Dinin insana şekil vermesi belirli formatlara bürümesi bu gün için anlatım zorluklarını da peşi sıra getiriyor.Yaklaşık iki yüzyıldır süren bir anlayış akıl ve gönül dünyamızı allak bullak ediyor.Modernşleşme diye tabir edilen bu fikir akımı yaşadığımız coğrafyayı tarümar etti,taş üstünde taş kalmadı dense yeridir.Yapılan savaşlara bitmek bilmeyen katliamlara ne demeli?

Anadolu merkezli bir hayata baktığımız da bunun kendine özgü sebeblerini bilmezsek bir arpa boyu yol alamayız .Fikir hayatı bilinmezlerle dolu. Okuyan diploma sahibi olan ama cehaleti almış başını giden ne kadar da insan var!.

Niye insan yola gelmiyor.?

Bilgi denilen sır akıl almaz açmazlarla hayatımıza yön vermekte bilgiye sahip olan bile işin içinden çıkamaz duruma gelebilmektedir.Bilgi irfan arasında salınan insan eğer bunu dinimizin prensibleriyle şekillendirmezse karşımıza problem dolu insan çıkıyor.Okul da öğrendiği bilgiyi unutmak için mücadele edenleri anlamak çok zor.

Din akılı alır ateşlerde pişirip gönül haline getirir.

Başta söz olmak üzere mal ,beden,fikirler din için ele alınıp baştan sona değiştirilmesi elzem olan mevzulardandır.Peki dinin bunu talep etmesi doğru mu?Modern dünyaya bakılacak olursa bu fikir insanı hayli yorar onlara göre din duygu olarak var ama hayata müdahale için yok.

İslam dini bin beş yüzyıl boyunca ayakta kaldı bunun sosyal sebebleri yanında dini bazı sebebleri var .Akıl başta olmak üzere hayatın gerçekleri bizler için neler söyler neler.Sahip olduğumuz irfan dünyasının kıymetini bilmek şart.Yaşımız ilerledikçe karşımıza çıkan olgular azalır hayat kendi açmazında sürer gider.

Çevremizde bulunan insanlar ne yaptıklarının çoğu defa farkında bile olmuyorlar.Kargaşa ,kaos sanki şeytanın iğvası gibi etrafımızı kuşatmış vaziyette.Bilginin önemsizleştirilmesi çok acı.İslam dini başta ulvi konular olmak üzere her şeye önem verir.Kendimize yakın olmak durumundayız yoksa halimiz harap .

Gece ,gündüz ,aylar, yıllar dahası yaşanan her dem insana verilmiş bir emanet aslında.

Sıradanlaşan önemini yitiren vakitler bizleri kuşattığında din hemen devreye girer insanı alır kuşatarak ötelere götürür.İnsan bu dünya gerçeği ile tanışmak zorunda yaşanan vakitler sıkıcı da olsa bizleri buradan alıp maveraya taşımalı .

İmtihan denilen sır tecelli ediyor.

Hayat yaşanılan tek düzeliğinden elbet çıkacak bunun içinde yapılan işlerin Salih amel boyutunda ele alınması gerek.

Allah düşüncesi başlı başına önem atfeden bir fikir yumağıdır.

Kendimizden başlayarak olgu ve hakikatları muhakkak değerlendirmeli bunun getireceği zorlukların üstesinden gelebilmek için çok ama çok çalışmalıyız.

İbadet belli bunun herkes için aynı olması farklı değerlendirmeleri de yıkıyor böylelikle insan din açısından eşit statüde değerlendirilerek alması gereken yolun zenginliğini kendisi belirliyor.

Namaz başta olmak üzere oruç,zekat,hac ve cihat la şekillenen dünyamızı daha farklı boyutlara götürmek bizim en büyük arzumuz olacaktır.