Şimdi sizlere doğru olduğuna inanılan yanlışları sıralıyorum. Sonrasında tercihinizi size bırakıyorum.

*Aç kalarak zayıflanır.
Uzun süreli açlık sonrasında metabolizma enerji harcamasını azaltır ve yağ depolarını artırmaya başlar. Yenilen çok az yiyecek de yağ olarak depolanır.

*Daha önce aç kalarak kilo verilmesi ve tekrar aynı şekilde kilo vermeye çalışmak
Herkes aç kalarak kolayca kilo vereceğini düşünür. Diyetin ilk başlarında aç kalarak hızlıca kilo verirsiniz. Ama bir süre sonra metabolizmanız kendini yavaşlatacağından kilo vermeniz mümkün olmaz.2,5-3 saatte bir beslenerek metabolizmanızı yavaşlatmadan kilo vermek başarılı sonuca sizi ulaştırır.

*Günlük öğün sayısını 2’ye düşürmek, daha çabuk kilo verdirir.
Günde 2 öğün beslenmek aç kalmak anlamına geldiğinden metabolizmanızın yavaşlamasına sebep olur. Vücudunuzu odun sobası gibi düşünün. Öğünlerinizi atlarsanız metabolizmanız kendini yavaşlatır.

*Ekmek kilo aldırır.
Ekmek temel enerji kaynağımız olan kompleks karbonhidratların en önemli kaynağıdır. Ekmek yemeyen kişilerin yine tahıl grubunda olan tahıl ürünlerini, makarna, pilav gibi yemekleri daha çok tükettikleri gözlenmektedir. Ama bunun yanında sadece esmer ekmek yiyorum, kilo aldırmıyor düşüncesi de oldukça yanlıştır her besin grubunu size diyetisyeniniz tarafından belirlenen miktarlarda tüketiniz.
 

*Light ürünlerin kalorisi yoktur, istenildiği kadar yenilebilir.
Light ürünlerin kalorisi sıfır demek değil, kalorisi azaltılmış demektir. Bazı diyet ürünlerin kalorisi fazla ve tuzu kısıtlanmış olabilir. Bazı diyet ürünlerinde de şeker yerine tatlandırıcı kullanılmıştır, ancak yağ ve un oranı artmıştır. Diyet ürünler diyete sadece yardımcıdır. Önerildiği kadar tüketilmelidir.

*Karbonhidrat içeren yiyeceklerle protein içerenler birlikte yenilmez.
Besinlerin içeriğindeki besin öğelerini ayıramazsınız. Örneğin; sütün içinde hem karbonhidrat, hem yağ hem de protein bulunur. Bu nedenle bu inanış sadece bir kandırmacadır.

*Tek gıda rejimi hızla kilo verdiriyor.
Tek gıda rejimi hızlı kilo vermenize neden olur ancak besin çeşitliliği sağlanmadığından vücutta birtakım vitamin-mineral eksiklikleri meydana gelir. Bu da çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

*Protein ağırlıklı yemek çok sağlıklı kilo kaybı sağlar.
Protein ağırlıklı beslenmede, vücut proteinleri sindirmek için çok fazla enerji harcar ve zayıflama olabilir. Ancak proteinlerle birlikte çok fazla yağ da vücuda gireceği için, kan yağlarında yükselme ve koroner kalp hastalıkları ortaya çıkabilir. Gut hastalığı gelişebilir. Ayrıca, proteinler vücuttan atılmak için kemikten kalsiyum çeker ve bu da kemik erimesine neden olur. Bu durumda zayıflasanız bile geri kalan hayatınızı hasta bir insan olarak geçirirsiniz.

*Sadece sebze ve meyve yiyerek zayıflanır.
Tek besine dayalı diyetler vücudun ihtiyacı olan makro ve mikro besin öğelerini karşılamaya yetmez. Sadece sebze ve meyve tüketilirse vücudun ihtiyacı olan protein ve yağ karşılanamadığı için metabolizma yavaşlar. Başlangıçta kilo kaybı gözlense de vücuttaki yağ oranı artmaya başlar.

*Kilo vermek için zeytinyağlı yemeklerden istenildiği kadar yenilebilir
Zeytinyağı ile yapılan yemekler sağlıklıdır ama kalorisiz değildir. Zeytinyağı da bir çeşit yağdır.Eğer zeytinyağı tüketimini azaltmıyorsanız kilo veremezsiniz.

