Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından "Haydar Aliyev ve Türk Dünyası" konulu konferans yapıldı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleşen programda şehitler için saygı duruşu ardından Türk ve Azerbaycan Milli Marşları okundu. Açılış konuşmaları ardından "Haydar Aliyev ve Türk Dünyası" Azerbaycan Milletvekili Jale Aliyeva tarafından konferans verildi. Konferansta Türkiye Azerbaycan Dostluğu, Türkiye Azerbaycan Tarihi ele alındı. Konferansın ardından Teltif merasimi ve Döş Nişan Takdimi gerçekleştirildi. Programın ardından Azerbaycan Devlet Sanatçıları konser verdi.

‘2015 YILI DOSTLUK VE KARDEŞLİK YILI İLAN ETTİK’
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile Azerbaycan Üniversiteleri arasındaki işbirliği 2015 yılında dostluk ve kardeşlik yılı ilan ettiğini söyleyen KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, “Bu vesile ile Azerbaycanlı kardeşlerimizle ilişkilerimizi güçlendirerek devam ettiriyoruz ve inşallah devam ettireceğiz. 2015 yılından günümüze geldiğimizde üniversitemiz Azerbaycan’dan 12 üniversite ile Mevlana değişim programı imzalamış iki Üniversite ile imzalama aşamasına gelmiş, öğretim üyeleri Azerbaycan’a seminer ve konferans vermeye gitmiş, Azerbaycan’da aynı muamele ile üniversitemize bugün olduğu gibi öğretim üyelerimiz devlet adamlarımız üniversitemizi ziyaret etmişlerdir. Azerbaycanlı öğrencilerimiz tarafından kurulan Kahramanmaraş Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneğinin kuruluş çalışmalarına ve her türlü organizasyona destek verilmeye çalışılmış ve verilmektedir. Üniversitemiz şehrimizi ve üniversitemizi ziyaret eden Azerbaycanlı milletvekillerimizi farklı zamanlarda misafir ederek çalışmalar hakkında bilgi vermiştir. Üniversitemizde toplamda 700 öğrenci vardır. Bunlardan 80 tanesi Azerbaycanlı öğrencilerimizdir. Bunlar 2011 yılında 6 öğrenci ile başlamış, 2015 yılında 3 katına çıkmıştır” şeklinde konuştu.

‘KARDEŞLİĞİMİZ ANLAMLI HATIRALAR ÜZERİNE İNŞA EDİLMİŞTİR’
İki devlet bir millet olduğumuzu söyleyen Deveci, gönüllerin her zaman bir olan büyük bir ailenin fertleri olduğunu belirtti. Deveci, “Bu öyle bir kardeşliktir ki son derece anlamlı hatıralar üzerine inşa edilmiştir. Bunlardan yalnızca ikisinden bahsetmek istiyorum. İlki atamız Osmanlının tarihin en zor günlerini yaşadığı 1918 yılında tüm imkânsızlıklara rağmen Nuri Paşa komutasındaki 8 bin kişilik orduyu Azerbaycan’a gönderirken yaptığı fedakârlıklardır. İkincisi ise 1921 kurtuluş savaşımızın en kritik günlerinde kendilerinden borç para talep eden Mustafa Kemal Paşa’ya paşam bizim Türk milletinde kardeş kardeşe borç vermez. Kardeş her zaman kardeşinin elinden tutar biz kardeşiz. Her zaman elinizden tutacağız ve tutmaya devam edeceğiz. Diyerek 500 kilogram altın gönderen Neriman Nerimanov'un civanmertliğidir. Türkiye ile Azerbaycan devletleri arasındaki ilişkide dünyada örneği az bulunan özge ilişkilerdir. Kardeşliği her türlü maddi mülahazanın, ekonomik ya da diplomatik hesabın üzerinde tutan bir birliktelik ve yakınlıktır. Bu son örneğini geçtiğimiz günlerde Bakü de düzenlenmesi gereken Türkiye Azerbaycan yüksek düzeyli iş birlik konseyinin 5’inci toplantısının Ankara saldırılarına denk gelmesinden sonra Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in dediği Ankara, Bakü ne fark eder siz gelemezsiniz biz geliriz jestinde bulunmasıdır. Zaten kardeşler arasında başka türlüsü de düşünülemezdi” dedi.

‘İKİ BÜYÜK İNSAN BU ÜLKEYİ YOK OLMAKTAN KURTARDI’
Haydar Aliyev ve Türk dünyası konulu hakkında konferans veren Azerbaycan Milletvekili Jale Aliyeva, şunları kaydetti: “Haydar Aliyev ve Türk dünyası derken elbette Türk dünyasının diğer büyük bir ismi Atatürk'ü anmamak mümkün değil. Bu iki büyük insan arkada bıraktığımız 20. yüzyılın bir sonlarından biri başların büyük bir milleti bütün bir ülkeyi yok olmaktan silinmekten kurtardı. Atatürk'ün ve Haydar Aliyev'in ağzından çıkan her kelime her cümle düşünüyorum ki değerli gençlerimiz özellikle sizler için bir yol gösteren bir istikamet veren bir dağı tırmanırken yol açan ifadeler kadar değerli olmalı. Bu gün dünya da inkişaf etmiş bağımsız güçlü kudretli iki ülkesinin vatandaşı olmaktan elbette büyük bir gurur duymaktayız.”
Haber: Meliha Şeyda Akçakale

 
Editör: Mahmut Beyaz