Onikişubat Belediyesi ve Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde hayata geçirilen ‘Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor’ projesi tüm hızıyla devam ediyor. Hem Kahramanmaraşlı velilerin hem öğrencilerin hem de eğitim camiasının büyük takdirini kazanan Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor Projesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da yenilikçilik ödüllerine layık görülmüş, Bakan İsmet Yılmaz tarafından Kahramanmaraş’a teşekkür plaketi gönderilmişti. Her yıl binlerce öğrenci proje kapsamında Onikişubat Belediyesi tarafından dağıtımı gerçekleştirilen kitaplar sayesinde okumaya olan ilgisini artırırken, proje nitelikli bir gençliğin yetişmesine de zemin hazırlıyor. 5’li ve 10’lu setler halinde sadece Onikişubat ilçesine değil, Kahramanmaraş’ta bulunan tüm okullara dağıtılan kitaplar, öğrenciler tarafından yoğun ilgi ile karşılaşırken, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile beraber yürütülen proje kapsamında toplamda 260 binden fazla kitabın basımı gerçekleştirilmişti. Projenin son yılında dağıtılan kitaplardan başarı oranlarını tespit etmek amacıyla sınava tabi tutulan öğrenciler, 88 bin kişi sayısı ile hiçbir zorunlulukları olmadığı halde sınavlara katılım sağlamıştı. Büyük ses getiren projenin sadece son yılında 2 milyondan fazla okuma elde edildi. Proje kapsamında kitap dağıtımına bu yıl da devam edildi. Onikişubat Belediyesi tarafından basımı gerçekleştirilen kitaplar, Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen programla çocuklara dağıtılmak üzere okul müdürleri ve yetkililere teslim edildi.


“260 BİNE YAKIN KİTAP ÖĞRENCİLERE ULAŞTIRILDI”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda selamlama konuşması yapan Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Akküncü, “Bu projede en önemli etken, öğrenci. Bizler de öğrencilerimize öncelikli kitap okuma sevgisini yaygınlaştırmak, onlara kültür haline getirmek amacıyla 5 yıldır Onikişubat Belediyesi’nin destekleriyle bu projeyi yürütüyoruz. Bu projede en önemli hususlardan birisi birleştirilmiş sınıflardan lise ve son sınıfa kadar tüm öğrencilerimizin projeye katılım sağlaması. 5 yıldır her yıl gözlemlediğimiz en büyük etken katılımın artarak devam etmesi. En ücra yere gittiğimizde öğretmenlerimizin seçmiş olduğu kitapları öğrencilerin okuduklarını görmek bizi en çok mutlu eden etkenlerden bir tanesi. Sadece projemizi öğrencilerimiz sahiplenmiyor, aynı zamanda gittiğimiz yerde bazı okullarımız bu kitapları velilerine de okutarak kendi içlerinde sınavlarını da yaptıklarını görüyoruz. Proje 3’üncü sınıftan lise son sınıfa kadar devam ediyor. Her sınıf seviyesinde aynı zamanda dereceye giren öğrencilere ödüller verildiği gibi, teşvik olması amacıyla çalıştıran öğretmenlerimize de ödüllerin verilmesi farklı bir anlam kazandırmaktadır. Bu yıl 60 bin kitap dağıtılıyor ama şu ana kadar 260 bine yakın kitap öğrencilere ulaştırıldı. Bugüne kadar 2 milyon 500 binin üzerinde öğrencimiz kitap okumuş oldu. İnşallah okudukları kitaplardan dersler de alarak hayatlarına yön verecekler” dedi.

EĞİTİM ÇALIŞMALARI FİZİK ÇALIŞMALARIN ÖTESİNDE”

