Yaklaşık 5 yıldır Onikişubat Belediyesi ve Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde ‘Okumadığın Gün Karanlıktasın’ sloganıyla hayata geçirilen ‘Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor’ projesinde ödül töreni heyecanı yaşandı. Hem Kahramanmaraşlı velilerin hem öğrencilerin hem de eğitim camiasının büyük takdirini kazanan Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor projesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da yenilikçilik ödüllerine layık görülmüş, Bakan İsmet Yılmaz tarafından Kahramanmaraş’a teşekkür plaketi gönderilmişti. Her yıl binlerce öğrenci proje kapsamında Onikişubat Belediyesi tarafından dağıtımı gerçekleştirilen kitaplar sayesinde okumaya olan ilgisini artırırken, nitelikli bir gençliğin yetişmesine de zemin hazırlanıyor. 5’li ve 10’lu setler halinde sadece Onikişubat ilçesine değil, Kahramanmaraş’ta bulunan tüm okullara dağıtılan kitaplar, öğrenciler tarafından yoğun ilgi görüyor. Büyük ses getiren proje kapsamında bu yıl 72 bin 500 öğrenci sınava katılırken, hedef ise 2 milyon okuma oranına ulaşmak. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine öğrenciler, öğretmenleri ve velileri yoğun ilgi gösterirken, dereceye giren 60’dan fazla öğrenciye ödülleri protokol mensuplarınca takdim edildi.

“NESİLLERİMİZİ İHMAL EDERSEK...”

Ödül töreninde ilk olarak kürsüye gelen Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Duran Doğan, projenin önemini anlatarak, “Onikişubat Belediyemiz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün birlikte gerçekleştirdiği Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor projesinin ödül töreni için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu projeyi 2015 yılından bu yana Onikişubat Belediyemizle birlikte yürütüyoruz, icra ediyoruz. 2015 yılında yaklaşık 20 bin öğrenciyle başlamış olduğumuz süreçte bu yıl itibariyle 72 bin öğrenci rakamına ulaşmış durumdayız. Dolayısıyla her yıl öğrencilerimize ilkokul 2. sınıftan başlamak üzere lise son sınıfa kadar öğrencilerimize Onikişubat Belediyesi’nin katkısıyla kitaplar dağıtıldıktan sonra öğrencilerimiz okudukları kitaplardan sınava tabi tutuluyor. Bunun sonucunda da her kategoride öğrencilerimiz ilk üç olmak üzere derece alıyorlar. Bu yıl ikinci sınıflarda yaklaşık 128 öğrencimiz bütün soruları doğru cevaplandırmıştı, onlarla ilgili b ir belirsizlik vardı o da, belediyemizin sayesinde netleşti, o öğrencilerimiz de ödül törenine dahil edildi. Eğer imar ettiğimiz şehirlerdeki nesillerimizi ihmal edersek, gün geldiğinde ihmal ettiğimiz nesiller imar ettiğimiz şehirleri imha edebilirler. Dolayısıyla bu proje çok değerli bir amaca hizmet etmektedir. Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek başta olmak üzere bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“BU SENEKİ HEDEFİMİZ 2 MİLYONDU, ONU DA YAKALADIK”

Eğitim çalışmalarının fiziki çalışmalardan daha önemli olduğunu vurgulayan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, proje kapsamında sınava katılan 128 öğrencinin tüm soruları doğru yanıtladığını anlatarak, “Onikişubat Belediyesi olarak 5 yıldan bu yana Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor sloganıyla bir okuma kampanyası başlattık. Bugüne kadar 250 bin adet kitap almışız, bu kitapları sadece Onikişubat ilçesinde değil bütün Kahramanmaraş’ımızdaki okullara beşli setler halinde dağıttık. Her sene çocuklarımız bu kitapları ne kadar okumuş, ne kadar anlamış diye Milli Eğitim Müdürlüğümüzle beraber sınavlar yaptık. Bu seneki sınavlara hiçbir zorunluluk olmadığı halde 72 bin öğrencimiz katıldı. Bunların içinde çok sayıda birinci çıktı maşallah. Bu sene 128 öğrencimiz tüm soruları doğru yanıtlayarak birinci oldu. Demek ki çocuklarımız kitapları okumuş. Her klasmanda birinci, ikinci ve üçüncüyü belirledik ama diğer birincileri de ihmal etmeyeceğiz. Diğer birincileri de ihmal etmedik ve küçük de olsa hediyelerimiz var. Onikişubat Belediyesi fiziki çalışmaların çok daha ötesinde eğitim çalışmalarına önem veriyor. Fiziki çalışmaları nasıl olsa yaptık, yapıyoruz da. Zaten son beş yılda 90 yılda yapılmayanları yaptık ama esas olan çocuklarımızı okutmamız. Esas olan bu ülkeyi gelecekte yönetecek çocukların çok daha iyi yetiştirilmesidir. Bu bağlamda aldığımız kitaplarla geçen sene sonu itibariyle 1 milyon 660 bin öğrencimize ulaşmışız. Bu seneki hedefimiz 2 milyondu, onu da yakaladık Allah’a şükür” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZI OKUTACAĞIZ, BAŞKA YOLU YOK”

