WhatsApp Görsel 2023-09-10 saat 10.53.47

Ceviz diyarı olan Kahramanmaraş, Ülke genelinde ceviz ekim alanı ve üretim miktarı yönünden ilk sıralarda yer alıyor. Bu anlamda Kahramanmaraş’ta yetiştiriciliği yapılan ve sevilerek tüketilen cevizin, tarladan sofraya tüm aşamalarını, rengini, tadını, kokusunu ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtmak amacıyla kurulan Ceviz Diyarı Ekolojik Tarım Turizm Geliştirme Kooperatifi yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla Genel Kurul toplantısını gerçekleştirdi. Yoklama ve açılış konuşmalarının ardından başlayan Genel Kurul toplantısında geçici yönetim ve denetim kurulu ibra edildi. 2023 yılı tahmini bütçenin görüşüldüğü toplantıda Yönetim Kuruluna, cevizle ilgili olarak Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Tarım Orman İl Müdürlüğü, Belediyeler, Turizm İl Müdürlüğü,  Ziraat Mühendisleri Odası, Ceviz Üreticileri, Fidan Satıcılarıyla ortak projeler, sempozyum çalışmaları yapma, yine cevizle ilgili olarak fuarlara ve tanıtım organizasyonlarına katılım sağlanması hususunda yetki verilmesine karar verildi.

aaaa-4

ÜLKEMİZİN COĞRAFİ YAPISI, VERİMLİ BİR TARIM­SAL ÜRETİM İÇİN BÜYÜK AVANTAJ SAĞLAMAKTADIR

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Ceviz Diyarı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Beyzanur Mungan, “Ceviz Diyarı Ekolojik Tarım Turizm Geliştirme Kooperatifi, Ticaret Bakanlığına bağlı olarak 2023 yılında Kahramanmaraş’ta kurulmuştur. Tarım, Ülke nüfusunun gıda ihtiyacının karşılanması, milli gelire ve istihdama katkı sağlaması, sanayi sektö­rünün hammadde ihtiyacını karşılaması, vb. nedenlerden dolayı stratejik bir sektör haline gelmiştir. Ülkemizin coğrafi yapısı, verimli bir tarım­sal üretim için büyük avantaj sağlamaktadır. Geçmişten günümüze, İçinde barındığımız bu güzel şehrin doğal bitkisi olan ceviz; tarım ve gıda sektörü açısından önem arz etmektedir. Son yıllarda, İlimiz merkez ve ilçelerinde yeni ceviz bahçeleri tesis edilmekle birlikte, artan talep nedeniyle ihtiyacın bir kısmı hala ithalatla karşılanmakta­dır. Arz talep dengesi yönünden bir değerlendirme yapıldığında, arz tarafındaki gerekliliğin fazla olduğu görülmektedir. Ceviz diyarı olan Kahramanmaraş, Ülke genelinde ceviz ekim alanı ve üretim miktarı yönünden ilk sıralarda yer almaktadır. Yüzölçümünün % 1’i sularla kaplı olan ve çok sayıda nehir ve yer altı su kaynaklarına sahip olan Kahramanmaraş, su potansiyeli açısından Türkiye birinciliği ve dünya üçüncülüğüyle gibi önemli bir özelliğe sahiptir. İlimizin bütün ilçelerinde, iklimin kısıt olamadığı hemen hemen her bölgede akıllı tarım uygulamalarıyla, bu toprağın gücüyle, bu toprağın bereketiyle oluşturulan kapama ceviz bahçeleri görülmekte ve hala yeni bahçeler kurulmaya devam etmektedir.

