İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, geçtiğimiz eğitim yılı dönemine ilişkin faaliyet raporunu hakkında bilgi vermek üzere basın mensuplarıyla bir araya geldi. Nezihe Öksüz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleşen programda yerelden ulusala yürütülen çalışmaları aktaran Akkurt, yeni dönemde yine birçok projeye imza atacaklarını ifade etti.

Akkurt’un konuşmalarından satır başları şu şekilde;

KAHRAMANMARAŞ BİLGİ İLE BULUŞUYOR PROJESİ
Bu projedeki temel amacımız, öğrencilerimize kitap okumayı sevdirmek, okumanın kalıcı davranış haline gelmesine katkı yapmak, ilimizde kitap okuma oranının yükselmesini sağlamaktır. Kahramanmaraş genelindeki tüm öğrencilerimizin kitap okuma sayılarını arttırmak, nitelikli okuma yapmalarını sağlamak ve okuma faaliyetlerinin hayatlarının önemli bir olmasını sağlamak amacıyla proje ortağımız Onikişubat Belediyesi ile 4 yıldır sürdürülen bir projedir. Bu yıl da ortaklık protokolü yaparak öğrencilerimizi kitap ile buluşturmaya devam edeceğiz. 4.yılı gerçekleştirilen proje kapsamında 73.000 kitap dağıtımı yapılmıştır. 88.000 öğrenci kitapları okuyarak yarışmalara katılmıştır. Okul birincisi olan 3.656 öğrencimiz final sınavına katılmaya hak kazanmıştır. Başarılı öğrenciler ödüllendirilmiştir. Aynı zamanda 18.316 öğrenci “Okur- Yazar Buluşmaları”na katılarak yazar ve şairleri tanıma ve onlardan istifade etme imkânı kazanmıştır.

BAŞARIYI OKULLA YAKALA PROJESİ (BOYAP)

Kurum olarak en büyük amacımız fırsat eşitliği sağlayarak tüm öğrencilerimizi hayata hazırlamaktır. Öğrencilerimizin eğitim hayatlarının en önemli dönüm noktaları ve geleceklerini şekillendirmenin ilk aşaması olan 8. ve 12. sınıflarda ulusal sınavlardaki başarı düzeylerini arttırmak amacıyla deneme sınavları yapılmaktadır. Bu projemizi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa 4 yıldır uygulamaktayız. Bu yıl da protokol imzalayarak sınav ve sınava hazırlık hizmetleri devam edecektir. Öğrencilerimize BOYAP kapsamında “kariyer günleri” etkinlikleri düzenlendi. 50.000 öğrencilerimize bilgi vermenin yanında moral ve motivasyonunu artırmak, örnek almalarını sağlamak amacıyla kişisel gelişim seminerleri ile kariyer planlama ve gelişimlerine yönelik söyleşi gerçekleştirilmiştir. 4.yılı gerçekleştirilen projemizde, 8. sınıflar ve 12. sınıflara yılda 2 sınav olmak üzere il genelinde toplamda 73.914 kişiye deneme sınavı yapılmıştır. Yapılan deneme sınavlarında kendi okulunda 1. olan 460 öğrenci Çanakkale gezileri ile ödüllendirilmiştir.

KAHRAMANMARAŞ DEĞERLER EĞİTİMİ PROJESİ (KADEP)
Bu proje ile amacımız bilim ve teknolojinin yanı sıra kendi medeniyetindeki değerleri ve değerlere öncülük eden şahsiyetleri bilen, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan, değerlerimizi yarınlara taşıma gayreti içerisinde olan nesiller yetiştirmektir. Müdürlüğümüz ile Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde 2014 yılında hayata geçirilen proje 2018/2019 Eğitim-Öğretim yılında da devam edecektir. (Dostluk, Namusluluk, Paylaşma, Empati, Vatanseverlik, Liderlik, Tutumluluk ve Sorumluluk konulu 8 farklı değerimiz okullarımızda uygulanmıştır.) 4.yılı gerçekleştirilen projemizde, okullarımızda kişisel gelişim uzmanları, tarafından her ayın değeri ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Değerlendirmeye 93.192 öğrenci katılmıştır, farklı kategoride ilk 3’e giren toplam 6 okulumuza bilgisayar hediye edilmiştir.

STEM ÇALIŞMALARI

STEM, kodlama eğitimi ile amacımız geleceğimiz olan öğrencilerimize çağı yakalayan değil, çağa yön veren nesiller yetiştirmektir. Eleştirel düşünme, problem çözebilme, ürün odaklı düşünme, işbirlikçi çalışma gibi önemli becerileri kazandırmaktadır. Bu beceriler doğrultusunda üretim yapılarak topluma ve ekonomiye fayda sağlanabilmektedir. Düşündüğünü hayata geçirebilen, hayata değer katacak ürünler ortaya koyabilen, 21. yüzyıl becerilerine sahip bireyler yetiştirmektir. STEM eğitiminin başarıya ulaşmasında en önemli etken atölye ve STEM eğitimi alan öğretmenlerin başarısında yatıyor. Müdürlüğümüz, STEM çalışmalarının yürütülmesi ve eğitimlerin verilmesi için; 1 anaokulu, 2 ilkokul ve 2 ortaokul olmak üzere toplam 5 okulumuzda STEM atölyesi kurmuştur. Doğaka teknik destekleri ile öğretmenlerimize STEM eğitimleri verilmiştir ve verilmeye devam edilmektedir. Ayrıca bu okullarımızda STEM malzemelerinin kullanımına yönelik eğitimler verilmiştir.

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASINDA
TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığınca ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve mevcut bilimsel çalışmalarının gelişimine katkı sağlamak amacıyla ( Biyoloji, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Kodlama, Tarih, Türkçe ve Matematik) ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI düzenlenmektedir. Bu yarışmalarda 9 projemiz bölge finallerine davet edilmiştir. Bölge finallerinde 1 projemiz birincilik, 2 projemiz ikincilik, 1 projemiz üçüncülük ödülü kazanmıştır. Türkiye finallerine giden bu projelerimizden bir tanesi üçüncülük ödülü kazanmıştır. Bu yarışmada 8 projemiz bölge finallerine davet edilmiştir. Bölge finallerinde 1 projemiz birincilik, 2 projemiz ikincilik ödülü kazanmıştır.

BİLİM FUARLARI
TÜBİTAK Bilim Fuarları, öğrencilerin kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda seçtikleri konuları inceleyerek hazırladıkları projelerle, bilimsel araştırma süreçlerini yaşayarak öğrendikleri etkinliklerdir. Öğrencileriniz bu etkinliklerin planlanması, hazırlanması ve gerçekleştirilmesi aşamalarında eleştirel düşünme, zaman yönetimi, problem çözme, yazılı ve sözlü sunum ile bilimsel araştırma becerilerini geliştirecek, sabırlı ve özgüvenli olmayı öğrenecek, liderlik vasıflarını kazanacaktır. 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında 233 okulumuzda Bilim Fuarı gerçekleşmiştir. Bilim Fuarları sayesinde ilimiz ekonomisine 1.165.000 TL maddi kaynak girişi sağlanmıştır. Her yıl proje başvurularımız artarak devam etmektedir.

BİLİM ŞENLİKLERİ
4007 Bilim Şenliği Destekleme Programı, bilimsel bilginin geniş toplum kitlelerine ulaştırılması ve bilim-teknoloji arasındaki etkileşimin kavratılması için sergi, sahne şovları, gösteri, atölye/laboratuar çalışmaları, tematik bilim oyunları, yarışmalar, söyleşiler vb. etkinlikler yoluyla katılımcıların temel bilimsel olguları fark etmelerinin sağlanması, merak duygularının, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerinin artmasını amaçlar. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Kahramanmaraş’ta ilk defa TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Programı uygulanmaktadır ve 2 projemiz TÜBİTAK tarafından kabul edilmiştir. İlk projemiz “Kahramanmaraş Bilimle Şenleniyor, Bilime Bir Adım” dır. Projenin bütçesi 65.000 TL dir. Projemiz KSÜ, Büyükşehir Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğünün destekleri ile 2-3 Mayıs 2018 tarihinde başarılı bir şekilde uygulanmıştır. İkinci projemiz "Çekirdekten Bilim" adlı 4007 Bilim Şenliği Projemiz kabul edilmiştir. "Çekirdekten Bilim" adlı projemizin amacı; "Merak eden öğrenir." anlayışıyla, bilimi küçük yaşlardan başlayarak çocuklara sevdirmek, çocuklara kendilerinin de bilim dünyasına katkıda bulunabileceklerini fark ettirmek; araştırma yapmak, soru sormak, merak etmek ve okuma isteği uyandırmak; bilimin yaşamın bir parçası olduğunu göstermek, bilimsel düşünme becerileri kazandırmak ve her bir dalın bilim olduğunu göstererek toplumu bilimle buluşturmaktır. 66.000 TL bütçeli projemiz 16-17 Ekim 2018 tarihinde yapılacaktır. Yapacağımız Çekirdekten bilim şenliğinde 12 farklı atölyede (Fen, robotik ve kodlama, akıl ve zeka oyunları, planetaryum ile uzay keşfi, duygu ve düşünce, sanat ve tasarım, müzik, değerler eğitimi, arkeoloji, coğrafya, matematik ve model uçak yapım atölyeleri) etkinlikler uygulanacaktır. Bilime merak saran, bilim ve teknoloji ile haşır neşir olan öğrencilerimiz tarafından yapılacak her biri birbirinden farklı 145 etkinlikle; deneyler, bilim gösterileri, zeka oyunlarıyla etkinliğe gelen öğrencilerimizin dikkatini çeken, merak uyandıran, bilim yapmayı özendiren, sen de yapabilirsin düşüncesi yerleştirmeyi amaçlıyoruz. Bu iki proje sayesinde ilimiz ekonomisine 130.000 TL maddi kaynak girişi sağlanmıştır. ( Hedefimiz Kahramanmaraş’ta ilkleri gerçekleştirmektir. Bu doğrultuda doktora düzeyinde 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları proje çalışmalarımız devam ediyor.)

SOSYAL DESTEK PROGRAMI PROJELERİ (SODES)
2017-2018 Eğitim Öğretim yılında “Okuyan Yatılılar, Okuyan Maraş” isimli projemiz hayata geçirilmiştir. 222.570 TL bütçeli projemiz kapsamında ilimizdeki 10 okulumuza kütüphane kazandırılmıştır.

DOĞU AKDENİZ KALKINMA AJANSI PROJELERİ (DOĞAKA)
Teknolojideki hızlı değişim, öğrenme – öğretme ortamlarını da etkilemektedir. Bir yandan bilginin artması, çeşitlenmesi, diğer yandan bilginin öğrenciye aktarılması, öğretmenin sahip olması gereken özellikleri arttırmıştır. Artık öğretmen hazır bilgiyi alıp öğrenciye aktaran değil; bilgiye ulaşan, yorumlayan ve yeni haliyle öğrenciye aktaran, öğrencisini araştırmaya, bilgilerini paylaşmaya yönelten bir yapıya kavuşmuştur. Teknolojik gelişmeyle birlikte öğretmen; bilgisayar ortamında hazırlayacağı öğretim materyalleriyle öğrencide etkili ve kalıcı öğrenmeyi sağlamaya çalışmaktadır. Bu amaçla öğretmenlerimizi teknolojiyi eğitimde en iyi şekilde kullanmaları için teknik destek programları ile eğitime almayı planladık. Doğaka tarafından 7 farklı alanda Teknik Destek projemiz kabul edilerek öğretmenlerimize eğitimler verilmiştir. Eğitimler tüm öğretmenlerimizi kapsayacak şekilde devam edecektir.

  1. STEM Eğitici Eğitimi

  2. Bilimsel Araştırma Yöntemleri ile TÜBİTAK Projesi Yazma Eğitimi

  3. Montessori Uygulayıcı Eğitimi

  4. Dinamik Matematik Yazılımı GEOGEBRA´nın Derslerde Etkili ve Verimli Kullanımı Öğretmen Eğitimi

  5. Oyun Temelli Blok Kodlama Eğitimi

  6. Endüstri 4.0 ve Digital Dönüşüm Öğretmen Eğitimi

  7. Eğitim Teknolojileri ve Web 2.0 Araçlarının Kullanımı Kursu

ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
Bu proje ile kültürümüze önemli katkıları olan şair ve yazarlarımızın eserlerini okuyarak ve bu okumaların sonucunda yazarların eserlerini değerlendirmelerini sağlayarak, eserlerin üzerlerinde meydana getirdiği tesirleri yazıyla anlatmalarına imkân tanımak ve bu faaliyetlerin çeşitli panel, yarışma, seminer vb. etkinliklerle sunulmasını sağlamaktır. Bu kapsamda 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kastamonu’da 26 öğrencimiz ile ilimiz temsil edildi.

EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE YENİLİKÇİLİK ÖDÜLLERİ
Yenilikçi uygulamaların eğitim sistemimize kazandırılması, öğrenci ve öğretmenlerimize daha iyi eğitim-öğretim imkânlarının sunulması, başarılı çalışmaların ödüllendirilerek teşvik edilmesi ve paylaşımının sağlanması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir.2017-2018 eğitim öğretim yılında 6.’sı düzenlenmiştir. İlimizde bu çalışmalar birimimiz tarafından yürütülmektedir.

NORMAL EĞİTİME GEÇMEK İÇİN DERSLİĞE İHTİYAÇ VAR
Kahramanmaraş’ın normal eğitime geçmesi için 600 dersliğe ihtiyacı var. Bizim kuzey ilçelerimizden başlayarak bu aşamadan sonra artık okul ihtiyacımız kalmadı. Binde 7’lik bir nüfus artışımız var. Bu binde 7’lik nüfus artışını hesaplayarak oralarda okul ihtiyacımız yerine ve zamanına göre oluşacaktır. Bir de çevrede eski köylerden merkeze doğru bir yoğunlaşma var. Bunlardan kaynaklı çok küçük belki 15-20 derslik ihtiyaçlar olacaktır. Ama bizim derslik bakımından en büyük ihtiyacımız Kahramanmaraş merkez. Yani Dulkadiroğlu ve Onikişubat.

Haber: Emre AKKIŞ


 

Editör: Mahmut Beyaz