Sahi var mıyız? Hani o en son atlattığımızı sandığımız kazayı atlatamamışızdır belki.Belki hiç olmadık, yada var olduğunu sandığımız şey gerçeğin bir yansıması.

            Sahi ben var mıyım? Varlık ne demek. Üç buçuk milyar yıl olmuş dünyanın yaratılalı.Ortalama insan ömrü altmış, yetmiş, bilemedin seksen yıl. Varlığımız,üç buçuk milyar yılın hangi evresi.

            Biz doğmadan önce de vardı hayat. Biz öldükten sonra da devam edecek. Sağına soluna bakınırken, yüz yıl sonra bugün gördüğün insanların hiç birisi olmayacak. Ben dahil. Sen dahil. Biz dahil.

            Sahi var mıyız. Sorunun en mantıklı cevabını Fransız düşünür Descartes  vermiş."cogito ergo sum"  yani “düşünüyorum, öyleyse varım.

            Evet varız. Dünyanın yaratılışını, ilk insanı, milyarlarca yıl içindeki bize ayrılan zaman dilimini cüzi aklımız ile algılamamız. Yok... Yaratan bu yetiyi bize vermemiş.  

            Hayat garip. Aslında garip olan hayat değil, insanın hayatı ve dünyayı algılama şekli belki. Hayat ve dünyanın algısı da kişiden kişiye değişiyor mutlaka. Kimisine göre dünya söylenildiği gibi yuvarlak değil. Evet belki fiziki olarak yuvarlaktır ama, hayatı, nefes almayı, evreni, uzayı, evrenin genişlemesini, dünyadaki kum taneleri kadar gökyüzünde bulunan yıldızları, büyük çarpışmayı, ve nihayet ölümü idrak edecek kadar yuvarlak değildi.

            Dünya kimisine göre de dümdüz.

            Felsefi bakış açıları olmayan düşünmeyen sorgulamayan, çoğu zaman nefes almayı yüceleştiren insanlar için evet dünya gerçekten dümdüz.

            Asıl farkındalığı yaratanlar ise dünyayı yuvarlak yada dümdüz görenler değil. Dünyayı Üçgen, kare, dik dörtgen yada yamuk olarak görenlerdir. Sıra dışına çıkıp, farklı bakan, fark yaratanlarındır.

            Efendim bugün hayata, nefes almaya başka açılarından baktık. Bariz bir şekilde hissedilen, ülkenin gün geçtikçe bir kısır döngüye doğru sürüklendiği. Kutuplaştırmanın, ötekileştirmenin arttığı, garip ikilemlerin yaşandığı.

            Bariz şekilde hissedilen, ülkenin yeni bir doğum sancısı içerisinde olduğu.İhtiyaç duyulan ise, başka bakış açılarına sahip, dünyayı üçgen, kare, dikdörtgen yada yamuk olarak gören zihniyetler olduğudur.

            Binaleyn, aslında dünya yamuktur.