aa-3

İÇ PİYASADA KABUL GÖREN ÇEŞİT, MARAŞ-18 CEVİZ ÇEŞİDİDİR

İlimiz genelinde, Maraş-18, Sütyemez1, Bahri, Kaman, Şebin, Bilecik, Yalova, Chandler, Fernor vb çeşitlerle yetiştiricilik yapılmaktadır. Bu çeşitler içerisinde en yaygın olan ve iç piyasada kabul gören çeşit, Maraş-18 ceviz çeşididir. Bu çeşit sahip olduğu meyve özellikleri nedeniyle tüketiciler tarafından özellikle tercih edilmektedir. Ayrıca, son yıllarda ilimizde yetiştiriciliği yaygın hale gelen Chandler ve fernor çeşitleri, tarıma dayalı gıda sektöründe hizmet veren işletmelerce mamül olarak tüketicilere sunulmaktadır. Ceviz Diyarı Kooperatifi olarak genel amacımız,  kaliteli ve verimli ceviz çeşitlerinin üretilmesine, pazarlanmasına ve hak ettiği yere gelmesine katkı sağlamaktır. Ayrıca, ceviz üreticileri ile tüketicilerini bilinçlendirerek, üretici ile tüketici arasında bağ kurarak pazar ve pazarlama ağının oluşmasına imkân sağlamak hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Nihai olarak, İlimizde yetiştiriciliği yapılan ve sevilerek tüketilen cevizin, tarladan sofraya tüm aşamalarını, bilhassa rengini, tadını, kokusunu yani rayihasını ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtmak ve tattırmaktır. Bütün bu çalışmalar başta Kahramanmaraş Valiliğimiz olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlarla görüşülerek planlanacaktır.

​ÜRETİME, TOPRAĞA YATIRIM

 Tarımsal üretime yatırım yaparak, özveriyle, sabırla cevizlerini yetiştiren çiftçilerimiz, dünya standartlarında en kaliteli ceviz yetiştiriciliğini yaparak istihdama ve bitkisel üretime katkı sağlamaktadırlar. Üretimini yaptıkları cevizleri pazara sunmak çok büyük önem arz etmektedir. Üniversiteler ve yerli-yabancı sahada çalışan bilim adamları ile üreticilerin etkileşimini arttırarak, ülkemizde dekar başına verimi arttırıcı çalışmalar yapmak sadece cevizin değil Türk tarımının da geleceğine hizmet edecektir.

1-555

 CEVİZ VADİSİ PROJESİ YAŞAM ARSALARI OLUŞTURACAĞIZ

Onikişubat İlçesi Beşbağlar ve Tekir Mahallesinde bulunan ceviz bahçelerinde; Ceviz Vadisi proje alanları planlıyoruz.Bu bahçelerde kişiye özel yaşam arsaları oluşturarak ; doğaya dönmek ve doğa ile iç içe yaşamak, organik yaşamda rol almak ,  kendi ihtiyaçlarını kendi üreten, minimal hayatı benimseyen, evlerin küçük açık alan ve toprağın büyük olduğu bir yaşamı benimseyen Ceviz Vadisi  parselleri aynı amacı düşleyen komşuların bir arada olabileceği bir proje olacak.

TÜKETTİĞİMİZ CEVİZİN %70'İNİ İTHAL EDİYORUZ​

Türkiye, yıllık ortalama 140.000 - 150.000 ton ceviz tüketimi (kişi başı yaklaşık 3,3 kg.) ile dünyada en fazla ceviz tüketen ülkeler arasında yer almaktadır. Ama, tükettiğimiz cevizin yaklaşık %70'lik kısmını farklı ülkelerden ithal etmekteyiz. Başta Amerika ve Şili olmak üzere, Çin, Ukrayna, Özbekistan, Moldova vb ceviz ithal ettiğimiz ülkeler arasında yer almaktadır. Ne acıdır ki Türkiye, Amerika’nın ve Şili’nin ceviz ihracatlarında bir numaralı pazar olarak yer almaktadır. Ceviz Diyarı Kooperatifi olarak en önemli misyonumuz, ceviz üretimini ve tüketimini arttırıcı faaliyetler ve çalışmalar yapılacaktır. Kuruyemiş firmalarının, ulusal perakende zincirlerinin, e-ticaret firmalarının, manav ve pazar alıcılarının ve de en önemlisi tüketicilerimizin “Türkiye’de üretilen cevizi” talep eder duruma gelmesi nihai hedefimiz olacaktır. Bu vesileyle, Ceviz Diyarı Kooperatifinin şehrimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını ve büyük hizmetlere vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Haber: Emrah Özdemir

Editör: Didem Kayabaşı