Yahudi  milletinden İşaya nın oğludur on iki kardeşi vardır.

Kenan bölgesinde yerleşen İsrailoğulları kendi yönetimlerini kurmuş millet esasına dayalı hükümet biçimleriyle bölgede varlıklarını devam ettirmişlerdi.Civar bölgede yaşayan Amalika kabilesiyle yapılan savaşlar da İsrailoğulları yenilmiş kutsal emanetleri Amalikalıların eline geçmişti.Esirliği bir türlü kabul etmeyen İsrailoğulları derlenip toparlanmış peygamberleri Şemuyel den başlarında savaşacak bir hükümdar talep etmişlerdi.

Allahu Teala onlara Davut (a.s)gönderdi  fakat  İsrailoğulları Onu kabul etmek istemediler .Soyca,malca daha layık kişilerin olduğunu Davut (a.s) buna uygun olmadığını belirtiler.Bunun üzerine Davut(a.s)mucizelerle desteklendi yıllardır bulunamayan KUTSAL TABUT bulundu bu da O nun hükümdarlığının delili sayıldı.

Ordunun başına geçen Davut(a.s) Calut la savaşmak için yola çıktı, ırmak imtihanıyla denendikten sonra sudan kana kana içmeyen askerleriyle  Calut un karşısına çıktı ve şöyle dua etti “Ya Rab! Üzerimize sabır  ve sebat ihsan eyle ,ayaklarımızı sabit kıl ve kafir kavme karşı bize yardım et” (Bakara 2/250)

Davut (a.s)   Calut u sapan taşıyla alnının ortasından vurarak öldürdü. Calut un ordusu dağıldı İsrailoğulları kaçan orduyu yendi ve Kenan diyarında hakimiyetleri tekrar başladı.

“Davut a dağları ve kuşları boyun eğdirdik .O nunla beraber tesbih ediyorlardı.Biz bunları yaparız.O na sizi savaşın şiddetinden korumak için zırh yapmayı öğretmiştik.Ama siz şükretmiyorsunuz ki “ (Enbiya/ 78-80)

Demircilerin piri sayılan Davut (a.s) geçim ve rızkını bu işten sağlar alın teriyle ailesini geçindirir namaz ve orucuna da dikkat ederdi.O bir gün oruç tutar diğer gün yemek yerdi işte bu oruç  bu gün Davut orucu diye bilinir.

Kendisine Zebur kitabı indirilmiş olan Davut (a.s) kitabını okuduğun da dağlar taşlar dahi O na eşlik eder alem ilahi neşeyle çuşa gelirdi.

Kudüs te bir mabet yapmayı planlayan Davut(a.s) ın ömrü buna yetmemiş oğlu Süleyman (a.s) daha sonraları dillerden düşmeyen o ulu mabedi inşa ettirmiştir.