30 Eylül 1579 , Osmanlı'nın en büyük ve en güçlü sadrazamı Sokollu Mehmet Paşa'nın şehit edildiği tarihtir.

Sokollu,tarihe geçen zaferleriyle ünlü bir devlet adamı değildi.

İç ve dış siyasetteki etkinliği ile, onun bir biyografisini yazan Sırp bilim adamı Radovan Samarcic in kitabına verdiği isimle "Dünyayı Avuçlarında Tutan Adam" olabilmiştir.

Sokollu Mehmed Paşa, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat devirlerinde toplam 14 yıl, 3 ay, 17 gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Balkan kökenli olan Sokollu Mehmed Paşa, 1509 yılında, henüz 14 yaşındayken devşirme olarak Edirne’ye getirildi ve kendisine Mehmed adı verildi.

Hem Osmanlı İmparatorluğunun zirvede bulunduğu dönemi simgelemesi itibariyle hem de icraatları, projeleri ve kişiliği nedenleriyle en büyük Osmanlı sadrazamlarından biri kabul edilir.

İki metreyi aşan boyuyla Sokollu Mehmed Paşa, güzel konuşan, ikna kabiliyetli, nazik, son derece ahlaklı ve Türk-İslam alemi için faydalı hizmetlerde bulunmuş bir önemli bir kişilikti.

Kanuni'nin Zigetvar Seferi sırasında öldüğünü gizleyerek, II. Selim’in tahta çıkmasını sağlamıştır.

Kanuni Sultan Süleyman'ın torunu ve Sultan II. Selim'in kızı Esmehan Sultan ile evlendi.

Sokollu Mehmet Paşa'nın sonunu ise Safiye Sultan hazırladı.Safiye Sultan'ın hazırladığı hain bir suikasta kurban gitti.

Bu tarihi olayı Selanikli Mustafa Efendi şöyle anlatıyor: 

"987 Şaban'ın sekizinci çarşamba günü Mehmet Paşa hazretleri ikindi divanında bazı davaları dinledi. Bütün divan erkanı ve memurları orada idi. Aslen Bosnalı bir divane, kadimden beri vezirin ihsanlarını görmüş bir adam, sadaka için arzuhal sunar şeklinde geldi. Yeninin içinde sakladığı hançeri vezirin sinesine vurdu. Mehmet Paşa, o gece akşam ezanı vaktinde teslim-i ruh etti. Ulema, şehid-i hükmi iken şehid-i hakiki hükmünü verdiler, gasl ettirmediler. Katili ertesi günü dört parça edip cesedini ata sürüttüler."

Bu büyük vezir öldürüldüğü vakit Osmanlı ordusu İran ile harp halinde Azerbaycan topraklarındaydı. Müverrih Peçevili "Bu soğuk haber orduya ulaştığında bütün asker tek gönül ve tek ağız gibi ağladı, ağlamadık az kimse kaldı" diyor..

Osmanlı tarihinde Sokollu Mehmet Paşa'nın ölümü ile’ Duraklama Dönemi ‘başlamıştır.