*Akşam 18.00’den sonra bir şey yenilmemelidir.
Her bireyin yaşam tarzı farklıdır ve sabah uyanma akşam yatma, iş saatleri değişkendir. Saat 20.00’de evine gelebilen bir birey bu kurala uyacak olsaydı, öğle yemeğinden sonra yediği küçük bir ara öğünle tüm akşamını geçirecekti. Bir süre sonra sürekli atıştırmalıklarla karnını doyurmayı tercih edecek ve hem sağlıksız hem de kilo yapıcı yiyecekler tercih edecekti. Akşam saat 21.00’de uyuyan bir birey için bu saat belki doğru olabilir. Ama gece 24.00 de uyuyan bir kişi için çok erken bir saat olacaktır. Diyetler bireye özgüdür ve onun günlük yaşantısına uyum sağlamalıdır.

*Su ödem yapıp kilo alıyorum.
Diyet yaparken sadece yediklerimizi azaltmak yeterli değildir. Vücut dengesini korumak açısından günde 2-3 litre su tüketmeniz gerekmektedir. Aksi halde vücut yeterli su alamadığından kendisini korumak adına içtiğiniz suyu tutacak bu da vücudunuzun ödem yapmasına neden olacaktır.

*Maydanoz suyu zayıflatır.
Maydanozun idrar söktürücü etkisi vardır. İdrar kaybı nedeniyle insan kendini hafiflemiş hisseder, yoksa kilo kaybına ve yağ dokusu azalmasına hiç bir faydası yoktur.

*Sauna gibi sıcak ortamlarda terlemek zayıflatır.
Sauna gibi sıcak ortamlarda terleyerek kaybedilen yağ değil sudur. Bu gibi sıcak ortamlar, organizmanın toksinlerden arınmasını, kasların gevşemesini, kırgınlığın atılmasını sağlar ancak zayıflatmaz. Kilo kaybetme açısından bakacak olursak, soğuk sıcaktan daha etkilidir.

*Sabahları aç karnına limonlu su veya greyfurt suyu içmek zayıflatır.
Hiçbir besin yağ yakmaz. Kafein içeren besinlerin kısa süreli metabolizmayı artırıcı özelliği vardır.Bu özellik vücuda alınan besinlerin yakımını hızlandırmaktadır. Fakat limon ve portakalın böyle bir özelliği yoktur. Limon ve greyfurtun asitli yapısı mide asidini artırarak, açlık hissini artırır. Limon ve greyfurtun bağırsakları çalıştırıcı özelliği vardır, ancak soğuk ya da ılık suyun veya limonlu suyun zayıflatıcı hiçbir etkisi yoktur.

*Sigarayı bırakırsam hızlı kilo alırım.
Sigara içerisinde bulunan nikotin bireylerde çok az bir oranda metabolizmalarını artırmaktadır. Sigara içen birçok bireyin zayıf kalmalarının nedeni bu metabolizmadaki artış değil, yemek isteğinde azalmadan kaynaklıdır.Sigara bırakıldığı zaman ağırlıktaki artışın nedeni ise sigara içmek yerine yapılan küçük küçük, yüksek kalorili atıştırmalardır

*Zayıflama ilaçları kilo verdirmeyi hızlandırır.
Şişmanlık bir hastalıktır.Fakat her şişman birey için ilaç kullanmak doğru değildir.Zayıflama ilaçlarını, gelişi güzel şekilde kullanmak herzaman hayati risk taşımaktadır.Kullanımına ihtiyaç varsa doktor ve diyetisyen kontrolünde , beslenme ve fiziksel aktiviteyle desteklenerek, belirli bir süre kullanılmalıdır.

*Elma sirkesi içmek yağları eritir.
Elma sirkesi asidik özelliktedir.Asit, midenin, özefagusun tahriş ederek, aynı zamanda mide asidi miktarını artırarak açlığı uyarır ve reflü gibi ciddi bir hastalı tetikleyebilir.Sirke sadece tat vermek için kullanılmalıdır.

*Zayıflamak ve toksinlerden arınmak için detoks diyeti yapılmalıdır.
Vücudumuzun doğal işleyişinde detoksifikasyon mekanizmaları bulunmaktadır.Birçok detoks diyetinde hayvansal ürünler yasaklanır, bu durum doğru değildir.Kısıtlamaların çok olduğu bu diyetlerde vücutta keton cisimciklerinin artmasına neden olabilmekte ve bireylerde mide bulantısı, halsizlik, baş dönmesi, sinirliliğe neden olmaktadır.Detoks diyeti ile verilen kiloların çoğunluğu vücut suyudur.Yağdan kayıp yerine kaslardan da kayıp meydana gelmektedir.

EĞER ZAYIFALAMAK İSTYORSANIZ BUNU MUTLAKA UZMAN KONTROLÜNDE YAPINIZ. YANLIŞ DİYET UYGULAMALARIYLA VÜCUDUNUZDA DEFORMASYON MEYDANA GETİRMEYİNİZ.

SAĞLIKLI GÜNLER...