Özellikle İsrail yada Amerika tarafından ülkemize yapılmış yeni! Bir haksızlık olduğu zaman, İsrail Filistin’de yeni! Bir katliam girişiminde bulunduğu zaman, sosyal medyada hızlıca bir boykot çağrısı kendini gösterir. Özellikle liste liste İsrail malları sıralanır. Bunların başını da Coca Cola çeker.

İşte bu emvalde 2005 yılında benzeri fakat farklı bir marka girdi hayatımıza. Cola Turka.

Ancak bugün marketlerde raflarda Cola Turka yok. Ne oldu, yerli ve milli olarak sunulan, kendisine iyi bir pazar payı yakalayan, Türk halkı tarafından benimsenen Cola Turka’ya ne oldu? Bu hafta bu konuyu sorguladık, araştırdık.

Rekabette ve özellikle pazara girişte düşük fiyat politikası çok uygulanır fakat bu politika çoğu zaman sürdürülebilir değildir. Cola Turka’da piyasaya düşük fiyat politikası ile giriyor. 3 litrelik şişe, yerli ve milli vurgusu ile 2005 yılında Pepsi’yi de geçip, pazarda ikinci sıraya kadar yerleşiyor.

Ülker 2010 yılına kadar yerlilik ve millilik vurgusunu yapan çok ilgi çeken agresif ve yoğunluğu yüksek reklam kampanyaları yapmaya devam ediyor. Yaptığı ilginç reklam filmlerinin yanında spor kulüplerine ve filmlere sponsorluk gibi faaliyetlerle de canlı kalıyor. Ancak ne oluyorsa ondan sonra oluyor.

Yapılan karşı reklamlar ve kampanyalarla Cola Turka’nın pazar payı yüzde 15’lere geriliyor. Düşük fiyat dezavantajı ile birlikte Cola Turka zorlanmaya başlıyor.. Ayrıca Müslüman bir ülkenin markası olması hasebiyle özellikle Ortadoğu ülkelerine ihracatının fırsat olabileceği konusu ise tereddütlerle karşılanıyor. Çünkü Cola Turka, Türkiye pazarında dahi marka tutundurma çalışmaları için ciddi pazarlama maliyetleri altına giriyor ve rekabeti iliklerine kadar hissediyor.

Coca Cola bir anda bayilere kar payını yüzde 15’den yüzde 30’a çıkarıyor. Cola Turka gibi yerli ve milli ve hatta dini öğeleri içeren reklamlara girişiyor. Fiyatlarında ciddi indirime gidiyor. Cola’nın yanında çerezleri hediye olarak ekliyor. Daimi yerinde ise Cola Turka’nın ekonomik olarak ölüm fermanını imzalıyor, yaşayamaz, tutunamaz hala getiriyor. Şeker, nişasta oyunlar, sert ve ölümüne mücadeleler…

Sonunda 2016 yılında Kola Turca’nın % 90 hissesini Japon şirketi Dydo Drinco’ya sattı. Kola Turca artık Ülker kamyonlarında taşınmayan ve dolayısıyla Anadolu’nun küçük köylerinde kasabalarında bile zor bulunur hale gelen bir ürün oluyor. Anadolu’nun yıllardan beri Coca Cola’ya uzak ve soğuk duran halkını cola ile barıştıran Cola Turka sessiz bir şekilde piyasadan çekildi. Yerine ne mi içilmeye başlandı? Ayran değil tabi ki!

Yok aslında bahsedildiği gibi Coca Cola’nin Pepsi’nin özel bir formülü yok. Dünyada yalnızca iki isim olmasının tek sebebi yukarda özetlediğimiz gibi kendilerinden başkasını yaşatmamaları. Kirli ekonomik siyasetleri.

İsrail, Filistin’i vurduğunda, ülkemize karşı her çirkefliğinde Cola Cola ve Pepsi’ye hayır kampanyalarının yerine yapılması gereken, Cola Turka ve benzeri ürünleri yaşatmaktı. Gerekirse devlet desteğini sonuna kadar kullanarak. Cola Turka ülkemizin ve tüm İslam coğrafyasının, sektöründe milli içeceği olmasını sağlamaktı.

Cola Turka’ya yazık oldu…