İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, Covid-19’dan dolayı uzun bir süredir ara verilen ve 21 Eylül’de yeniden yüz yüze başlaması planlanan eğitim-öğretim hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bir meslek lisesinde maske üretiminin yanı sıra dezenfektan ve yüzey temizleyici gibi ürünlerin üretildiğini anlatan Yılmaz, Kahramanmaraş için gerekli tüm önlemlerle hazırlıkları yaptıklarını söyledi. Öğretmenlerin 24-28 Ağustos tarihleri arasında okullarda öğrencilere daha iyi eğitim verebilmek adına mesleki çalışma yapacaklarını duyuran Yılmaz, “Biz bütün ilçelerimizde bütün okullarımızda bakanlığımızın öngöreceği program çerçevesinde eğitim öğretimi başlatacağız” şeklinde konuştu.

“163 GÜNLÜK HASRET SONA ERDİ”
Yılmaz, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “2020-2021 Eğitim-Öğretim çalışmaları 24 Ağustos Pazartesi günü itibariyle uzun zamandır özlediğim öğretmenlerimizin, okullarımıza gelmesiyle onlarla yüz yüze görüşmek suretiyle başlamış oldu. Hakikaten bizler 163 gün sonra öğretmenlerimizle hasretimiz vuslata dönüştü ve görüştük. Bende önceki gün bir okulumuza gittim, öğretmenlerimizle görüştüm. Öğretmenlerimizde uzun süredir okullarımızda uzak olmanın ve sonrasında okula dönmüş olmanın heyecanını, mutluluğunu gözlemledim. Öğretmenlerimiz 24-28 Ağustos tarihleri arasında mesleki çalışmalar yapacaklar. Bu mesleki çalışmalar neticesinde öğretmenlerimiz özellikle 21 Eylül’de bakanlığımızın açmayı planladığı okullarımızda öğrencilerimize daha hazır ve daha faydalı olabilmek için öncelikle yenilenen, güncellenen eğitim programlarının içeriğini inceliyor ve kendi aralarında müzakere ediyorlar. Yine derslerin işlenişinde bu uygulanacak olan yöntem ve teknikler müzakere ediliyor. Bununla ilgili uzmanlar hem bilgi veriyor hem de öğretmenlerimiz kendi tercüme aktarımında bulunuyorlar.

İYİ ÖRNEKLERİN PAYLAŞIMI VE İYİLİĞİN YAYILMASI…
Özellikle eğitim-öğretim sürecinde karşılaşılan güçlükler ele alınıyor. Şayet yüz yüze eğitim devam etmezse uzaktan eğitim devam etmek durumunda kalırsa uzaktan eğitim sürecinde karşılaştıkları güçlükler ve bunlara karşı çözüm önerilerini kendileri müzakere ediyorlar. Öğrenci, veli ve çevre etkileşimini artırmak için ne tür tedbirler alınabilir? Her okul kendi öğrenci potansiyeli, veli durumu ve çevre şartlarını dikkate alarak bunu eğitimine etkili ve verimli bir şekilde katılım sağlayabilmesi için ne yapması gerekiyor? Bunun üzerinde çalışıyorlar. Tabii her bir öğretmenimizin uyguladığı orijinal iyi örnekler oluyor. Bu iyi örnekleri sadece kendilerine saklamıyorlar, bu örnekleri diğer mesai arkadaşlarıyla da paylaşıyorlar. Dolayısıyla da bu süreçte iyi örneklerin paylaşımı ve iyiliğin yayılması, örnek çalışmaların daha çok kişi tarafından uygulanmasını sağlamış oluyoruz.

Tabii en önemlisi bu salgın sebebiyle oluşan durumdan dolayı öğrencilerimiz 21 Eylül’de bir aksilik çıkmazsa okula geldiklerinde salgından etkilenmeden eğitim-öğretim faaliyetlerini yapabilmek için okullardaki fiziki ortamın ne şekilde kullanılacağını alternatifli bir şekilde müzakere edip çalışıyoruz. İnşallah temennimiz, duamız ve gayretimiz bu sürecin bitmesi ve öğrencilerimizin özlediği okullarına geri dönmesidir.

“VELİLİLERİMİZİN DE SABRI TÜKENDİ”
Bu dönemde velililerimizin de sabrı tükendi. Öğretmenliğin öğrenciler için ne kadar gerekli olduğunu itiraf etmeye başladılar. Çünkü evde anne baba anne babadır. Yani öğretmenlik yapmaya kalksa bile bir noktadan sonra artık arzulanan faydayı sağlayamıyor. Bu bakımdan da öğrencilerimiz arkadaşlarını özledi. Cıvıl cıvıl ortamı özledi. Ama olağan dışı olan bu durum karşısında da hepimiz tedbirli olacağız.

“BAKANLIĞIMIZIN BÜROKRATLARI VE UZMANLARI ALTERNATİFLİ ÇALIŞMALAR YAPIYOR”
Şimdi ne yapılacak? Bizim bir temel edindiğimiz kural vardı; bir şeyin tamamı yapılamıyorsa, tamamı terk edilemez. Bir şeyin tamamını elde edemiyorsak, o şeyi tamamen terk etmeyeceğiz ve yapabileceğimizi yapmaya çalışacağız. Bunun üzerine de sayın bakanımız sık sık halkımızı aydınlatacak açıklamalar yapıyor. Bakanlığımızın bürokratları ve uzmanları alternatifli çalışmalar yapıyor. Dünyada uzaktan eğitim çalışmaları yapılırken neler dikkate alınıyor? Sistem nasıl işliyor? İyi örnekleri gözlemliyorlar.

“KENDİMİZİ SÜREKLİ OLARAK GÜNCELLİYORUZ”

Aslında dünyaya da örnek olacak uygulamalarda yapıyoruz. Bu çerçevede tabii nihai çalışmaları bakanlığımız paylaşacak ve bizde o paylaşılan program çerçevesinde eğitim-öğretimi başlatacağız. Elbette bizde Kahramanmaraş eğitimcileri olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğünde yönetici personellerimiz, okul müdürlerimiz, öğretmenlerimiz, zümre başkanlarımız her bir birimdeki arkadaşlarımız Kahramanmaraş’ta eğitim-öğretimin başarılı bir şekilde yürütülebilmesi için ne tür tedbirler alabiliriz? Bunun üzerine aylardır çalışıyoruz. Gelişen ve değişen durumlara göre kendimizi sürekli olarak güncelliyoruz. Biz bütün ilçelerimizde bütün okullarımızda bakanlığımızın öngöreceği program çerçevesinde eğitim öğretimi başlatacağız.

OKULLARIMIZLA İLGİLİ ALTERNATİF ÇALIŞMALAR YAPTIK”
Okullarımızla ilgili alternatif çalışmalar yaptık. Bakanlığımız ders saat sayıları ve ders günleriyle ilgili azaltma yapılırsa ona göre alternatifli programlar yaptık. İkili eğitim yapan okullarımız için alternatifli projeler ve programlar yaptık. İnşallah bir an önce virüs gitsin her şey normale dönsün istiyoruz. Ama dönmediği takdirde yeni normale göre eğitim-öğretim çalışmalarımızı başlatacağız. Biz her bakımdan hazırız. Tabii bizim hazır olmamız yetmiyor. Bu hazırlığın en büyük destekçisi öğrencilerimizi okula gönderecek olan velilerimizdir. Velilerimiz hem zihnen hazır olmalılar hem de fiilen hazır olmalılar.

“BAKANLIĞIMIZ MASKE DAĞITIMI YAPACAK”
Bakanlığımız hem öğrencilerimiz için hem de öğretmenlerimiz için okullarımızda maske dağıtımını gerçekleştirecek. Bununla ilgili bizde hazırlıklarımızı yapıyoruz. Yıkanabilir maskeler hazırlıyoruz. Çünkü Kahramanmaraş’ta 287 bin öğrencimiz var. Her bir öğrenci ve öğretmenimize günde 2 tane maske verecek olsak 600 bin maskeye tekabül ediyor. Bu hem dağıtımı bakımından hem de bütçesi bakımından astronomik rakamlara ulaşıyor. Bunun yerine kullanışlı daha çok kullanılabilen ve kullan at maskelerine göre daha da güvenli olduğunu ifade ettikleri standartlara uygun Halk Eğitim Merkezlerimizde, Meslek Liselerimizde maske üretimi yapılıyor.

“MESLEK LİSEMİZDE HEM MASKE HEM DE DEZENFEKTAN ÜRETİLİYOR”
Biz maske konusunda da dezenfektan üretim konusunda da kendi kendine yeten illerdeniz. Bir meslek lisemizde dezenfektan üretimi, yüzey temizleyici, sıvı sabun ve dezenfektan üretimi ilimizin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacak şekilde devam ediyor. Aynı şekilde maske de devam ediyor. Bu arada eğitim-öğretim öğrencilerimizin bir kısmı için bir kurs şeklinde de olsa başladı. 8 ve 12’nci sınıf öğrenciler için Sınav Hazırlık Programları kapsamında yüz yüze eğitim çalışmaları başladı. Okullarımızda uygulanıyor. Onda da maske, mesafe ve hijyen kuralına dikkat edilerek uygulamaya geçildi. İnşallah bu uygulamalar iyi örnekler oluşturacak. Diğer öğrencilerimizin de okula geldiğinde bu uygulamaları gerçekleştirmiş olacağız.”

HABER: ABDULSAMET İSPİR

Editör: Mahmut Beyaz