‘Tarih tekerrürden ibarettir...'İnsanlar yaşadıkça geçerliliğini hep koruyacak bu söz İstiklal Şairimiz Mehmet Akif’e ait...

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed'in Twitter sayfasında paylaştığı bir tweet,ile Akif’i yeniden yad ettik.

Zayed paylaşımında, Birinci Dünya Savaşında Hicaz Cephesinde düşürülen son kale olan Medine'nin ‘çöl kaplanı’ lakaplı değerli komutanı Fahrettin Paşa'nın açlığa, susuzluğa, sıcağa, hastalık ve düşmanlara karşı sonuna dek direnmesini unutarak, Fahrettin Paşayı hırsızlıkla itham ediyor.

Olayın aslı ise çok farklı:Fahrettin Paşa, Arap ihanetini ve olacakları önceden görüyor, Medine’nin elden çıkacağını anlıyor.

Peygamberimizin mezarına Osmanlı tarafından armağan edilen bütün değerli eşyaları son trenlerden birine bir muhafız kıtası eşliğinde yükleyip İstanbul’a gönderiyor.

İçinde Hazreti Osman’ın ceylan derisine el yazmalı Kuran’ı, pırlanta ve incilerle Peygamberimizin adı yazılı levhalar, pırlantalı, incili ve amberli tespihler, Kevkebi Dürri adlı 4 parça büyük elmas, her biri 50 kiloluk altın şamdanlar ve daha niceleri.

Kutsal Emanetler şimdi Londra yerine İstanbul Topkapı Sarayı’nda

Aslında bu paylaşımın büyük fotoğrafına dikkatle baktığımızda, I. Dünya Savaşı'nda Mekke Şerifi Hüseyin ve oğullarının, İngilizlerle iş birliği yaparak Osmanlı’ya ihanetleri ile ne kadar örtüştüğünü görüyoruz. İki olayda da nankörlüğü ve ihaneti okuyoruz.Her zaman Şerif Hüseyinler ve Zayedler olacaktır.

Tarihsel bir gerçeği de unutmayalım. Mekke Emiri Şerif Hüseyin''in Hicaz'da bazı Arap bedevi kabilelerini ayaklandırarak 1916''da İngilizlerle işbirliği yaptığı doğrudur. Ancak,. Filistin'de tek bir Arap ayaklanmamıştır. Suriye'de, Irak'ta, Lübnan'da Türk kuvvetlerini ''arkadan vuran'' herhangi bir olay olmamıştır. Arapların ezici çoğunluğu, İstanbul'a yani Türkiye'ye sadık kalmıştır...

Bu paylaşımın zamanlaması da beni düşündürdü. Kudüs olayı ile birleşen İslam dünyasının birlikteliğine bir darbe mi diye de aklıma gelmiyor değil ... Türk –Arap yakınlaşmasını sabote etmek gibi bir niyet seziyorum.

Hatta bazı kesimler ‘Araplar bizi arkamızdan vurdular"masalını dillendirmeye başladılar.

Fahrettin Paşa bir kahramandı.Adı hem Arap hem Türk tarihine altın harflerle yazıldı.Bunu içerdeki ve dışardaki işbirlikçiler değiştiremez.İslam coğrafyasının birleşme ve dayanışma içinde olması gereken bir zamanda böyle paylaşımlar gerçekten çok manidar...