Bir zamanlar her mahallenin bir delisi vardı... Özellikle ben yaştakiler bunu çok daha iyi hatırlayacaklardır.

Her mahalle de delisiyle anılır, bir başka anlam kazanırdı. Kimse de kendi delisinden korkmazdı. Çünkü kimseye zararları olmazdı.

Yediden yetmişe herkes kendi delisine de sahip çıkardı. Onun kim olduğunu,nerde yaşadığını,ne yiyip içtiğini ve neden aklını kaybettiğini bütün sakinler bilirdi.

Genelde kimseleri de yoktu. Mahalleli bakar, gözetirdi bu insanları.

Artık mahallelerin sevimli ,bildik delileri yok.Onlar güzel atlara binip gittiler.

Bizi küresel delilerle başbaşa bıraktılar.

Mahallenin, köyün, şehrin delisine alışmıştık ama nedense gezegenimizin delilerine bir türlü alışamadık. Bir zamanlar Hitler gezegenimizin unutulmaz delisiydi. Günümüzde dünyanın en deli adamı dendiğinde ünlü yazar Stephen King, iki ismi ön plana çıkartıyor: Donald Trump ve Kim Jong-un... Ama seçim yapamıyor.

Seçimi Türk halkı yapsa ne olurdu? Tartışmasız rekor oyla ABD Başkanı Donald Trump olurdu diye düşünüyorum.Haksız mıyım? Başkan Trump sayesinde Amerikan düşmanlığı bu kadar zirve yapmamıştı.

Bu tehlikeyi önceden gören bir vardı. Prof.Dr. Burhan Kuzu... ‘Avrupa’da ırkçı yapı giderek yükseliyor.Bu iyiye gitmiyor.Yani bu batı ile de bitmedi.Amerika’da şimdi bir deli çıktı, Yani hasbelkader seçilse seyredin olacakları... ’Ve seçildi...

Karşımızda söylemleri ve politikaları ile dünyayı korkutmaya devam eden bir lider var.Trump, başkan olduğundan beri dünyaya kafa tutmaya devam ediyor. Araç olarak da teknolojiyi kullanıyor. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla çatmadığı ülke yok. Küresel ticaret Trump yönetimi ile neredeyse kırılma noktasına geldi. Şimdi de hedefteki ülke Türkiye...

Ekonomik saldırı altında olduğumuz bir gerçek.... Açıkçası ticari savaş da diyebiliriz. İçeriden ve dışarıdan kuşatma yaşıyoruz.

Bu kur şoku bizi sarsar ama asla yıkamaz. Sahip olduğumuz araçlar ve iktisadi dinamikler en büyük kozlarımızdır. Sadece milletimize ve devletimize güvenelim.

Ve onlar yine başaramayacaklar. Unutmadan; delileri her zaman konuşturanlar vardır; en büyük hayal kırıklığını da onlar yaşayacaklar.