2020-2021 Eğitim-Öğretim döneminin yüz yüze ders şeklinde başlamasına 3 haftadan az bir süre kaldı. Durum böyle olunca da çocuklarını okula tam donanımlı göndermek isteyen ebeveynlerde kırtasiyelerin yolunu tuttu. Peki, bir öğrencinin ortalama kırtasiye masrafı ne kadar? İşte bu sorunun yanıtını Manşet Gazetesi haber ekibi olarak siz değerli okuyucularımız için araştırdık. Kentteki çeşitli kırtasiyeci ve okul kıyafeti satan esnaflarla yaptığımız görüşmelerde, fiyatların geçen yıla oranla bir değişiklik göstermediğini belirten esnaf, ürünün kalitesine göre fiyat aralığının belirlendiğini söyledi.

“ŞU ANDA YARDIMCI KİTAPLAR TERCİH EDİLİYOR”
Tanrıverdi Kitap Kırtasiye İşletme Sahibi Mehmet Tanrıverdi, şu anda ilginin çok üst bir seviyede olmadığını belirtirken, velilerin online eğitimde daha çok yardımcı kitaplara yöneldiğini söyledi. Öğrencilerin ortalama kırtasiye masrafı hakkında bilgi veren Tanrıverdi, “Şu anda ilgi çok üst bir seviye değil. Çünkü okullarda yüz yüze eğitimler olmadığı için veliler eğitim materyalleri tercih etmiyorlar. Biraz daha beklemedeler. Yüz yüze eğitim başladığında gerçek alışverişler başlayacaktır. Şu anda sadece uzaktan eğitime yardımcı olacak yardımcı kitaplar tercih ediliyor. Şu anda tercih edilen ürünler sadece defter ve kalem. İlköğretim grubu için ortalama masraf 100-150 TL civarı. Bir üst gruplar içinde 150-200 TL civarında masraf oluyor” dedi.

ORTAMA FİYAT 150 TL CİVARINDA
Kırtasiyeci esnafı İbrahim Akbaş ise, şöyle konuştu: “İlkokul birinci sınıfta fiyatlar çok yüksek olmuyor. Öğrencinin kendi özel ihtiyaçları doğrultusunda artıyor. Fiyatlarımız ürünün kalitesine göre değişiyor. İlkokul ortalama ilk 4 yılı sayarsak, fiyatlar 80 ila 100 TL arasında değişiyor. Ortaokulda fiyat farkı biraz daha artıyor. Ortaokulda yine 80 ila 120 TL arasında. Lisede de zaten çok büyük bir masraf olmuyor. En maliyetli olan ise anasınıfı ve kreşler. Çünkü bu yaş gruplarında etkinlik malzemeleri fazla oluyor. Dolayısıyla bu malzemeler fazla olduğu içinde velilerin masrafı normal bir okul masrafından çok daha fazla oluyor. Anasınıfı da 130 ila 200 TL arasında değişiyor. Hepsini toplayıp, ortalama aldığımız zaman toplam kırtasiye masrafı 150 TL’yi bulur.”

FİYATLAR ÇOK PAHALI DEĞİL
Okulların açılmasına sayılı günler kala alışverişi tamamlamak için gayret gösteren veliler ise, “Okulların açılmasına sayılı günler kaldı bizde çocuklarımızla okul kıyafeti ve kırtasiye malzemesi almak için alışverişe çıktık. Okul kıyafetleri 100 lirayı bulurken, çocukların değiştirebilmeleri için bir kaç takım alıyoruz. Bu da 200 lirayı buluyor. Kırtasiye malzemeleri ise 150 ile 300 lira arasında değişiyor. İlkokul öğrencilerinin kırtasiye malzemeleri 100 TL’yi bulurken ortaokul öğrencilerinin ki ise 120 TL tutuyor. Fiyatlar çok pahalı değil” ifadelerini kullandı.

“MERDİVENALTI YERLERDEN ALIŞVERİŞ YAPMAK DOĞRU DEĞİL”
Sözlerinin devamında sahte ürenler konusunda vatandaşa uyarılarda bulunmayı ihmal etmeyen Akbaş, şöyle konuştu:  “Sahte okul çantaları, suluklar ve bunun gibi sahte ürünlere biz kesinlikle yanaşmıyoruz ve insanlarında yanaşmasını istemiyoruz. Bu tür sahte kırtasiyelik ürünlere Sağlık Bakanlığı zaten izin vermiyor. Fiziksel anlamada gelişmelerinde yan etkisi vardır.  Vatandaşların kırtasiyelik eşya konusunda dikkat edecekleri şeylerden birincisi özellikle çanta için, gidip merdiven altı yerlerden bu tür ürünleri almaları doğru değil neden diye soracak olursanız, sahte bir çantayı, orijinal bir çantayla kıyasladığınız zaman fiyat farkı çok fazla değil. İnsanların orijinal kırtasiyelik eşyalara yönelmesi lazım. Orijinal ürünlerin firmalarının verdiği bir garanti süresi var. Ürüne herhangi bir şey olduğu zaman bunu hemen firma değiştiriyor. Ama sahte ürünlerde böyle bir durum yok. Sahte bir çanta aldığınız zaman hemen o ürün deforme oluyor çabuk yırtılıyor.”

KANSEROJEN MADDEYE DİKKAT!
Sahte ürünlerde kanserojen madde olduğuna dikkat çeken Akbaş, vatandaşın bu tür ürünlere yanaşmaması gerektiğini belirterek yaşadığı bir olayı şöyle anlattı: “Burada öğrencinin bir tanesine çanta verdik. Çantanın hatalı olduğunu söylediler ve çantayı geri getirdiler. Firma çantayı sorgusuz sualsiz hemen değiştirdi. Bundan dolayı orijinal ürünler tercih etmeleri vatandaşlar açısından hem maddi anlamda hem de manevi anlamda daha iyi olur. Orijinal bir çantayla sahte bir çantanın arasında ki fiyat farkı 20 lira bile değil. Vatandaşlar piyasada ki ucuz mallara rehavet etmesinler ucuz ürün en nihayetinde kalitesizdir. Bu tür ucuz ürünler kanserojen maddeler içeriyor” şeklinde konuştu.

HABER: MESUT BENLİ

Editör: Mahmut Beyaz