocuğu, bir insanı, bir mekânı, bir işi veya bir ilişkiyi dokunuşunuzla, sevginizle, özverinizle aydınlatın” şeklinde konuştu.

“4 FARKLI SINIFA AYNI ANDA DERS ANLATIYOR, OKUL MÜDÜRLÜĞÜ YAPIYOR…”
4 farklı sınıfta hem öğretmenlik hem müdürlük hem bekçilik hem de hademelik yaptığına dikkat çeken Birgün, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Kahramanmaraş’ın iki büyük dağı (Ahırdağı ve Engizek) arasında kalmış, üçer beşer evden oluşan üç obanın tek okulunun tek öğretmeni olarak göreve başladım. Branşım olmadığı halde 4 farklı sınıfa aynı anda ders anlatıyor, okul müdürlüğü yapıyor, ders dışı zamanlarda okulun hademeliğini üstleniyor ve geceleri de bekçilik yapıyorum. Fakat öyle güzel çocuklarım var ki, bunların hiçbiri de beni yormuyor. Beni yoran tek şey şehirle bağlantısı kışları tamamen kesilen bu yerde çocuklarımın şehirdeki öğrenciler kadar geniş imkânlara sahip olmayışı. Çok şükür onu da duyarlı birkaç arkadaşım sayesinde çözmek üzereyim.”

“PEKİ, NEDEN ANLATIYORUM BUNLARI?”
Birgün, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Peki, neden anlatıyorum bunları? Karmaşanın ve gürültünün hâkim kuvvet olduğu şehirlerde yahut modern insanın bizzat kendi içinde anlamsız ve önemsiz detaylar uğruna kaybolup gittiği zamanlarına çok üzüldüğüm için. Oysa hayat, bir avuç toprakla son bulacak kadar basit, bir hastalıkla alt üst olacak kadar pamuk ipliğine bağlı, bir yanlış kararla paldır küldür yuvarlanacak kadar hassas ve bir saplantı uğruna mahvolacak kadar kırılgan. Hatırlatmak istedim.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz