Üniversite öğrencilerinin çalışma hayatıyla tanışmalarını sağlamak ve onlara çalışma disiplini kazandırmak amacıyla elini taşın altına koyan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sosyal Çalışma Programı (SÇP) isimli proje başlattı. Üniversite öğrencilerine müjde başlığıyla verilen Sosyal Çalışma Programı'na başvuru süreci İŞKUR (Türkiye İş Kurumu) üzerinden başladı. İŞKUR, yaz tatili sürecini verimli bir şekilde gerçekleştirmek isteyen öğrenciler için büyük bir fırsat sunuyor. İŞKUR'un üniversite öğrencilerine yönelik Sosyal Çalışma Programı ile gençler hem ücret alıp aile bütçelerine hem de özel olarak değerlendirmek istedikleri alanlara katkı sağlayacak. Sosyal Çalışma Programı’na kabul edilen öğrenciler, 7 Temmuz 2019 günü elektronik ortamda kura ile belirlenecek. Öğrenciler, SÇP katılım sağladıkları her gün için 67.36 lira ödeme almaya hak kazanacak. Ülke genelinde 20 binden fazla üniversite öğrencisine çalışma fırsata sunacak proje hakkında bilgiler veren Kahramanmaraş İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, SÇP kapsamında Kahramanmaraş’ta ise 172 gence iş imkanı sunulacağını söyledi.

ÜNİVERSİTEDE EĞİTİM GÖREN GENÇLER BAŞVURU YAPACAK”

Projeye üniversitelerde eğitim gören gençlerin başvuru yapabileceğini anlatan Yüce, “Hükümetimiz, Bakanlığımız tarafından özellikle üniversite mezunu olmayan, buraya dikkat çekiyorum üniversite öğrencilerine, tabi burada Açıköğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri hariç yaz döneminde kendi alanlarında bilgi, birikim ve becerilerini geliştirmek, kamu kurum ve kuruluşlar ile devletin işleyişini öğrenmeleri açısından aynı zamanda da yaz döneminde emeklerinin karşılığı olarak bir nebze de cep harçlığı almaları için Sosyal Çalışma Programı adı altında bir proje geliştirildi” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’A 172 KONTENJAN”

Gençlere hangi alanlarda çalışma imkanının verileceğini kaydeden Yüce, “Tabi bu projenin bir sınırı var, her alanda değil özellikle doğanın korunması, kültürel mirasın tanıtılması ve korunması, kamu, kurum ve kuruluşlarının sosyal etkinlikleri, kütüphanelerin düzenlenmesi gibi işlerde çalıştırılmak üzere gençlerimize iş olanağı sunuldu. Gençlerin çalışacağı alanların sosyal fayda üzerine olması gerekiyor, her alanda çalıştırılmıyor örneğin çevre temizliği veya ağaç dikimi gibi alanlarda değil. Bununla ilgili kurumlarımızla bir buçuk ay önce istişarelerde bulunduk, hangi alanlarda çalışma yaptıracaklarını tespit ettik, genel müdürlüğümüze bir talepte bulunduk. İl Müdürlüğümüze de Genel Müdürlüğümüz tarafından 172 kişilik bir kontenjan ayrıldı” ifadelerini kullandı.

3 AYLIK SÜREDE 39 GÜN ÇALIŞACAK”

Kurada iş fırsatı yakalayan gençlerin 3 aylık sürede 39 gün çalışacağını kaydeden Yüce, “Burada ara sınıflarda yani mezun olan öğrenciler değil, bu öğrenciler yaz döneminde üç ay içerisinde toplam 39 gün, yani haftanın üç günü çalıştırılacaklar. Tabi gençlerin tatilleri de düşünülerek böyle bir çalışma yapıldı. Asgari ücretin günlük tutarı kadar yani 67 lira 36 kuruş öğrencilerimize ücret ödeyeceğiz. Bu arada emeklilik sigortası primleri ve genel sağlık sigortası primleri de kurumumuz tarafından karşılanacak. Müracaatlar başladı, 25-28 Haziran arasında başvurular alınacak. Temmuz ayının 7’sinde ise merkezi kura yöntemiyle kimlerin çalışacağı belirlenecek. Bu belirlenen öğrenci kardeşlerimiz de 7 Temmuz’da işe başlayacaklar. 30 Eylül itibariyle de çalışmaları sona erecek” şeklinde konuştu.

NOT ORTALAMASININ 2 VEYA ÜZERİNDE OLMASI ŞART”

Başvuru şartlarını da anlatan Yüce, sözlerine şu şekilde devam etti, “Müracaat etmenin en önemli şartı 18 yaşını doldurmuş olmak ve not ortalamasının 2 veya üzeri olması lazım. Burada yine öğrenci kardeşlerimiz için ilimizde ikamet ediyor olması veya bizim Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde okuyor olması önemli değil. Buradaki bir genç örneğin Manisa’ya gittiğinde oradaki il müdürlüğümüze de müracaat edebilir, veya dışarıdan gelen bir öğrenci de yaz döneminde buraya geldiyse buraya müracaat edebilir. İnşallah bu işe talip olan arkadaşlarımız müracaatlarını tamamen internet üzerinden, iskur.gov.tr adresinden yapacak.”

HANGİ KURUMLARDA İŞ İMKANI VERİLECEK?

Gençlerin hangi kurum ve kuruluşlarla görev yapacağını da açıklayan Yüce, “Seçmeler yapıldıktan sonra gençlerimiz Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde çalışacaklar. Belli bir ücret mukabilinde hem kendilerini geliştirecekler hem de yaz döneminde bir cep harçlığı kazanacaklar. İnşallah bu sene ilkini yapıyoruz, sayın Bakanımızın ifadelerine göre yıldan yıla bu sayı artarak devam edecek. Türkiye genelinde bildiğim kadarıyla 20 bin civarında gence iş imkanı sunulacak. Kahramanmaraş’tan yaklaşık bin 500 kişilik bir başvuru bekliyoruz, gençlerimiz için güzel bir fırsat” dedi.

Sosyal Çalışma Programı hakkında detaylı bilgi;

AYDA 808 LİRA

Öğrenciler, programa katılım sağladıkları her gün için 67.36 lira ödeme almaya hak kazanacak. Bu günler için emekliliğe etki eden sigortaları dâhil tüm sigorta primleri yatırılacak. Örneğin; 8 Temmuz tarihinde başlayan programa pazartesi, salı ve çarşamba günlerinde katılım sağlayan kişi temmuz ayı için 12 gün üzerinden 808 lira net ödeme yapılacak.

SOSYAL ÇALIŞMA PROGRAMI BAŞVURU TARİHLERİ

İŞKUR Sosyal Çalışma Programı başvuruları 25-28 Haziran tarihleri arasında online sistem üzerinden gerçekleşecek. Başvurusu devam eden programlar www.iskur.gov.tr adresi üzerinden yayımlanacak olup online kullanıcı girişi yapılarak programlar incelenebilecek ve başvuru yapılabilecektir. Sosyal Çalışma Programı’na kabul edilen öğrenciler, 5 Temmuz 2019 günü çalışacak öğrenciler elektronik ortamda kura ile belirlenecek.

SOSYAL ÇALIŞMA PROGRAMINA KİMLER KATILABİLİR?

Açıköğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri hariç olmak üzere bütün yükseköğretim öğrencileri katılabilir. Ancak katılamayacağı belirtilen eğitim düzeylerinin yanı sıra kişinin aktif bir lisans veya önlisans kaydının olması durumunda programlara katılım mümkündür.

SOSYAL ÇALIŞMA PROGRAMI KAPSAMINDA YAPILACAK İŞLER NEREDEN İNCELENECEKTİR?

Program kapsamında yapılacak işler, programlar yayınlandığında program sorgulama sayfasında her bir program numarasının üzerine tıklanarak incelenebilecektir. Yapılacak işlerin incelenerek en doğru programa/programlara başvurulması önem arz etmektedir.

Örneğin;

•“İlköğretim öğrencilerine İngilizce eğitimi verilmesi” gibi bir işin bulunduğu programa belli bir seviyede İngilizce bilenlerin başvuru yapması beklenmektedir.

•“Tehlike altındaki endemik bitki türlerinin araştırılması” gibi bir işin bulunduğu programa doğa şartlarında güneş, toz veya polen gibi etmenlere alerjisi olan kişilerin başvurmaması beklenmektedir.

SOSYAL ÇALIŞMA PROGRAMINA KİMLER KATILAMAZ?

Açıköğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılamaz. (Fakat bunların yanı sıra aktif bir lisans veya önlisans öğrenim kaydı olan kişiler katılabilir.)

18 yaşını doldurmamış üniversite öğrencileri katılamaz.

Başvuru tarihinde ve programın düzenlediği tarih aralığında başka bir işte çalışan, staj yapan ve herhangi bir işyerinden kısa vadeli sigortalılık kollarından sigortalılığı bildirilen öğrenciler katılamaz.

Başvuru tarihinde ve programın düzenlediği tarih aralığında öğrencilik kaydı aktif olmayan öğrenciler katılamaz. Bahar dönemi dersleri bitmeyen öğrenciler katılamaz. (Dersleri bitmiş ancak finalleri veya bütünleme sınavları bitmemiş öğrenciler katılabilir.) Yaz döneminde ders alan öğrenciler katılamaz.

2018-2019 eğitim öğretim yılının birinci dönemi sonu itibarıyla genel akademik not ortalaması, not döküm cetvelinde (transkript) 4’lük sistemde 2’nin, YÖK’ün “4’lük Sistemdeki Notların 100’lük Sistemdeki Karşılıkları” tablosunda 53.33’ün veya varsa üniversitelerce ayrıca belirlenen başarı puanının altında olan öğrenciler programa katılamaz. Bazı üniversitelerin hazırlık sınıflarında olduğu gibi not ortalaması hesaplanamayan öğrenciler için ilgili dönem itibarıyla başarısız olanlar da programa katılamaz.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz