Sevgili okurlarım Kahramanmaraş’ta ölçeği değişse de sıkça toplantılar düzenleniyor. Bu toplantılarda sadece ilimizde değil ülkemizde hatta dünyada meydana gelen gelişmeler konuşuluyor. Toplantılarda sorunlar ve çözümleri veya bir yenilik paylaşılmaktadır…

Bu yazımda katılmış olduğum bir konferans ile ilgili düşüncelerimi/gözlemlerimi paylaşacağım…

Bu Konferansta birbirinden değerli bildirileri dinleme fırsatı bulduk. Örneğin 13 Eylül 2018 Perşembe I. Oturum Ziraat Fakültesi Konferans Salonu bildiri başlıkları şu şekildeydi:

-Türkiye ve Dünyadaki Gelişmeler Doğrultusunda -Tarım Ekonomisi- Yükseköğretime Yeniden Bir Bakış

-Tarım ve Gıda Politikalarının Geleceği

-Kırsal Alanda Sosyal Yardım Politikaları İşleyiş Sistemi

-Gıda Güvenliği Politikası Açısından Alternatif Tarıma Yeniden Bir Bakış

-Tarımda Kalma Eğilimi ve Destekleyici Politikalar

Bu başlıkların içerdiği konular ne kadar önemli konular olduğuna dikkatinizi çekmek isterim…

Yükseköğretimde eğilimler…

Bu başlıktaki bildirileri dinlemek için saat 09.00 salonda hazır bulundum. İlk olarak değerli dostum Prof. Dr. Fahri YAVUZ bildiriyi sunacaktı. Fahri Hoca ile Erzurum’da görev yaptığım yıllardan beri tanışırız. Konusuna hâkim, yaptığı çalışmalara emek veren bir akademisyendir… Hoca bildirisinde “Yükseköğretimde eğilimler” başlığı altında şunları aktardı:

Eğitim sisteminin yeniden ele alınıyor,

Küreselleşmeye cevap olarak uluslararasılaşma çabaları var,

Yükseköğretim ücretler,

Müfredat çeşitliliğinde artış,

Öğrenci merkezli eğitim

Bildiride ülkemizde yükseköğretimin ücretsiz olmasına dikkat çekildi. Kanaatimce gelir seviyesi dikkate alınmadan yükseköğretimin ücretsiz sunulması yeniden düşünülmelidir…

KSÜ’nün ev sahipliğinde...

Yukarda bir oturumuna ait bilgileri sunduğum kongre, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Ziraat Fakültesi’nde 12 - 14 EYLÜL 2018 arasında düzenlenen “XIII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi’ne ” aittir…

Şunu da eklemek lazım kongreye farklı ülkelerden gelen katılımcılar da vardı. Yani kongre uluslararası bir kongreydi…

Kongre çalışmalarını KSÜ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü personeli organize etmiş. Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı değerli bilim insanı Prof. Dr. Cuma Akbay… Cuma hocanın ekibinde değerli bilim insanları Doç. Dr. Emine İkikat Tümer ve Yrd. Doç. Dr. Mücahit Paksoy vardı. Yine Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden baştan müdür Doğan Gözcü ve birçok personel kongreyi düzenleyen ve destekleyen ekip arasındaydı.

Bu vesile ile üniversite ve fakülte yönetimini yukarda ismini andığım bölüm ve enstitü personeli yanında yazımda isimlerine yer veremediğim diğer kurum ve kişileri de tebrik ederim.

Ve dahi turizme

Kongreler bilimsel tartışma ortamı olması yanında yerelde önemli katkılarda sağlamaktadır: İlk olarak ilin turizm acısından tanıtılma fırsatı doğmaktadır. Nitekim kongrede şehir merkezi yanında Eshab-ı Kehf Külliyesi, Tekir, Menzelet Barajı Mesire Alanı, tekne turu vs programa dâhil edilmişti.

İkinci olarak konaklama amaçlı otellerden yararlanılması da söz konusudur…

Elbette başka nedenlerde sıralanabilir.

Bu nedenlerle haliyle bilimsel, edebi ve sosyal nitelikli toplantıların ilimizde gerçekleştirilmesi desteklenmelidir. Bu desteklemeler ile ilgili bir önerim olacaktır…

Komisyon kurulmalı

İlimizde düzenlenen toplantılara veya sosyal-kültürel faaliyetlere başta mülki idare ve belediyeler resmi kurum olarak maddi ve manevi destek sağlamaktalar. Bu faaliyetlere özel sektörün desteği de oldukça fazladır…

Burada sorun nedir diye sorabilirsiniz… Bu faaliyetlerin bir kısmında kalite oldukça düşüktür. Toplantılarda yapılan konuşmalara katılım çok az olmakta, çıkartılan kitaplar ve dergiler okunmamaktadır… Başka sorunlarda sıralanabilir…

Bu nedenle Valilik/kaymakamlık, Belediyeler ve KSÜ temsilcilerinin olduğu bir bağımsız komisyon kurularak en azından kamu destekleri için öneri alınmalıdır…

Son söz: Fikirlerin çarpışmasından hakikat güneşi doğacaktır.