2005 yılında hayatımıza giren Doğalgaz sayesinde kömür kirliliğinden kurtulduk. Şu anda Kahramanmaraş’ın havasının temiz olması gerekirken özellikle çarşı bölgesinde oturanlar kömür soluyor. 190 bine yakın konut varlığı bulanan Kahramanmaraş, en kirli şehirler listesinde hep yukarılara doğru seyir ederken ilgili kurumların ne yaptığını doğrusu merak ediyoruz.

Gelişen teknoloji sayesinde illerin hava kirliliği düşürülürken sanırım Kahramanmaraş’ta durum tam tersine ilerliyor. Bu satırları yazarken kömür soluyan insanların tıkalı burunlarını kurtarmak adına soruyorum: Müftülük meydanından başlayıp Şekerdere istikametine hava neden kirli? Bu kirlilik Kahramanmaraş’ın kaderi mi? Enlem ve boylam farkından mı ötürü yaşanıyor bu kirlilik? Ya da teknolojik aletler ile bacalara takılması gereken kömür kullanan apartmanlar doğalgaza mı geçmiyor? Geçmiyor ise bunlar için yaptırım yok mu? Bu soruları biri halk için cevaplarsa bizim de vicdanımız rahat edecek….

Yazımın başında 2005 yılında doğalgaz hayatımıza girdi demiştim. Şu anda Kahramanmaraş’ta 157 bin abone doğalgaz kullanıyor. Özellikle Şekerde Bulvarı Elif Hatun Caminden sonra hava kirliliği bitiyor ve yerini dağ havasına bırakıyor. Merakımı gidermek için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü sitesine girip bakmak istedim ama siteye yaklaşık 10 gündür ulaşılmıyor. Gerçi bakanlık sitesi de çalışmıyor.

Yeşili ile Karadeniz, Mavisi ile Akdeniz’i andıran bu kadim şehrin havasını bozmaya kimsenin hakkı yok. Satırlarımın başında yine söyledim. Amacım kimseyi sorgulamak hizaya çekmek değil ama yazmasak ta kimse çıkıp ta, bir açıklama yapma gereği duymuyor. Yani sorun olan durumlar o zaman çözülmemiş ki kimse açıklama yapmıyor. Çözülmüş olsa basın metinleri havada uçuşur. Ama kimsenin sesi çıkmıyor, demek ki hala sorun var. Akşam saatlerinde işi çarşıda olan, ya da akşam çarşıdan geçenler üstünün kömür koktuğunu bilir. Bunu bu millete yaşatmanın kimsenin hakkı yok. Yapılması gereken ne ise topluma iş düşüyorsa, aynı 15 Temmuz ruhu ile toplum üzerine düşeni yapar.

Sayğılarımla