25 Nisan 2016…Çanakkale Kara Savaşları’nın 101’inci yıldönümüydü… Anzak torunları ve şehitlerimizin torunları dedelerini andılar.
Savaşta ölen Avustralyalı ve Yeni Zelandalı 11 bin 400 askerin torunları Anzak Koyu’ndaki şafak ayininde, şehit Mehmetçiklerimizin torunları da 57. Alay Vefa Yürüyüşü’nde buluştu…
Gençlik ve Spor Bakanlığınca 81 ilde eş zamanlı düzenlenen "57. Alay Vefa Yürüyüşü’’nün en anlamlısı Çanakkale’de yapıldı. Bakan Akif Çağatay Kılıç ve üniversite öğrencileri ile izcilerden oluşan 10 bin kişi katıldı. Vefa Yürüyüşü'ne katılanlar 101 yıl öncesini yaşadı. Sabah top ve ezan sesleriyle uyanan izciler, buğday çorbası içip hamur kızartması yedi. Saçlarına kına yaktıktan sonra da üzerlerinde 'Dedeciğim ben geldim' yazılı yeleklerle Conkbayırı'na doğru yola çıktılar.
Anzak torunlarından bin 500 gençte (Avustralyalı ve Yeni Zelandalı) şafak ayinine katıldılar.Gençlerin geceyi Anzak Koyu'nda hazırlanan tören alanında uyku tulumları ve battaniyeler içinde geçirerek atalarını saygıyla anmalarından çok şeyler öğreniyoruz.Böylelikle Anzak gençlerinin , tarih bilinci ve kültürel değerlere ne kadar bağlı olduklarını görüyoruz.
Çanakkale Kara Savaşları’nda 57. Alay bir semboldür.Tarihin en muhteşem kahramanlık destanı burada yazıldı.
19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal, 628 kişilik 57. Alay ile düşmanı Kanlısırt’ta karşıladı. Mustafa Kemal, Alay Komutanı Hüseyin Avni Bey alayın önünde siperlerde çarpışıyordu. Bir siper alınıyor, diğer sipere geçiliyor,tarihin en muhteşem kahramanlık destanı burada yazılıyordu.
628 kişilik alayın tümü şehit olmuştu… Ancak, 19. Tümen savaş alanına yetişmiş, 25 bin kişilik düşman kuvveti yok edilmişti.
Bu kahramanların anısına o günden beri Türk ordusunda 57. Alay bulunmamaktadır. 57. Alay, dünya üzerinde en çok madalya sahibi olan alay olduğu için dünyanın en kahraman alayı olarak nitelendirilmektedir.
Bizi biz yapan değerler; ortak tarihimiz ve ulusal kültürümüzdür. Bunun en güzel örneklerini Çanakkale ve Kurtuluş Savaşında bütün dünyaya gösterdik.