Onikişubat Belediyesi olarak eğitime katkı olması bakımından 65 tane mahallede Bilgi ve Kültür Evi yaptıklarını dile getiren Başkan Mahçiçek, “Çeşitli yerlerde altı tane yurduyla birlikte okul, üç tane üniversite yurdu yaptık. Geçen yıldan itibaren de üniversite hazırlık kurslarımızı başlattık. Bir taraftan kaldırılan TEOG sınavlarının yerine tekrarlama kursları, diğer taraftan da üniversite hazırlık kursları açtık. Geçen sene 2 bin 400 öğrencimiz vardı, o 2 bin 400 öğrencimiz içerisindeki başarı oranımız yüzde 71’di elhamdülillah. Bu sene 2 bin 750 öğrencimiz var. Bu rakam kalite bakımından da artırılarak devam edecek. Bilgi ve Kültür Evlerimiz var, oralarda sınıflarımız var, onları da açacağız ve üniversite hazırlık kurslarımız daha da fazla rakamlarla devam edecek. Çocuklarımızı okutacağız, başka yolu yok değerli veliler. Okutacağız ki bu ülkeyi dünya klasmanında çok daha üst sıralara taşıyacağız. Onun için eğitim alanında yapacağımız çalışmalar her türlü çalışmanın önündedir. Bu sene İnşallah önümüzdeki ders yılında üniversite hazırlık kurslarının yanında bir de KPSS hazırlık kursları açacağız. Üniversiteyi bitirdik, ortada kalmamız lazım. KPSS kurslarıyla devlete girilecek imtihanları kazanacağız, devletimizde yönetici olacak konuma geleceğiz. Bu çalışmalar İnşallah önümüzdeki beş yıllık dönemde de artarak devam edecek. Yani Kahramanmaraş bilgisiyle, kültürüyle, sporuyla ve uluslararası alanda çok iyi yetişmiş insanlarıyla buluşacak İnşallah. Bugün ödül törenimize icabet ederek bizleri onurlandırdığınız için hepinize yürekten teşekkür ediyorum. Tabi ki bu proje Milli Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte yürüttüğümüz bir proje ve müdürlüğümüz de bu projeden dolayı bakanlıktan ödül aldı. Milli eğitim camiamızın tümüne katkılarından dolayı, ayrıca siz değerli velilerimize çocuklarımızı okutma noktasında gösterdiğiniz ilgiden dolayı şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

“GENÇLERİMİZE OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMALIYIZ”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal ise kitap okumanın önemini anlatarak, gençlerin kitap okuma alışkanlığına sahip olması noktasında herkese görev düştüğünü söyledi. Sezal, “Ben ilk severek okuduğum kitabı ilkokulda okumuştum, bir kompozisyon yarışmasına katılmıştım. Kompozisyon yarışmasında üçüncülük derecesi almıştım, bana Hacivat’la Karagöz kitabı hediye edilmişti. Tabi diyalogla geçen bir kitap olduğu için çok ilgimi çekmişti ve merakla severek okumuştum. Aklımda kalan ikinci kitap Cengiz Aytmatov’un Elveda Gülsarı kitabıydı. O günden bu güne kadar çeşitli aralıklarla kitap okumaya çalıştım, kitap insanın hem ufkunu hem de hafızasını hem de dünyaya bakış açısını değiştiren bir eserdir. Gençlerimizin bu alışkanlığa sahip olması için bizlerin çok ciddi bir çaba sarf etmesi gerekiyor. Bu bağlamda Belediye Başkanımıza, Milli Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte bu çabaya destek vermesinden dolayı teşekkür ediyorum. Çağımızda teknoloji dediğimiz ve bizi okuma alışkanlığından uzak tutan bir durum var. Hepimiz cep telefonlarımıza bağımlı yaşamaktayız. Sadece gençlerimiz değil özellikle aileden başlayarak velilerin ve aynı zamanda öğretmenlerin çocuklara çok büyük emek vermesi gerekiyor. Gençlere sadece okuyun nasihatinde bulunmanın pek bir anlamı yok, onlara örnek olacak, onları okumaya teşvik edecek bir çaba içerisinde olmamız gerekiyor. Eğer biz bugün gençlerimizi ihmal edersek, üzülerek söylüyorum ki önümüzdeki yıllarda Türkiye’de umut bekleyen dünya üzerinde yaşayan tüm mazlum ve Müslüman milletlerin umudu kırılacak. Ben Türkiye’yi umut kaynağı olarak görüyorum, bu sebeple tüm ailelerimizden, tüm velilerimizden ve hocalarımızdan gayretli bir şekilde gençlerimizi yetiştirmek adına çaba içerisinde olmalarını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

“BİLGİ ÇOK KIYMETLİ BİR ŞEYDİR”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir de bilginin çok kıymetli bir varlık olduğunu, yarışmanın da bilgiye değer verilmesinin artırdığını belirterek, “Çok güzel ve değişik bir organizasyondayız. Değişik olmasının sebebi, bilgi çok kıymetli bir şeydir, herkesin ulaşması gereken bir şeydir ama geçmişte ulaşmak çok zordu, şimdi çok kolay ama öğrencilerimizde ulaşma isteği yok. Bu yarışma bilginin ne kadar kıymetli olduğunu, bilgiye değer veren ve onu ortaya çıkaran bir yarışma oldu. O yönüyle bu yarışmaya çok değer verdim çünkü okumak, kendisini geliştirmek ve iyi bir insan olmak, iyi bir insan olmak tanımının içerisinde vatanına, milletine, ailesine ve inancına kıymet veren insanlar yetiştirmek demektir. Kıymetli olan şeyin aynı zamanda da değerli olduğunu ortaya koyduğu için de hem Onikişubat Belediyesi’ni hem de Milli Eğitim Müdürlüğü’müzü tebrik ediyorum” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor Projesi’nde dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz