Uzmanlar dünyada her yıl 6 milyon kişinin tütüne bağlı nedenlerden hayatını kaybettiğini bildiriyor. Daha korkunç olanıda yılda 75 bin çocuk pasif içicilikten, yani etrafında sigara içilmesi yüzünden ölüyor.

Çocuklar sigara dumanından daha çok etkileniyor. Pasif içiciliğe maruz kaldıklarından solunum yollarında benzer değişiklikler görülüyor. Yanında sigara içilen çocuklarda üst solunum yolu, orta kulak enfeksiyonları, sinüzit daha sık görülüyor.

Bir tarafta tütün bağımlıları bir tarafta dumandan etkilenen pasif içiciler...Önce sigara içmenin psikolojisini masaya yatıralım. Bu faktörlerin başlıcaları aile, okul ve sosyal yaşamdır...

Ailedeki ebeveynlerin sigara içtiklerini görerek büyüyen çocuk, artık sigarayı tanımıştır ve merak duygusu uyanmaya başlar. Elverişli bir ortam olduğunda bu etki çocuğu sigara içmeye zorlayacaktır.

Model alma sürecinde kız çocuklarını daha çok annesinin, erkek çocuklarını ise baba, dayı, amca gibi sevdikleri ve saydıkları ebeveynlerinin sigara içmesi etkileyecektir. Çocuklarının yanında sigara tüttürüp, sonra da çocuklarına sigaranın kötülüklerini anlatan ve öğütler veren büyüklere karşı çocuğun da güveni kalmayacaktır. Bu nedenle çocuğun sigaraya alışmaması için, büyüklerin en önemli yapacağı şey öğüt vermekten çok örnek olmaktır.

Okul, çocuğun ailesinden sonraki hayatında en içten bağlandığı çevredir. Çocuğun gözünde artık örnek insan, öğretmenidir. Yine gereksiz korkutma, cezalar ve öğütler verip öğrencilerinin karşısında sigara içen bir öğretmen çocuğun aklına sigara içme arzusunu yer ettirir.

Gençlik çağlarında sigaraya başlama nedenleri arasında; arkadaşlara uymak, dışlanmaktan çekinmek, cool görünmek, bağımsızlık arayışı, özenme, eğitim yıllarında yaşanan stres (özellikle üniversite çağı), öğretmenlerin sigara içmeleri, sigara içen kişiler üzerinde çok olumsuz etki yapmakta, kişiye sigara içmek için kendince bir neden bulma hakkı tanımaktadır. Sigara içmeyi, çevrenin baskılarına bir tür karşı koyma, bağımsızlık, özgürlük simgesi olarak görürler ve kısa zamanda sigara bağımlısı olurlar.

Çocuklarımıza dumansız bir hayat sağlamanın bir yolu da kapalı ortamlarda sigara bağımlılarının daha dikkatli olmaları...

Bir başarı hikayesini de anlatmak istiyorum.Türkiye , sigara ile mücadelede başarılı bir ülke... Dünya Sağlık Örgütünün tütünle mücadelede önerdiği 6 kriteri yasal olarak hayata geçirmiş, yasalarına geçirmiş tek ülke de Türkiye'dir.

Sigara bağımlısı ebeveynlere ve eğitimcilere bir çağrım var...Çocuklarımıza dumansız bir yaşam sağlamalarında; nasihat-ceza ile değil model olarak örnek olalım...