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ise belediye olarak eğitime yönelik yatırımın, fiziki yatırımlardan daha önemli olduğunu belirterek, “Onikişubat Belediyesi olarak şunu hep söyledik; bizim için fiziki çalışmaların ya da hizmetlerin çok daha önünde ötesinde bu ülkenin geleceğini sahiplenecek çocuklarımızın eğitilmesi, onlara imkan verilmesi geliyor. Bu bizim projemiz ölçüsünde ülkemizde de böyle bir proje yürüten Milli Eğitim ile belediye yok gibi. Bu proje ile Milli Eğitim Müdürlüğü’müz de bakanlıktan ödül aldı. Demek ki yaptığımız iş güzel. Bu sene 5’inci kez düzenleniyor. Her sene 60-70 bin civarında kitap alıyoruz, 281 bin 500 kitap dağıtmışız. Çocukların çok daha fazla yoğunlaştığı bu dijital çağda, onları okumaya sevk etmek, okumalarının önünü açmak, okumalarını teşvik etmek sizler ve bizler için çok önemli ama biz bunları okutacağız. Sadece Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor Projesi yok, bunun yanında Kültürünü Keşfet diye güzel bir projemiz daha var. Kahramanmaraş’ın kültürünü çocuklarımızın keşfetmesi için okullarımızda yarışmalar yapmaya da devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

GELECEĞİ İNŞA EDECEK ÇOCUKLARI DAHA İYİ YETİŞTİRMEK İÇİN...”

Eğitime yönelik yaptıkları çalışmaları anlatan Başkan Mahçiçek, “Bunun yanında 6 tane yurduyla beraber okul yapmışız, kırsal kesime yani eskiden köy olup, şimdi mahalle olan yerleşim yerlerimize 65 tane Bilgi ve Kültür Evi yapmışız. Şehir merkezine ise 7 tane Bilgi ve Kültür Evi yapmışız. Hem içinde spor alanları var, hem de ders çalışacak kütüphanelerimiz var. Her sene aşağı yukarı 2 bin 500 civarında öğrencimizin bütün masraflarını karşılayarak üniversite sınavlarına hazırlamaya gayret ediyoruz. Ona ilaveten KPSS hazırlık kursları da düzenledik, yakın zamanda başlayacağız. Çünkü sadece mezun etmek yetmiyor, mezun ettikten sonra iş imkanı da sağlamak önemli. İş imkanı kamuda ancak KPSS imtihanıyla oluyor. İnşallah böyle böyle bu ülkenin geleceğini inşa edecek çocuklarımızı daha iyi yetiştirmek için gayret edeceğiz” şeklinde konuştu.

NE KADAR İMKAN SAĞLARSAK SAĞLAYALIM BU İŞİN TEMELİ ÖĞRETMEN”

Eğitimin temelinde öğretmenlerin olduğuna dikkat çeken Başkan Mahçiçek, sözlerine şu şekilde devam etti, “Sizler benden daha iyi bilirsiniz ki bu işin temeli öğretmen. Biz ne kadar imkan sağlarsak sağlayalım bu işin temeli öğretmen. Biliyorum ki biz okurken, İmam Hatip Lisesi mezunuyum, yatılı okudum. Akşamları öğretmenlerimiz başımızda beklerdi, daha ciddi çalışmayı temin etmek için. Teneffüs araları 10 dakikaysa 5 dakikasını çalardı ama ne için çalardı? Öğrencinin menfaati için çalardı, yani iki kelime daha öğretelim diye çalardı. Bunu daha ileri taşımamız lazım. Eğer bu ülkenin geleceği çok daha iyi olsun istiyorsak, bu ülkenin uluslararası alanda itibarı, geleceği çok daha ön sıralarda olsun istiyorsak bunun başarmamız lazım. Bizim Cumhurbaşkanımız, ‘biz iki noktada eksik kaldık, birisi eğitim, birisi de kültür’ diyor. 18 yıllık iktidarımızda bu alanda maalesef eksik kaldık. Bunun başka sebepleri de vardı ama bugün o sebeplerin çoğu ortadan kalktı. Okullarımızda eksik yok, puan kırma diye bir şey yok. Yani biz çocuklarımızı çalıştırabilirsek, geleceğe hazırlayabilirsek her türlü imkan bu ülkede var İnşallah. Bu ülkenin bir çocuğu, dün bize parçalarını vermedikleri İHA’ları, SİHA’ları yaptı, yapıyor. Bu ülkenin çocukları helikopterleri, savaş uçaklarını da yapacak. Gördünüz otomobili de yapmaya başladılar zaten.”

