Barındırdığı yüksek lif ve protein oranıyla sağlıklı beslenmek isteyenlerin gündeminden düşmeyen  Chia tohumu nedir? Chia tohumu faydaları nelerdir? gibi soruların cevabı sizin için gelsin sevgili danışanlarım...


Alternatif tıpın gündemden düşmediği son günlerde, yüksek oranda protein ve lif içermesiyle halk arasında bir hayli popüler olan Chia tohumu, zayıflamak isteyen kadınların odak noktası oldu. Peki ismini sıkca duyduğumuz Chia tohumu nedir?
Tek bir chia tohumunun %20 oranında protein, % 34 oranında yağ ve %25 oranında diyet lifi içerir. Ayrıca Chianın içerdiği yağ miktarının büyük bir kısmını ise omega-3 yağ asitleri oluşturmaktadır.

Chia tohumu glutensiz olmasından dolayı  çölyak hastaları için sağlıklı bir alternatiftir. 1 yemek kaşığı chia tohumunu 1 bardak su ile karıştırıp yarım saat beklettiğinizde tohumun içeriğindeki çözünür lifler sayesinde sıvı, jelatini andıran bir form oluşturur. Yapılan araştırmalar chia tohumunun sindirildiğinde midede de aynı formu aldığını ortaya çıkarmıştır. Midede oluşan jel karbonhidratlar ile onları parçalayan sindirim enzimleri arasında bir bariyer oluşturuyor, dolayısıyla karbonhidratların şekere dönüşme süreci yavaşlamış oluyor. Chia tohumu bu sayede kan şekeri seviyesini normalleştirirken aldığı form sayesinde acıkmayı önlüyor, uzun süre tok tutuyor.

*Tok tutması,acıkmayı önlemesi ve günlük protein ihtiyacının çokca fazlasını karşılaması nedeniyle zayıflamak isteyenler için de çok iyi bir seçenek olan Chia tohumu, bunların yanı sıra et ve balık ürünlerinin de yerini tutabiliyor.

*Doymamış yağ asitleri vücudun A, D, E, K gibi yağda çözünen vitaminlerin emilmesine yardım eder. Ayrıca et, balık gibi diğer omega-3 kaynaklarının tersine chia da kolesterol olmaması da bu tohumu daha avantajlı bir hale getirmektedir.

CHİA TOHUMU NASIL TÜKETİLMELİ ?
Chia tohumları kahvaltıdan sonra 1 bardak suda yarım saat bekleterek içebilirsiniz. Ayrıca kahvaltılık gevreklere, meyve-sebze sularına, çeşitli yemeklere, süt veya yoğurta ekleyerek de tüketebilirsiniz. Günlük önerilen miktarı 1-2 yemek kaşığıdır.
*1 avuç chia tavsiye edilen günlük kalsiyum miktarının %18'ini karşılamaktadır.

                                           SAĞLIKLI GÜNLER...