Dikkat eksikliği sorunu çağımızın sorunu olmakla birlikte bebeklik veya erken çocukluk döneminde pek tespit edilmez. Çocuklarda Dikkat Eksikliği, özellikle eğitim hayatının başlamasıyla öğrenme sürecinde belirgin hale gelir. Bir çocukta dikkat eksikliği olduğunu söylemek için bu sorunun ortalama olarak 6 ay boyunca sürekli bir şekilde görülmesi gerekir. Özellikle son yıllarda sokakta oynayan çocuk yerine kapalı mekâna hapsedilmiş çocuk modelinden dolayı tespit daha da zor olmaktadır. Okul öncesi dönemde de her şeyden çabuk sıkılan ve çabuk bıkan bu çocuklar, oyuncaklardan dahi sıkılıp kısa bir süre sonra onları atmayı ve parçalamayı tercih ederler. Okulun başlamasıyla birlikte öğrenmeye karşı çok ilgili oldukları sanılır fakat anlatılanların yani verilen bilgilerin tekrarı istenildiğinde bunu yapamadıkları görülür. Bu durum bazen öğretmen ile aileyi karsı karşıya getirmektedir

Ev Ödevi yapmakta çok zorlanırlar, mutlaka birileriyle birlikte oyun tarzında yaparlar. Ödevleri anne-baba ve öğretmenin zoruyla yaparlar. Masanın başına oturamaz, otursalar dahi mutlaka el ve ayakları oynar, bir yerlere çarparak veya değerek dolaşırlar. Çeşitli bahaneler uydurarak (tuvalete gitme, kalem, uç, silgi veya su içme) sık sık masa başından kalkarlar. Sizinle inatlaşırlar. Zayıf noktalarınızı keşfeder onu kullanırlar. Anne - babayı ders çalışırken sürekli yanlarında isterler. Üzerine aldıkları bir işi sürekli bitirmekte zorlanır, işleri sürekli ertelerler, bir işi bitirmeden hemen diğerine geçerler. Kendileriyle konuşulduğunda sanki konuşanı dinlemiyormuş görüntüsü verirler. Fakat ilgilerinin olduğu her şeyi çok çabuk hafızaya alırlar. Bir şeyler anlatılırken hemen kesip başka ilgisiz bir şey sorarlar. Daha o konu devam ederken aklına gelen yeni konuyla ilgili bir şey söyler.

Dikkati Sürdüremedikleri için Sınıfta dersi takip etmede zorlanırlar. İçerden veya dışarıdan her uyarıcıda hemen dikkatleri dağılır. Sevmediği durumlara karşı görsel ve İşitsel dikkatleri çok zayıftır. Ders dışı işlerle fazlaca ilgilenir, elindeki silgi, kalem, defter ve oyuncak gibi malzemeyle uğraşır, dersi takip edemezler. Derste sıkılmaları nedeniyle sınıfın dikkatini ve huzurunu bozacak davranışlar sergileyebilirler. Özellikle sevmediği öğretmenle inatlaşır ve derse tepki koyarlar, sevdiği öğretmenin dersinde de başarılı olma olasılıkları yüksektir bu da bazen bir çelişki olarak ailelerin karşına çıkar.

Okuma ve yazma kaliteleri yaşıtlarına göre daha yavaş ve kötüdür. Hızlı Okuma eğitimi almaları derslerindeki başarıyı artırır. Kitap ve defter düzeni ve yazıları bozuk olabilir. Okurken sık hata yapabilir ve cümlenin sonunda kelime uydurmalarına rastlanabilir veya harf yutabilirler. Unutkandırlar. Mutfağa giderken size getireceği şeyi unutabilirler. Kısa süreli belleklerini tam kullanamazlar. Sınıfta sık sık eşya kaybetme ve okulda eşyalarını unutmanın yanında, belli bir düzenleri yoktur.

Peki çözümü nedir?

Öncellikle dikkat dağınıklığı ve hiperaktif çocuklarla yaşamak zordur ve çok sabır gerekir. Öfkenizi kontrol etmeli bir profesyonel gibi yaklaşmalısınız. Anne baba olarak ödülleriniz veya cezalarınız birbiriyle örtüşmelidir. Eğer annenin yasak koyduğu bir durumu baba çiğnerse ya da baba aşırı kuralcı anne serbest olursa bu durum çocukta ikilem yaratır ve hangisi işine gelirse onu uygulamaya başlar. Kısacası önce siz dikkatinizi toplayın demeye çalışır. Unutmayın çocuklar çoğu şeyi sözle değil davranışla bize anlatmaya çalışırlar. Özetle

  • Beklentileriniz ve direktiflerinizde net olmalısınız. Derdinizi uzun cümleler yerine kısa ve öz o anlatın.
  • Uzun süre ders çalışma yerine 20 er dakikalık programlar yapılmalı. Bu konuda siz de dâhil olmak üzere kesinlikle uymalısınız.
  • Kalın kitaplar yerine kısa küçük hikayelerden başlanmalı, gerekirse önce siz ona okuyun daha sonra o size okusun.
  • Eleştiri yerine pozitif cümleler kurun; yapmadıklarına değil küçükte olsa yaptıklarına odaklanın onları dile getirin.
  • Herhangi bir spor ya da müzik aleti çalmasına teşvik edin.
  • Geçiştirmeye ve yalana meyilli olurlar öğretmeni ya da danışmanıyla irtibatta olun. Ödevlerini tatlı sert bir şekilde kontrol edin.
  • Sürekli didikleyen ya da sorgulayan anne olmak yerine sevecen, ilgilenen ve gerektiğinde karşılıksız destekleyen anne-baba olun.
  • Başkasının yanında dalga geçme ya da karşılaştırmaya gitmeyiniz. O kendi başına bir bireydir ve genelde zeki olurlar ne düşündüğünüzü tahmin ederler. Samimi olduğunuz hissettirin.

Sonuç olarak bu çocuklar evden okula, okulda eve gelmekte ve enerji atacakları herhangi bir mekanları bulunmamaktadır. Bundan dolayı ev içinde hareketli olması gayet normaldir. Sizler ünvanı olmayan birer sabır taşı olmak zorundasınız. Anne ya da baba olarak vazgeçme şansımız yok. Gerekli durumlarda psikoloğunuz ya da rehber öğretmeninden yardım almalısınız.