ÇOCUKLARIMIZI GÜZEL ŞARTLARDA OKUTUP, GELECEĞE HAZIRLAYALIM”

Geçmişte yaşadıkları zorlukları anlatan Mahçiçek, öğrencilerin her türlü imkana sahip olduklarını dile getirerek, “‘İstanbul’u fetheden komutan ne güzel bir komutan, İstanbul’u fetheden asker ne güzel bir askerdir’ hadisini hepiniz bilirsiniz, bu millet Peygamber Efendimiz tarafından övülmüş bir millettir. Böyle övülmüş bir milletin başaramayacağı iş yok, yeter ki o şartları oluşturalım, bu ülkenin geleceğini teslim edeceğimiz çocuklarımızı güzel şartlarda okutup, geleceğe hazırlayalım. Biz üniversiteyi kazandığımızda okullar almazdı, dışarıdan notlar bulabilirsek onlarla hazırlanır, sene sonunda polis kordonunda imtihanlara girerdik. Şimdi her şey rahat, her imkan var. Onun için hep beraber gayret edeceğiz. İyiye gidiyoruz, daha da iyi olacağız Allah’ın izniyle. Bu programları sadece biz hazırlamadık, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çok büyük katkısı var. Sizlerin de gayretiyle bu güzel çalışma çok daha iyi noktalara ulaşacaktır” dedi.

TÜRKİYE’NİN GELECEKTE GÜÇLÜ TÜRKİYE OLMASINI İSTİYORSAK...”

Güçlü Türkiye için öğrencilere yatırım yapmanın zorunluluğuna dikkat çeken Onikişubat Kaymakamı Serkan Keçeli, “Herhalde en değerli yatırım insana yapılan yatırımdır. Biz, şayet uzun vadeli planlar yapıyorsak ve geleceği planlıyorsak, geleceğe yatırım yapıyorsak, geleceğin Türkiye’sinin güçlü Türkiye olmasını istiyorsak, en başta insanımıza, öğrencilerimize ve eğitime yatırım yapmak zorundayız. İşte bugün aslında burada yapılan da eğitime ve öğrenciye yapılan yatırımın en temel örneklerinden bir tanesi. Biz 5 yaşında çocukları alıyoruz ana sınıfına, 18 yaşında liseden mezun ediyoruz. Tabi ki bilimi öğreteceğiz, matematiği, feni, kimyayı öğreteceğiz ama bunun yanında ahlakı da öğreteceğiz. Bizim Türk milletinin geçmişten gelen kültürel değerlerini öğreteceğiz. Bunun her birini yapacağız ama okullarda kazandıracağımız en değerli özellik çocuklara kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasıdır. Hepimiz, sözde Avrupalı’nın görüntüsünü örnek veririz, metroya bindiğinde, otobüse bindiğinde herkesin elinde kitap vardır diye birçok kimse anlatır. Bu aslında çok zor bir şey olduğu için değil, artık bakanlığımız da kitap okumanın önemini öğrencilerimize anlatmak için sınav sistemlerini de değiştirdi. Şimdi LGS’de matematik çözebilmek için bir paragraftan daha fazla matematik sorusu var çünkü kitap okumayı bilen çocuk o matematik sorusunu da daha kolay çözüyor. Üniversite sınavında ezberlediği bilgiden en önemlisi kitap okuma alışkanlığı olup, okuduğunu anlayabilecek olması çok daha önemli bir nokta. O yüzden okul müdürlerimizden özellikle şunu rica ediyoruz, öğrencinin kabiliyeti, başarısı ne olur o ayrı mesele, doktor da olur, mühendis de olur, esnaf da olur, köyde çoban da olabilir, köyde çoban olacaksa dahi ahlaklı bir insan olsun, vatanına milletine faydalı insan olsun. Keşke elinde kitabıyla çobanlık yapan insanlar olsun, elinde kitabıyla otobüse binen insanlar olsun. Bu proje aslında bunun en temel adımlarından bir tanesi. Kolay değil, 60 bin tane kitabın şehir genelinde dağıtılıyor olması. Geleceğin Türkiye’sinin daha güçlü, daha ufku açık, daha büyük bir Türkiye olması için çocuklarımıza sahip çıkıp, daha güzel yetiştireceğiz. Güzel bir Türkiye için hepimizin fedakarlık yapan, çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandıran okullar olması temennisiyle” ifadelerini kullandı.

Protokol konuşmalarının ardından kitaplar okul yetkililerine teslim edildi.

Programa AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, AK Parti Onikişubat İlçe Başkanı Mücahit Kara, AK Parti Onikişubat İlçe Kadın Kolları Başkanı Banu Pakdil ve davetliler katıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz